Gündem Nihai anlaşma 4 Haziran’da

Nihai anlaşma 4 Haziran’da

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin; terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Menbiç’ten çekilmesi için temmuzda askeri seçeneği gündemine aldığına yönelik verdiği sinyaller, Menbiç diplomasisinde hareketliliği artırdı.

Nihai anlaşma 4 Haziran’da

Zeytin Dalı Harekâtı ve Menbiç sorunu nedeniyle iyice gerilen Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin üzerindeki gergin elektriğin hafifletilmesi için şubat ayı içinde başlatılan diplomatik görüşme trafiğinin ikinci turundaki teknik düzeydeki görüşmeler, 8-9 Mart tarihlerinde Washington’da yapıldı. Çavuşoğlu, bu görüşmelerin ardından 19 Mart’ta ABD’ye ziyarette bulunacaktı. Ancak ABD Başkanı Turmp’ın, Tillerson’ın yerine Dışişleri Bakanlığı’na CIA Direktörü Mike Pompeo’yu ataması nedeniyle Çavuşoğlu’nun ABD ziyareti ertelendi.

Haberin Devamı

ABD heyeti

Pompeo’nun Dışişleri Bakanı olarak atanması süreci ABD Kongresi’nin onayıyla 26 Nisan’da tamamlanmıştı. Çavuşoğlu, Pompeo görüşmesi ise 27 Nisan’da Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında gerçekleşti. Çavuşoğlu’nun, Pompeo ile Wasihngton’da 4 Haziran’da yapacağı görüşme öncesinde dün Ankara’da Türkiye ile ABD arasındaki Suriye konulu çalışma grubunun son teknik toplantısı yapıldı. Türkiye ile ABD arasında oluşturulan üç komiteden biri olan Suriye komitesi; Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Avrasya İşlerinden sorumlu Müsteşar Wess Mitchell’in başkanlığında oluşuturulmuştu. Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantının ana gündem maddesini Menbiç’in durumu ve bu bölgedeki YPG güçlerinin varlığı oluşturdu. Toplantı, 4 Haziran’da ABD’de yapılacak Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinin gündemi çerçevesinde önem kazandı. ABD ile bu temaslar sürerken; önceki gün de Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Dairesi Başkanı Sergey Verşin, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptıkları görüşmenin ardından Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü.

Haberin Devamı

Yol haritası belirlendi

Dünkü toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Suriye konulu Türkiye-ABD Çalışma Grubu, Suriye ve her iki tarafı ilgilendiren diğer işbirliği konularında sürmekte olan görüşmelere devam etmek amacıyla Ankara’da toplanmıştır. Taraflar, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması hususunda yürütecekleri işbirliği için bir Yol Haritasının ana hatlarını belirlemiştir. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Pompeo Çalışma Grubu’nun tavsiyelerini değerlendirmek üzere 4 Haziran’da bir araya gelecektir.”