Ne Gördüğüne Ne Duyduğuna İnan

Geçmişte hissettiklerinizle, düşündüklerinizin dışarıdaki dünyayla uyumlu olmadığı bir sürü anınız olduğuna eminim. Bu deneyimi dünyanın neresinde olursa olsun her insan yaşar. Bu durumun nasıl oluştuğunuzu merak ediyorsanız bu yazı tam size göre olabilir.

Şimdi yakın zamanda çok öfkelendiğiniz bir anınıza hatırlayın. Öfkelendiğiniz kişinin o an size nasıl göründüğünü bakın...Büyük bir ihtimalle karşınızdaki kişi, hissettiğiniz öfkeye uygun bir görüntüye büründü. Âşık olduğunuzda da aynı şey olur. Sevgilinizin yaptığı, söylediği her şey ilişkinin ilk günlerinde hem kulağa hem de göze hitap eder. İlerleyen günlerde ise “sen çok değiştin, ilk başlarda böyle değildin” halleri başlar. Halbuki sevgiliniz tanıştığınız günkü aynı kişidir.

Haberin Devamı

Gerçek şu ki ne duyarsanız, duyma bilinci, hangi kokuyu hissederseniz koklama bilinci, neyi tadıyorsanız tat alma bilinci, nasıl düşünüyorsanız zihninizde var olan bilincin temasına uygun olarak şekillenir. Duyularınız rahatsızlık varsa durum tamamen değişecektir. Örneğin görme bozukluğunuz varsa görme bilincinden gelen bilgi olmayacak. Buna bağlı olarak duygular yükselmeyecek, zihinde rahatsız edici düşünceler belirmeyecektir. Bu da, geçmişte tepki verdiğiniz tüm olaylarda kendi parmağınızın olduğunu gösterir. Hatta geçmişte tepki verdiğiniz durumlarda nasıl hareket ettiğinize bakarak zihninizde var olan bilincin içeriği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dileyen önümüzdeki hafta boyunca her gün 5 dakika duyduğu, kokladığı, gördüğü, tattığı, dokunduğu, düşündüğü her objeye dikkatini vererek yazdıklarımın doğruluğunu test edebilir. Hatta bu uygulamayı “Dikkatli Olma Anı” olarak tanımlayabilir ve kendinize “Dikkatli olma” anları yaratabilirsiniz. Mesela günde onar dakikadan 3 kere toplam yarım saat. Sabah işinize giderken, öğlen yemeğinizi yerken, akşam eve dönerken. Bir nesne, insanla temasta olduğunuzda zihninizde belirlenen her düşünceyi not edin. Bu şekilde zamanla düşünce ve duygularınızın yükselişinin kendi bilinciniz ya da nesnenin kendi doğası kaynaklı olup olmadığını ayırt edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu uygulamayı sadece bir hafta değil, sürekli yaparsanız kirlenmiş zihne itibar ederek hayatınızı nasıl şekillendirdiğinizi açık ve net olarak fark edebilirsiniz. (Bu konuyla ilgili uygulamayı ilerleyen tarihlerde Mutluluğu sansa bırakma Instagram. Hesabımdan takip edebilirsiniz)

Gerçeği Arıyorsan;

Her ne görüyorsan, olduğu gibi görmeye dikkat et,

Ne duyuyorsan, olduğu gibi farkında ol,

Tadına baktığın şeyin, olduğu gibi farkında ol,

Neye dokunursan gerçekte olduğu gibi farkında ol,

Ne düşünürsen düşün, düşündüklerini gerçekte olduğu gibi farkında ol.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

Kaynak: Budist öğretiler