Siyaset Numan Kurtulmuş: Sanki mübarek, Türkiye'de yaşamıyor

Numan Kurtulmuş: Sanki mübarek, Türkiye'de yaşamıyor

19.03.2017 - 15:11 | Son Güncellenme:

Numan Kurtulmuş, "Anayasa'ya evet denilirse, Türkiye'de kaoslar, krizler olur" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi: "Sanki mübarek, Türkiye'de yaşamıyor"

Numan Kurtulmuş: Sanki mübarek, Türkiyede yaşamıyor

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanlığının Kaya Ramada Otel'de düzenlediği programda iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.Her anayasanın bir sistem ortaya koyduğunu dile getiren Kurtulmuş, 1982 Anayasası'nın da "bürokratik oligarşi" denilen bir sistem kurduğunu, milletin iradesine güvenilmediği için o iradeyi değiştirecek bazı anayasal kurum ve kuruluşlar eliyle siyasete müdahale edildiğini anlattı. Kurtulmuş, 339 milletvekilinin oyuyla parlamentodan geçen anayasa değişikliği talebinin, millet iradesini yansıtmayan bir anayasadaki yönetim sistemini düzeltmek için yapılan bir tashih olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerine değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:"Sayın Kılıçdaroğlu 'Anayasa'ya evet denilirse, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelirse, Türkiye'de kaoslar, krizler olur' diyor. Sanki mübarek, Türkiye'de yaşamıyor, başka bir ülkede yaşıyor gibi konuşuyor. 67 yıldır şu andaki mevcut sistemle yönetiliyoruz. Bu sistemde o kadar çok kriz, kaos ortaya çıkmış ki Türkiye yıllarını kaybetmiş, ekonomik ve siyasi olarak geri düşmüş. 67 yılda 5 askeri darbe, 6-7 darbe teşebbüsü olmuş. Bu darbelerin, darbe teşebbüslerinin temel nedeni, zaman zaman milletin iradesine müdahale etmeyi alışkanlık haline getiren bürokratik oligarşidir, zaman zaman siyasetin karar alamaz noktaya gelmesidir. 1980 öncesinde TBMM'de 120 küsür kere 5,5 ay cumhurbaşkanı seçimi olmuş, siyaset çözüm üretemiyor. Askerler de 'Madem siz çözüm üretemiyorsunuz, biz tankı tüfeği çıkartıyoruz darbe yapıyoruz' demiş. 12 Eylül'ün zeminini hazırlayan nedenlerden birisi, 12 Eylül öncesinde siyasetin kilitlenmesidir. Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP'li arkadaşlar, sanki bu ülkede o dönemleri yaşamadılar. Bu memlekette cumhurbaşkanının seçimine müdahale edilmiştir. Cumhurbaşkanı adayı olmak için İstanbul'dan Ankara'ya giden Ali Fuat Başgil'in ensesine silah dayanmış, kendisinin de tanıdığı general 'Seni ben bile kurtaramam, İstanbul'a dön' demiş. Adamcağız, cumhurbaşkanı adayı dahi olamamıştır. 2007'de AK Parti tam cumhurbaşkanını seçecek, 363 milletvekili var. Yine o Ali Fuat Başgil'i seçtirmeyen irade, bu sefer Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasına engel olmuş '367 gerekir' diye parlamento kilitlenmiş, büyük bir kriz, büyük bir siyasi kaos olmuştur. Sayın Kılıçdaroğlu sanki bunları hiç yaşamadı, bunların yaşandığı Türkiye'de hiç bulunmadı gibi bunları söylüyor."

Haberin Devamı

"HİÇBİR SORUMLU DEVLET ADAMI TÜRKİYE'DE ERKEN SEÇİMİN ÖNÜNÜ AÇACAK BİR ADIM ATMAZ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, anayasa değişikliği ile kaos, kriz doğuran sistemin değiştirildiğini belirterek, "Bundan sonra 5 yıldan 5 yıla seçim olacak, aynı gün hem cumhurbaşkanı hükümet başkanı olarak seçilecek hem de milletvekilleri yasama organının üyeleri olarak seçilecek. Ertesi gün milletin sandıktan çıkardığı iktidar, hükümetin başı olan cumhurbaşkanı ertesi sabah kabinesini ilan edecek. Böylece, beklemek yok, koalisyon pazarlıkları, ayak oyunları, birinciyi değil üçüncüyü başbakan yapmak, darbecilere zemin hazırlamak yok, millet ne diyorsa o olacak, milletin iradesinin üstünde hiçbir irade olmayacak. Hangisi kaos çıkarır, sandıktan mı kaos çıkar, ayak oyunlarından mı kaos çıkar? Bir günde kurulacak hükümetten mi kaos çıkar, aylarca kurulamayacak olan hükümetlerden mi?" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Anayasa değişiklik paketinin içerisinde "darbesavar" maddeler olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Bunu da maalesef Kılıçdaroğlu ve CHP'li arkadaşlar anlamıyor ya da anlamamazlıktan geliyor. Ola ki sistem kilitlendi, çalışmıyor, çözemiyorsunuz. Böyle bir durumda hem cumhurbaşkanı hem de isterse TBMM memleketi erken seçime götürebilir. Zannediyorum Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP'li arkadaşlarımız hiç kendilerinin o koltukta oturmayacağını düşündükleri için şöyle varsayıyorlar, 'Cumhurbaşkanının bir gün kafası bozulacak, bir sabah kalkıp parlamentoyu fesh edecek.' Hanım kardeşlerimden özür diliyorum, 'Bekara karı boşamak kolaydır.' Hiç iktidar olmadıkları, iktidar olmayı da düşünmedikleri için 'Nasılsa bir gün kafası kızar, parlamentoyu lağveder' diyor. Hiçbir sorumlu devlet adamı Türkiye'de erken seçimin önünü açacak bir adım atmaz, ta ki sistem kilitlenirse. Sistem kilitlendi, kim çözsün sorunu? Milletin sorunu çözdüğü bir sistem mi krizi ortadan kaldırır yoksa kapalı kapılar ardında vesayet odaklarının devrede olduğu bir sistem mi kaos yaratır?" diye konuştu.

Haberin Devamı