Negatif Kalorili Besinler

Bir yiyeceği tükettikten sonra sindirim sürecinde kaslar kasılma ve gevşeme hareketi yaparken biryandan da sindirime yardımcı bir takım enzimler salgılanmaya başlar. Besinlerin sindirimi sırasında kullanılan enerji ısı olarak ortaya çıkar ve böylelikle metabolizma hızı artar. Vücudun sindirim sürecinde en çok kalori yaktığı besin bileşeni proteindir. Örneğin; et, tavuk ve balık tükettiğinizde aldığınız enerjinin %30’u hiçbir çaba sarf etmenize gerek kalmadan kullanılır. Fakat metabolizma hızını arttırmak veya daha fazla enerji yakmak adına sürekli protein kaynaklarını tüketiyor olmak da sağlıklı beslenme ritmi açısından fazlaca doymuş yağ içerdiğinden doğru bir davranış şekli olmaz. Peki günlük beslenmenize ekleyerek daha fazla kalori yakmanıza destek olacak besinler nelerdir? Dilerseniz birlikte göz gezdirelim.

Haberin Devamı

Yulaf: Yüksek lif içeren bir karbonhidrattır. Sindirim sürecinde yulaftan gelen enerjinin yaklaşık %15’i kullanılır. Sabah kahvaltıda, salataların üzerinde, çorbalarda un yerine tercih ederek enerji yakımına destek olabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı: İçeriğinde bulunan orta zincirli yağ asitleri sindirim esnasında ortaya çıkan ısı, enerji metabolizmasını arttırarak yağ yakımını hızlandırır. Fakat doymuş yağ oranı tereyağından dahi yüksek olduğundan dikkatli tüketilmeli. Karaciğer rahatsızlığı bulunan ve kolesterol problemi olan kişiler kullanımdan kaçınmalı, kullanabilen kişiler ise günlük 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.

Acı kırmızı pul biber: Lezzetinden ve acı içeriğinden sorumlu kapseisinin vücut ısısını arttırarak enerji yakımına destek olduğu üzerinde durulmaktadır. Aynı durum içeriğinde piperin barındıran karabiberde de görülmektedir. Öğünlerinizde sık sık sindirim sistemine zarar vermeyecek dozda kullanacağınız baharatlar kalori harcamasında size yardımcı olacaktır.

Yeşil çay: Kafein ve kateşin içeriği ile birlikte vücut ısısını yükselterek enerji harcamasını arttıracak çaylar arasındadır. Günlük 1-2 fincan kadar tüketilebilir. Gebelik döneminde kullanılmamalı eğer emzirme dönemindeyseniz de bebeğinizde uykusuzluk ve hiperaktivite oluşturabilecek dozda kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı

Protein içeren besinler: Yumurta, peynir, yoğurt, kırmızı et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarının sindirimi karbonhidrat içeren besinlere göre daha geç yapılmaktadır. Buna bağlı olarak sindirim sistemimiz protein tüketimi sonrası sindirebilmek için daha fazla enerji harcamaktadır. Günlük beslenmenizde bu tür kaynaklara mutlaka yer vermelisiniz.