Gündem Necip Fazıl kimdir?

Necip Fazıl kimdir?

25.05.2018 - 11:46 | Son Güncellenme:

Ne hasta bekler yatağı, ne taze ölüyü mezar. Ne de şeytan bir günahı, seni beklediğim kadar dizeleriyle tanıdığımız Necip Fazıl “Kaldırımlar” şiir kitabıyla tanınmıştır. Edebi kişiliği ve yaşantısıyla tüm dikkati üzerine çekmeyi başarmış, dönemin Türk basınında söz sahibi olan Bab-ı Ali’nin önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Peki Necip Fazıl’ın geçmişi, edebi kişiliği nasıldır?

Necip Fazıl kimdir

Necip Fazıl Kısakürek kimdir?

Haberin Devamı

26 Mayıs 1904’te İstanbul’da doğan şair, Mediha Hanım ve Abdulbaki Fazıl Bey’in çocuğudur. Mahalle mektebinde eğitim hayatına başladı, Fransız Papaz Mektebi, Amerikan Koleji, Rehber-i İttihat Mektebi, Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi gibi okullarda eğitim hayatına devam etti. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde eğitimine devam eden Necip Fazıl, burs kazanıp Paris’e Sorbon Üniversitesine gitmeye hak kazandı. Paris'te işler yoluna gitmedi, düzensiz bir hayatın içine giriş yapan şair derslerinde başarılı olamadığından bursu kesildi. Burs desteğinin gitmesiyle ülkesine geri döndü.

Bankalarda çalışmaya başlayan şair, bu sebeple de birçok şehri gezmiştir. En son 9 yıl çalıştığı Ankara’da terfi etmiş ve Umum Muhasebe Şefi makamına erişmiştir. Daha sonra eğitimci bir kişiliğe bürünen Necip Fazıl, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından Devlet Konservatuarında öğretim üyeliği yapmıştır. Ardından İstanbul’a atandı ve aynı zamanda kolejlerde de eğitimci kişiliğini göstermeye devam etti.

Haberin Devamı

1943 senesine gelindiğinde artık devlet görevlerini bir kenara bırakmış ve dergi çıkartmaya başlamıştır. Bu süreçte bazı olumsuz olaylarda meydana gelmiştir. Dergide düşüncelerini okuyucuya iletmek isteyen şair birkaç kez hüküm giymiş ve hapse atılmıştır.

Sanat yaşamı

Necip Fazıl Kısakürek, annesinin desteği ile şiire 12 yaşındayken adım attı. Çıkarttığı ilk şiir dönemin dergilerinden birinde ‘kitabe’ ismiyle yayımlanmıştır. Daha sonra ilk şiir kitabı olan ‘Örümcek Ağı’nda aynı şiir ‘Bir Mezar Taşı’ adıyla tekrar okuyucuyla buluşmuştur. Fakat onu üne kavuşturan ve tanınmasını sağlayan kitabı, çıkarttığı ikinci kitap olan ‘Kaldırımlar’dır. İlk kitabından farklı olarak hece ölçüsüne farklı anlam katmıştır. Şiirin içerisine musiki esintileri koymuş ve söyleyiş olanaklarını arttırmıştır. Bilinen Kaldırımlar, Otel Odaları, Geçen Dakikalar, Sayıklama gibi ünlü eserleri bu dönemin şiirlerine örnek olarak verilebilir.

Ben Ve Ötesi’ ile üçüncü şiir kitabını çıkartan şairin, kitabında 25 yeni şiir bulunmakla beraber eski şiirlerine de yer vermiştir. Daha sonra Ankara’da dergi çıkartmaya başlayan şairin yanında da tanıdık bolca isim vardır. Sabahattin Ali, Ahmet Muhip Dıranas, Ahmet Kutsi Tecer, Abdülhak Şinasi Hisar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Burhan Toprak, Fikret Adil, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sait Faik Abasıyanık, Mustafa Şekip Tunç... Derginin ilk sayıları Ankara’da çıkmasına rağmen daha sonra İstanbul’a taşınmıştır. İstanbul’da 11 sayı çıkartan dergi, mali sıkıntılar yüzünden yayın hayatına son vermiştir.