Dünya Norveç seçimlerinde zafer muhafazakarların

Norveç seçimlerinde zafer muhafazakarların

12.09.2017 - 09:11 | Son Güncellenme:

Popülist parti ile koalisyon yaparak seçime giren muhafazakarlar, anketlerin önde gösterdiği İşçi Partisi'ni sandıkta yenerek üst üste ikinci kez sandıktan galip çıktı.

Norveç seçimlerinde zafer muhafazakarların

Norveç’te yapılan genel seçimleri beklendiği gibi Başbakan Erna Solberg’in liderliğindeki koalisyon hükümeti kazandı.

Haberin Devamı

Merkez sağ partilerin de dışarıdan destek verdiği Muhafazakarlar ile popülist Kalkınma Partisi koalisyonu Meclis’teki 169 sandalyeden 89’unu alarak Meclis’te çoğunluğu elde etmeyi başardı.

Seçim zaferinin ardından partililere hitap eden Başbakan Solberg, "Seçmenin verdiği mesaj yüreğimizi ısıttı. Verdiğimiz sözleri yerine getirdiğimizi ve ileriye dönük politikalar için de dayanma kapasitemiz olduğunu gösterdik. Çünkü bizim reform yapma cesaretimiz var. Çünkü eğer gelecekte bu ülkenin refahını korumak istiyorsak reform yapmaya ihtiyacımız var" dedi.

Anketlerin son ana kadar başa baş gösterdiği Jonas Gahr Stoere liderliğindeki İşçi Partisi ise ilk sonuçlara göre 79 sandalye çıkardı. Ana muhalefet lideri Stoere, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından partililere seslenerek yenilgiyi kabul etti.

Haberin Devamı

Seçmenlerinin Angela Merkel’e benzettiği Erna Solberg, tarihi bir başarı elde etti. Zira, 1985 yılından bu yana Norveç’te ilk kez muhafazakar iktidar üst üste seçim kazanmayı başardı. Solberg, göçmenler ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle yaşanan iki büyük krizi atlatmayı başardıklarını anlatarak seçmenlerden oy istedi.

Kaynak: BBC Türkçe