Eğitim Öğrencileri uyardı! TEOG'da tercih yaparken...

Öğrencileri uyardı! TEOG'da tercih yaparken...

31.05.2017 - 16:42 | Son Güncellenme:

TEOG sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılacak tercihler üzerine önemli bilgiler veren Uğur Okulları Ankara Bölgesi Ortaokul Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Zümre Başkanı Selva Kurtoğlu, öğrencilerin tercih yaparken yüzdelik dilime dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Öğrencileri uyardı TEOGda tercih yaparken...

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklandı.Uğur Okulları Ankara Bölgesi Ortaokul Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Zümre Başkanı Selva Kurtoğlu, açıklanan TEOG sonuçları sonrasında yapılacak tercihler hakkında velilere ve öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl öğrencilerin 15 okul tercih ettiklerini,bu yıl ise 25 okul tercih edeceklerini söyleyen Kurtoğlu, "Tercihler geçen sene Temmuz ayında başladı, Ağustos ayında açıklandı. Bu yılda takriben böyle olacak. 'Özel okula kayıt yaptır' butonunu seçip kayıt yaptıran öğrenciler daha sonradan TEOG puanıyla tercih yapamayacaklar. Ancak nakil döneminde Anadolu Liselerinin boş kontenjanına geçiş yapabilirler" dedi.

Haberin Devamı

"ÖĞRENCİLER TERCİH YAPARKEN YÜZDELİK DİLİME DİKKAT ETSİN"

Tercihler ve tercih şartlarının her yıl değiştiğine dikkat çeken Kurtoğlu,"Bu yılda birçok şey değişti. Özellikle veliler güncel yayınlanan sitelerdentercihleri takip etmeliler. Yüzdelik dilime dikkat etsinler, öğrenciler buna göre tercihlerini yapsınlar. 25 tercih yapıp tercihi gelmeyen öğrenciler otomatik olarak açık liseye kaydedilecekler. Ancak nakil döneminde açık liseden kayıt isteyebilecekler. Veliler tercih döneminde mutlaka okul desteği alsın, öğrencinin ilgisi, yeteneği ve akademik durumu nedir öğrensinler. Örneğin bir öğrenci aslında sayısal ağırlıklıdır, bu sebeple velisi onun Anadolu Lisesine gitmesini istiyordur veya tam tersi bir durum vardır. Bu gibi durumlarda veliler uzmanlardan, okuldaki rehber öğretmenlerden yardım alabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"SINAV SONUCU NE OLURSA OLSUN ÇOCUĞUNUZU TAKDİR EDİN"

Sınav sonrası çocukların kaygı bozukluğu yaşayabildiklerini aktaran Kurtoğlu,"Bunun en büyük sebebi ailelerinin sınav ile ilgili beklentileri karşılayamama korkusu veya kendilerinin sınav ile ilgili istedikleri çıtaya ulaşamamaları. Burada ailelerin yapması gereken, sınav sonucu ne olursa olsun çocuklarını verdikleri gayretten ötürü takdir etmek olmalıdır. Çocukların kendilerini yetersiz ve başarısız hissetmemeleri gerekiyor ki gelecekte sınav kaygısı ve korkusu oluşmasın. Bu çocuklarımız gelecekte tekrar sınavlara girecek, özgüven eksikliği yaşamamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"VELİLER VE ÖĞRENCİLER 'KEŞKE' KELİMESİNİ KULLANMASINLAR"

Öğrencilerin ilgilerine ve akademik bilgilerine göre tercih yapmaları gerektiğinin altını çizen Kurtoğlu, "Öğrenciler için hayatlarının önemli bir basamağı belki de bu sınav, ama sınav geçti ve sınav sonuçlarıyla alakalı tamamen ilgilerine ve akademik bilgilerine göre tercih yapmaları gerekiyor. Artık gelmeyen liseler için üzülmesinler. Evde hem aile hem de öğrenci 'keşke' kelimesini dile getirmesinler. Çocuklar için önemli bir sınav olduğunu zaten hazırlandıkları dönem söyledik. Tekrar bu konuların üzerinde durmaktansa ailelerin çocuklarına "elinden geleni yaptın, bundan sonra hangi lise gelirse gelsin elinden geleni yapacağına inanıyoruz" demesi lazım ki bu çocuklar üniversite sınavlarına girdikleri zamanda da kafalarında sınav ve gelecek korkusu olmasın" açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

"SEÇİLEN LİSE SADECE AKADEMİK TABANLI OLMAMALI"

Çocukların ergenlik döneminde olduklarını ve ailelerin bunu unutmamaları gerektiğini ifade eden Selva Kurtoğlu şunları söyledi:

"Aileler bunu unutmasın ve bunu üniversite sınavıyla kıyaslamasın.13-14 yaşlarında çocuklar zaten fiziksel ve hormonel değişiklikleri konusunda uğraş verirken bir de TEOG için çaba sarf ettiler. Ayrıca sosyal çevrelerinden de uzaklaştılar. Ailelerin bunları dikkate alarak çocuklarını, uzaklaştıkları sosyal çevreye yeniden adapte etmeleri gerekir. Okul seçerken sadece akademik tabanlı liseler değil, sportif aktiviteleri olan, sosyal tabanlı, entelektüel alanda gelişebilecekleri liseleri de tercih etmeliler.

Haberin Devamı

Tercih hakkını Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinden yana kullanacak öğrenciler için de önemli bir değişiklik var. Bu liselerin ön kayıtları Haziran'da başlayacak. Sadece bir tane okulun ön kayıt şartlarını dinleyip, o ön kayıt şartlarını hazırlayıp o okula kayıt yaptırabilirler. İki okula birden ön kayıt yaptırırlarsa tercih hakları yanar. Bir Güzel Sanatlar Lisesine kayıt yaptırıp aynı zamanda TEOG'dan tercih yapamazlar. Sadece o liseye kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ön kayıt yaptırıp kazanamadıkları takdirde Ağustos ayında yapılacak nakilde boş kalan kontenjanlara tercih yapabilecekler."