Gündem Öfke seli

Öfke seli

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sapanca’da bacaklarının ve kuyruğunun kesilmesiyle ölen yavru köpek soruşturmasında kepçe operatörü gözaltına alındı. Belediye başkanı olayın kaza olduğunu söylerken, vali bunu inandırıcı bulmadı.

Öfke seli

Sakarya Sapanca’daki Şahin Tepesi’nde önceki gün hayvanları besleyen Nuray Ersoy bacakları ve kuyruğu kesilmiş yavru köpeği fark etti. Sapanca’da Veteriner Hekim Onur Çakmak’ın ilk müdahalesinin ardından İstanbul Hayvan Hastanesi’ne sevk edilen yavru köpek tüm müdahalelere rağmen öldü. Vahşete, Türkiye’nin dört bir yanından tepki yağdı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun’un talimatıyla savcılık soruşturma başlattı. Sakarya Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Sakarya İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yiğit ve Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer dün yavru köpeğin bulunduğu yere gitti. Anne köpek ve diğer yavruları olay yerinde görüldü. Bölgede inceleme yapan ekipler, yavru köpeğin kopan uzuvlarını aradı.

Haberin Devamı

‘İş kazası’ iddiası

Olay günü bölgede çalışma yapan Sapanca Belediyesi’ne ait greyder de bölgeye getirilerek tatbikat yapıldı. Greyder bıçağını indirerek yolda ilerlerken, çalıların arasında gölgede duran köpeklerin gürültüye rağmen kaçmadığı görüldü. Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, çalıların arasındaki köpekleri göstererek, makinenin geçerken köpeğin görülemeyeceğini, bunun bir iş kazası olduğunu, gölgedeki annenin ve yavrularının istifini bozmadan durduğunu söyledi. Yılmazer üzgün olduklarını, ancak bir öldürme vakası olmadığını belirterek, “Emniyetimiz ve jandarmamız incelemelerini sürdürüyor. Yol düzenlemesi sırasında yol kenarındaki otlukta bulunan yavrular ve anneleri gürültüye alışık oldukları için yerlerinden kalkmamışlar, iş makinesinin sürücüsü de görmediği için de olay gerçekleşmiş. Üzgünüz ama bir katliam olmadığını belirtebilirim” dedi. - AZİZ GÜVENER - İSA ÇİÇEK DHA

Haberin Devamı

‘Soruşturma titizlikle sürüyor’

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, ölen yavru köpeğin bulunduğu saatte ormanda çalışma yapan kepçe operatörünün gözaltına alındığını açıkladı. Bölgede çalışma yapan kepçe operatörü İ.M.’nin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, “Başsavcılığımızca verilen talimat doğrultusunda Sapanca Savcılığı’nca soruşturma başlatılarak, olayın meydana geldiği yerde çalışma yürüten kepçe operatörü İ.M. gözaltına alınmış olup, soruşturmamız bütün yönleriyle ve titizlikle devam etmektedir” denildi. Sakarya İl Jandarma Komutanlığı’nın, savcılık koordinesinde kurduğu özel ekiple konuyu detaylı araştırdığı öğrenildi.

‘Kuyruğun dipten kesilmesi düşündürücü’

Ölen yavru köpeğin ilk tedavisini gerçekleştiren Veteriner Hekim Onur Çakmak, olayın kasti bir öldürme mi yoksa kazayla mı gerçekleştiği konusunda net bir şeyin söylenemeyeceğini belirterek şunları anlattı: “Ön bacaklarının sert bir cisimle kesildiğini ama arka bacaklarda özellikle derinin de yukarıya kalkması nedeniyle yüksek ihtimal bir parçalanma da olabileceğini gördüm. İş makinesi tarafından ezilmiş olsa bile anne yalayarak o kırılmış parçaları almış olabilir. Ama kesilme ihtimali de var. Kuyruğu da gitmiş, kuyruğun dipten gitmesi düşündürücü!”

Haberin Devamı

Albayrak’tan barınak ziyareti

Öfke seli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’da Ümraniye Belediyesi Hayvan Barınağı’nı kızı Emine Mahinur ve oğlu Ahmet Akif ile ziyaret etti. Emine Mahinur, Ahmet Akif ve küçük oğlu Sadık Eymen’in barınaktan birer hayvanın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Albayrak, Sakarya’daki yavru köpeğin ölümüne ailece çok üzüldüklerini dile getirdi. Albayrak, bu olay sonrasında hayvan hakları ve sevgisiyle ilgili farkındalık oluşturmak için bu ziyareti yaptıklarını ifade etti. Her canlıya güzel davranılması ve barınakların daha iyi noktaya getirilmesi gerektiğini belirten Bakan Albayrak, hayvan haklarıyla ilgili yasa tasarısının da takipçisi olacaklarını bildirdi. Albayrak, “24 Haziran’dan sonra Meclis açılır açılmaz, bu konuyla ilgili yoğun mesai ortaya koyacağız. Hayvan hakları konusunda da her türlü adımı atacağız” dedi. - İSTANBUL AA

Haberin Devamı

Vali: En ağır ceza verilecek

Öfke seli

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise yaptığı açıklamada, “Sakarya’da sokak hayvanlarına karşı duyarlı olan vatandaşların sayısı çok fazla. Biz de destekliyoruz. Olayın vahametinden bayram bize zehir oldu. Aynen adam öldürülmüş gibi ‘hain kimse bulun, yasal gereğini yapalım’ dedim. Araştırdılar, komutan beni aradığında, o mahalde çim biçen bir makineden bahsettiler. İlk bulgular böyle ama bana pek inandırıcı gelmedi” dedi. Bölgede çalışma yapılması durumunda önce kontrolde bulunulması gerektiğini ifade eden Vali Bakanlıoğlu şöyle konuştu: “Orada çalışan insan önce etrafı kolaçan edip, ondan sonra çalışmaya başlar. En azından bunlara karşı önlem alınabilir. Onda bile ihmal var. Arkadaşlar hemen jandarmadan bir ekip kurdular, araştırıyorlar. Yasal olarak en ağır ceza verilecektir. İbretlik bir şey olmalı. Böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için.”

‘Bizzat takip ediyorum’

Twitter’da hayvanlarla olan fotoğraflarını paylaşan Vali Balkanlıoğlu, “Bir hayvansever olarak o zavallı yavruyu vahşice katleden alçakların bulunması için İl Jandarma Komutanı’na emir verdim. Bizzat takip ediyorum. Merak etmeyin” notunu düştü.

Haberin Devamı

İple bağlayıp denize attılar

Zonguldak Ereğli’de dün denize girenler, kıyıya vurmuş köpek ölüsüyle karşılaştı. Köpeğin boğazının iple bağlandığı görüldü. Boğazı iğle bağlanarak denize atıldığı tahmin edilen köpeğin işkence gördüğünü düşünenler, duruma tepki gösterdi.

Son günlerde hayvanlara ve özellikle köpeklere uygulanan şiddete tepki gösterenler, “Bunu yapan insan olamaz. Bunu köpeğe yapanlar insanlara ne yapmaz. Yetkililerin bunu yapanı mutlaka bulmalarını istiyoruz” dedi. -SİNAN KABATEPE DHA

ÜNLÜLERDEN TEPKİ

‘Bakışlarını unutamıyoruz’

Öfke seli


Yavru köpeğin katledilmesine ünlüler de tepki gösterdi. Sosyal medyadan tepkisini dile getiren Şahan Gökbakar, “Melek oldun artık... Merak etme orada kimse ellerini baltayla kesemeyecek, istediğin gibi koşup oynayacaksın küçük dostum. Rahat uyu” dedi.

10 bin TL ödül koydu

Aranjör ve DJ Ozan Çolakoğlu ise yaptığı açıklamada, yavru köpeğe bunu yapanı kanıtlayana 10 bin TL para ödülü vereceğini söyledi. Çolakoğlu, “Aynı tür olmaktan, aynı havayı solumaktan utandığımız olaylar. Yeter artık! Bu yavru köpeğe bunu yapanı kanıtıyla ortaya çıkarana benden 10 bin TL. Yakalanacaksın!” diye konuştu. Birçok ünlü isim de yavru köpeğin akıllara kazınan fotoğrafını “Yorumsuz!” notuyla paylaştı.

Bülent Ersoy: Merhametli çocuklar yetiştirin, karınca yuvalarını bozmayan, salyangoza basmayan, kedilerin kuyruğunu çekmeyen ve köpeklerin ayaklarını kesmeyen! Merhametli çocuk yetiştiren, merhametli nesil yetiştirir!

Hande Erçel: Bu masum yavruya, bunu yaşatacak kadar kirlenmiş kalplerimiz.

İlker Kaleli: Sabahtan beri bu fotoğrafa bakıyorum, bakamıyorum. Bunu yapan cani leşle aynı havayı soluduğum için utanıyorum.

Demet Akalın: Bu canı kurtaramadık, bari adadaki atlara müdahale yapın ey yetkililer!

Gupse Özay: Ağlamaktan perişan oldum. Bakışını beynimden silemedim. Dişlerimi sıka sıka nefretimi nereye atacağımı bilemedim!

Çağla Şıkel: Bir insanı öldürmekle, bir hayvanı öldürmek eş değer sayılsın. Ve nasıl bir insanı öldüren ceza alıyorsa, aynı cezayı bir hayvanı öldüren de alsın! Almalı...

Celil Nalçakan: Tek arzum yaşattığınızı yaşamadan ölmemeniz! Dilerim ki bayram sevincimizi kursağımızda bırakan caniliğiniz, bir gün sizin de kapınızı çalsın!

Nilüfer: Dayanamıyorum artık, neden böyle olduk diye düşünmekten hasta olacağım. (ABDULLAH MALKOÇ)

Köpeğe ateş edene gözaltı

Öfke seli

Kuşadası’nda O.Ç. adlı şahıs önceki gün sokak köpeklerinden rahatsız olduğu gerekçesiyle apartman sakinleriyle tartıştı. Yanında bulunan oğlu B.Ç. ise bir köpeğe iki el ateş etti. Yaralanan hayvan kaçarken, mahalleli polisi aradı. Gözaltına alınan baba-oğul serbest bırakıldı. Ancak Kuşadası Cumhuriyet Savcılığı’nın dün verdiği kararla B.Ç. tekrar gözaltına alındı. - UMUT KARAKOYUN DHA

SİYASİLERDEN TEPKİ
‘Yeni düzenlemeyle hapse girecekler’


- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “Yaşam hakkı hayvanlar için de kutsaldır. Hayvanları öldürme ve eziyete hapis cezası getiren çalışmamızı önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Kanunlaştırılması seçim sonrası olacak. Kepçe operatörünün orada iş yaparken kazaen hayvanın ayaklarının kesildiği yönünde ön bir tespit var. Ayaklarını bilinçli olarak kesme değil, iş makinesinin kesmesi yönünde bir ihtimalin de olduğu ifade edildi. Soruşturma devam ediyor.”

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: “Olayı şiddetle kınıyorum. Bun yapanların insanlıkla alakası yok. Hayvanları Koruma Kanunu’nda önemli değişiklikler yapma kararı almıştık. Kanun tasarısını Adalet Bakanlığı’mız hazırlamıştı ve kamuoyuna açıklamıştık. Hayvanların öldürülmesi, işkence yapılması, şu anda idari para cezasıyla yaptırıma tabi tutuluyor. Yeni düzenlemeyle hapis cezasıyla yaptırıma tabi tutulacak ve tamamı suç olarak düzenlenerek daha ağır yaptırımlar getirilecek. Seçimin araya girmesiyle yasalaşma imkanı olmadı. Seçimden sonra hükümet bu konuda ciddi bir adım atacaktır.”

- CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: “Vicdan! Vicdan. Nasıl yapılır bu! Bu vahşet, yapanın yanına kar kalmayacak. Yazıklar olsun.”

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Hiçbir vicdana, hiçbir insanlık değerine sığmayacak bir şiddet ve alçaklığın bir köpek yavrusuna reva görüldüğünü irkilerek öğrendim. Bacakları kesilmiş köpek yavrusu hepimizin vicdanını kanattı. Be hey canavarlar, gücünüz bu masum hayvana mı yetti? Katiller nasıl bir ruh haline sahipti? İnsanlığın utanç vesikası olan canilere söylenecek ne bir söz, dehşet verici fiillerini örtecek ne de bir kılıf vardır. İşkenceye maruz kalan yavru köpek can verdi. Ama altında insanım diyen herkes kaldı. Karıncayı bile incitmekten sakınan bir medeniyetten böylesi aşağıların aşağısı yaratıklar nasıl çıktı? Üzerinde düşünmemiz gereken soru budur. Ha bir köpek yavrusunu kesmişler, ha bir bebeği katletmişler, fark yoktur.”

- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Küçücük bir canlıya reva görülen vahşet ülkemizdeki değer ucuzlamasının acı bir tezahürü. Ufacık bir yavru köpeğe kıyanların layıklarını ahirette bulmalarını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Keşke doğru kanunlar ile bu dünyada da bulabilecek olsalardı.”

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal: “Bu vahşet karşısında tepkisiz kalmak mümkün değil. Hayvana şiddet suçtur ve bu zulmü yapan da cezasız kalmayacaktır. Bu barbarlığa son vermek için bizlere düşen görevi de yerine getireceğiz, yeni hükümetin ilk işlerinden biri Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan düzenlemelerin ivedilikle yasalaştırılması olacaktır.”

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Konu çok yönlü araştırılıyor. Kasıt ya da ihmal ne varsa ortaya çıkartılacak. İlgili yasa tasarısının Meclis’ten çıkması isabet olacaktır. Hayvana şiddet suçtur ve cezasız kalmayacaktır.” (HABER MERKEZİ)

TRAFİK POLİSİ ELİYLE SU İÇİRDİ

Öfke seli

İnsanlık budur

Malatya’da İnönü Caddesi’nde denetim yapan trafik polisi Bünyamin Seyit Kurtulmuş (38) susayan sokak köpeğinin çeşmenin yanında beklediğini fark etti. Kurtulmuş hemen çeşmenin yanına gidip, avcuna doldurduğu suyu sokak köpeğine içirdi. Susuzluğunu gideren köpek, polise bakıp uzaklaştı. -TAHA AYHAN DHA