Gündem Öğretmenliğe 240 bin barajı

Öğretmenliğe 240 bin barajı

23.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı Yekta Saraç, öğretmenliklere 240 bin başarı sıralaması şartı getirildiğini ve YGS ile öğrenci alan öğretmenlik programlarının artık LYS ile alınacağını açıkladı. Açık uçlu sorular, sınav sisteminde değişiklik olup olmayacağı gibi tartışılan konularla ilgili de bilgi veren Saraç, FETÖ bağlamında yaklaşık 5 bin kişinin de üniversitelerden ihraç edildiğini kaydetti

Öğretmenliğe  240 bin barajı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kimya, okul öncesi, özel eğitim, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi öğretmenlik bölümleri ile ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin artık YGS yerine LYS puan türünden öğrenci alacağını açıkladı. “Sınavsız üniversite” gibi bir gündemlerinin olmadığını söyleyen Saraç, üniversite sınavında açık uçlu sınav sorusu denemesinin ilk kez 2017 LYS’de yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Saraç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saraç’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

5 BİN KİŞİYE İHRAÇ: Bugün itibarıyla 3 bin 850 akademik, 947 idari olmak üzere toplamda 4 bin 797 kişi üniversitelerden ihraç edildi. 16 kişinin geri dönüşü sağlandı. 3 bin 25 kişi de FETÖ bağlamında açığa alındı. Bunların bin 79’u göreve iade edildi. Bunlarla ilgili incelemeler sürüyor.

ÖĞRETMENLİĞE LYS KISTASI: Beden eğitimi, spor öğretmenliği, kimya öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği gibi bütün Avrupa’da öğretimin en iyi olduğu üniversitelerde el üstünde tutulan bir program, özel eğitim öğretmenliği gibi programlar birinci aşamayla öğrenci alıyorlar. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS’deki test içeriklerini dikkate alacağız. Matematik ağırlıklıysa ikinci aşmada matematik ağırlıklıya çevirdik. Bir de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak.

Haberin Devamı

KONTENJAN PLANLAMASI: Öğretmen yeterliliklerine göre eğitim fakültesindeki programların müfredatlarını yeniliyoruz, güncelliyoruz. 96 eğitim fakültesinde 48 bin kontenjan var. Aldığımız karar, yıllardan beri söylenilen ‘eğitim fakültelerinde öğretmen fazlası olan alanlarda kısıtlamaya gidilmesi icap ediyor’ çağrısına da bir cevap teşkil edecek. Bu başarı sıralaması şartıyla kendi içinde bir kontenjan planlamasını da bu yıl göreceğiz.

İLAHİYAT DA LYS İLE ÖĞRENCİ ALACAK: Yıllardan beri ilahiyat fakülteleri ile alakalı ‘Niye ikinci aşamadan girilmiyor? Bu, niteliği yükseltici bir husustur halbuki’ diyerek bize başvurular, raporlar sunuluyordu. YÖK olarak ilahiyat fakültelerine, İslami ilimler fakültelerine artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacak. LYS’deki puan türünü belirledik.

GÜNDEMDE YOK: YÖK’ün gündeminde, yükseköğretim sistemini şu an için değiştirmeye, sınavsız üniversite koridoru açmaya veya TEOG, lisede alınan notlarla üniversiteye yerleşmeye yönelik, herhangi bir çalışma yürütülmemektedir. Kesinlikle böyle bir husus ve iddia doğru değildir. İnsanı üzen husus şu, her yıl, sınavlar yaklaştıkça aileleri ve çocukları huzursuz eden bu tür haberler çıkarılıyor, mesnetsiz. Bizim, kamuoyundan ricamız, bu giriş sistemiyle alakalı, YÖK tarafından açıklanmayan hiçbir karara, söyleme ve ifadeye itibar edilmemesidir.

Haberin Devamı

AÇIK UÇLU SORU DENEMESİ: 2017’de LYS’de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulacağını ifade edebilirim. Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmeyecek, belki belli bir tarihi veya rakamsal olarak belli bir sonucu, matematiksel işlemi orada kodlayacak şekilde, yoksa bir problemin çözüm aşamalarının kağıtta görülmesi değil. Yani sosyal bilimlerde, tarihte diyelim belli bir tarihin sorgulanmasında kodlanacak veya matematikte bir sorunun cevabının ortaya konulmasında kodlanacak şekilde, az sayıda soru sorulabilir. Birden çok keskin virajlar alınmaması lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş, tedrici olarak geçilecek.

Yazarlar