Dünya ‘Nükleer anlaşmayı bozamadılar’

‘Nükleer anlaşmayı bozamadılar’

15.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 yılında İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi arasında imzalanan nükleer anlaşmada yapılmasını talep ettiği “değişiklik” çağrısını reddederken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin nihai nükleer anlaşmanın altını oymakta başarısız olduğunu belirtti.

‘Nükleer anlaşmayı bozamadılar’

ABD Başkanı Trump’ın İran’a nihai nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini “son kez” uzattığını açıklaması sonrası İran cephesinden bir tepki daha geldi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, devlet televizyonunda canlı yayınlanan açıklamasında, ABD’nin nükleer anlaşmanın altını oymada başarısız olduğunu söyledi, “ABD Başkanı Donald Trump ısrarlı çabalarına rağmen anlaşmanın altını oyamadı... Bu anlaşma, İran için uzun ömürlü bir zafer niteliğinde” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Tahran çıkıştı

ABD, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamında ülkeye sağlanan yaptırım muafiyetinin 120 gün uzatıldığını açıklamıştı. Ancak ABD Başkanı, İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndaki (JCPOA) “korkunç hataları” düzeltmediği takdirde ABD’nin anlaşmadan çekileceğini söylemişti. Trump’ın açıklamasının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran’ın, “şimdi veya gelecekte herhangi bir değişikliği” kabul etmeyeceğini ve ABD tarafından yapılan taleplerin anlaşmayı bozmak için “umutsuz bir girişim” olduğunu söylemişti.