Ekonomi ‘Nitelikli göçmen almamız gerek’

‘Nitelikli göçmen almamız gerek’

19.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ekonomik büyümede bu ivmeyi daha da yukarıya çekebilmesi için özellikle nitelikli göçmenleri çekmesi lazım” dedi.

‘Nitelikli göçmen almamız gerek’

Ağbal, Bayburt Üniversitesi’nin 2017-2018 akademik yılı açılış töreninde, ‘Global Yeni Trendler’ başlıklı sunum yaptı. Ağbal, gelecek on yıllara ilişkin, nüfusu azalan ülkelerin göçmen ve göç politikalarını yeniden revize ettiklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“İtalya’da bugün öyle yerler var ki göçmen sayısı yerliden daha fazla hale gelmiş çünkü yaşlanma o kadar artmış ki. Gençler göçmüş o kasabada ekonomik hayatı ayakta tutabilmek için Afrika’dan göçmenler seçilerek getiriliyor. Onun için Türkiye’nin de önümüzdeki dönemde ekonomik büyümede bu ivmeyi daha da yukarıya çekebilmesi için özellikle nitelikli göçmenlerin Türkiye’ye çekilmesi lazım. Türkiye’nin ekonomik olarak kalkınmasının önündeki en önemli unsurlarından bir tanesi olan yaşlanma olgusunu telafi etmek üzere çok doğru, akılcı, yerinde, rekabetçi göç ve göçmen politikaları üretmek suretiyle bir demografik değişimden istifade etmemiz son derece hayati.”

Yaşlı sayısı artıyor

Ağbal, “Türkiye eğer doğurganlık oranlarını yukarıda tutabilirse bugün sahip olduğu genç nüfus avantajını koruyabilecek, yoksa yaşlılık olgusu her ülkede olduğu gibi Türkiye’yi de bekleyen önemli bir gerçeklik” dedi.
Yaşlanma oranının artmasına bağı olarak çalışma çağındaki nüfusun oranının düştüğünü ifade eden Ağbal, “Çalışma çağındaki nüfus nedir? 15-64 yaş arası. 15-64 yaş arasının oran olarak azalması ne demek? Daha az orandaki kişi çalışacak, üretecek” diye konuştu.