Siyaset OHAL 3 ay daha uzatılacak

OHAL 3 ay daha uzatılacak

17.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, MGK’nın tavsiyesi üzerine OHAL’in 3 ay daha uzatılması kararı alındığını söyledi. Bozdağ, Kuzey Irak yönetimine yeni yaptırımlar getirildiğini de kaydetti

OHAL 3 ay daha uzatılacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, MGK’nın tavsiyesi üzerine Bakanlar Kurulu’nun OHAL’in 3 ay daha uzatılması kararı alarak, bu kararı Meclis’e gönderdiğini söyledi. Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde MGK toplantısının ardından gerçekleşen ve 1 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı. Bozdağ, özetle şu açıklamalarda bulundu:
BAYKAL İÇİN DUA EDİYORUZ: CHP eski genel başkanı Deniz Baykal’ın hastaneye kaldırıldığını yoğun bakıma alındığını öğrendik. Durumunun iyi olduğunu da öğrendik. Baykal’a hükümet adına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Acil şifa dileklerimizi buradan yenilemek isteriz, Sayın Baykal Meclis’te, siyasi hayatında ülkemiz ve milletimize hizmetinde kaldığı yerden devam eder. Tekrar dua ettiğimizi ailesine ve sevenlerine iletiyoruz.
ÇAY ZAMMI GERİ ALINDI: ÇAYKUR yönetim kurulu çay fiyatlarına yüzde 20 zam yapma kararı almıştı. Yüzde 20 olarak alınan kararın geri alınmasına kararı alınmıştır. ÇAYKUR yönetim kurulu geri alacaktır. Çay fiyatları zamsız şekilde uygulanmaya devam edecektir.
KARAR MECLİS’E GÖNDERİLDİ: MGK özel bir gündemle toplandı. OHAL’in uzatılıp uzatılmaması hususunu değerlendirdi ve OHAL’in 3 ay daha uzatılması hususunu tavsiye betti. Bakanlar Kurulu da FETÖ-PDY, PKK-KCK, DHKP-C, DEAŞ ve terör örgütleri ile daha etkin mücadele etmek ve hızlı karar almak, alınan kararları hızlı uygulamak, OHAL’i gerekli kılan şartların ortadan kaldırılmasını sağlamak. Demokrasinin, hukuk devleti ve vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması için alınan tedbirlerin devamlılığını temin etmek maksadıyla OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını karara bağlamıştır. Karar TBMM’ye gönderilmiştir. OHAL, devlete ilan edilmiştir. Devleti yönetenlerin kararlarını hızlı alması ve uygulaması, terörle etkin mücadele yapması maksadıyla bizzat hükümete ilan edilmiştir. Vatandaşın rutin hayatından OHAL nedeniyle değişiklik yoktur. Herkes hayatı OHAL’den önceki çerçevede işlemektedir. Bu işleyişte bundan sonra da bir sıkıntı olmayacaktır. Terör örgütleri, teröristler ve bunlara destek verenlere yönelik OHAL tedbirleri uygulanmıştır ve bundan sonra uygulanmaya devam edecektir.

Türk hava sahası K.Irak’a kapatıldı

Bozdağ, IKBY’de gerçekleşen referandumun ardından Türkiye’nin aldığı yaptırım kararlarına ilişkin şunları kaydetti: Türk hava sahasının Kuzey Irak bölgesel yönetiminin bulunduğu yerlere uçuşa kapatılması yönünde alınan tavsiye kararı doğrultusunda uçuşa kapatmıştır. Türk hava sahasını kullanarak hiçbir uçak Kuzey Irak’a uçamayacaktır. Oradan kalkan hiçbir uçak da Türk hava sahasını kullanamayacaktır. İbrahim Halil (Habur) sınır kapısının Irak hükümetine devri konusunda çalışmaların başlatılması konusunda da tavsiye kararı alındı. İbrahim Halil sınır kapısının Irak hükümetine devri çalışmaları başlatılmıştır.
TAKVİM YOK: (Irak ziyareti ertelenmesi)Pazar günü ırak ziyareti söz konusuydu bu gerçekleşmedi. Önümüzdeki günlerde gerçekleşme durumu var. Yetkililerle görüşmeler devam ediyor gitmeler gelmeler olacaktır. Kesinleşen bir takvim yok. (Başika kampına dair tartışma) Başika’da Türk askeri işgal maksadıyla bulunmuyor. DEAŞ ile mücadele kapsamında bulunmaktadır. Irak hükümetinin Başika rahatsızlığı olduğunu biliyoruz bize de hükümete de ilettiler. Zaman zaman gündeme geliyor. Türkiye olarak hedefimizi ortaya koyuyoruz. Irak aleyhine olmadığını ifade ettik. Irak’ın toprak bütünlüğünü bozmak için orada değiliz. DEAŞ ile mücadele maksadıyla oradadır. Bu mücadelenin ihtiyaç duyduğu sürece de orada olacaktır. Ziyaretin iptalinin Başika ile ilgisi yoktur. Bu ziyaret iptal edilmemiş ertelenmiştir.
ELİMİZ ORADA: (Kerkük operasyonu) Kerkük, kadim bir Türkmen kenti. Irak, Türkiye Kerkük’ün statüsünün korunması konusunda bugüne kadar işbirliği içinde oldu. Bölgesel yönetim gayrı meşru referandum sonrasında bölgede gerginlikler ortaya çıktı. Türkiye defalarca uyardı, ‘bölgeyi ateşe atmayın’ dedi, uyardı. Sonuçları ağır ağır kendisini gösteriyor. Türkiye, Irak ve İran koordinasyon içerisinde bölgeye dönük adımları atmaya başladılar. Sınırda askeri bir tatbikat başlatıldı. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız gerekli temasları yaptı. Alınan kararlarla da Türk hava sahası Kuzey Irak’a bütün uçuşlarda kapatılmıştır. Herhangi bir uçak Kuzey Irak bölgesinde iniş ve kalkış yapamayacaktır. Aynı kararı başka ülkeler de aldı. Irak hükümetinin, anayasasını korumak maksadıyla attığı adımı Türkiye olarak olumlu karşılıyoruz. Demografik yapı korunmasının önemli olduğunu ifade ediyoruz. PKK teröristlerine alan açıldığına dair haberler bizi rahatsız etmiştir. PKK’nın barındırılmamasını da önemsiyoruz. Dış politikamızı da ana eksenler üzerine ortaya koymuştur. Kerkük’te olan bitenleri Türkiye yakından takip etmektedir; Türkiye’nin gözü kulağı eli oradadır.

Seçim sisteminde değişiklik yok

Bozdağ, şunları kaydetti: “16 Nisan referandumu sonrası hükümet sistemi değişti. Pek çok yasada uyum değişikliği zarureti ortaya çıktı. Seçim kanunlarından uyum değişikliği yapılması zarureti var. Adalet Bakanlığı’nın çalışmaları var.
Partide de uyum yasalarını çalışmak üzere komisyon var. Ancak seçim sistemine dair değişiklik benim bildiğim kadarıyla
gündemde yok. Uyum eksenli bir çalışma yapılacak. Seçim sisteminin değişmesi ve seçim barajına dair de değişiklik çalışması olmadığını biliyorum.”

ABD vize heyeti bugün görüşecek

Bekir Bozdağ, ABD ile yaşanan vize gerginliğine ilişkin olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye, ABD ilişkileri güçlü sınamalardan geçti. Yaşanan vize krizi gibi bir hadise olmadı. Ankara’nın Washington’u doğru bilgilendirmediği kanaatimiz var. Doğru bilgilendirme olsa bu karar alınmazdı. ABD’den heyet geldi, yarın (bugün) Dışişleri, Adalet ve İçişleri bakanlıkları müsteşar yardımcıları ile bir araya gelecekler. ABD’nin Türkiye’de birçok iş yapan insanı var. Kısa sürede olumlu bir çözüme ulaşılabilir. Biz tamamen ortadan kaldırılsın diye umuyoruz ki, sürdürülebilir bir sorun değil. Bu sorun iki ülkeyi de çözüme zorluyor. Onlar da bu zorluk ve mecburiyetin farkındadır. Tamamen bu işin ortadan kaldırılması beklentimiz.”

Aile bakanımıza yapılan itibar suikastı ve iftiradır

Bozdağ, Aile Bakanı’nın eşinde ByLock çıktığına ilişkin iddiaları yalanladı: “Zemin hazırlayanları şiddet ve nefretle kınıyorum. İtibar suikastıdır. Açık bir iftiradır. FETÖ’nün en etkin mücadele eden cumhuriyet döneminin tek hükümeti Ak Parti hükümetidir. Başka zamanda bir mücadele vardı da biz mi görmedik. FETÖ’nün darmadağın olmasını kim sağladı. CHP mi sağladı? Herkesin net ve samimi olması lazım. Ak Parti hükümetlerini birileri mücadelesi nedeniyle suçluyorsa, o FETÖ ağzıdır. TV kanalı ve sunuculuk yapanlar bilerek veya bilmeyerek propagandasını alet ettirmektedirler. Saygın insanlara haksız şekilde saldırmak, ahlaksızlıktır. Ahlaksızlığı yapanları kınıyorum. Sayın Bakanımız, iftirayı yapanlarla ilgili hukuk önünde hesaplaşacağını ifade ettiler. Avukatları da suç duyurusunda bulundu. Fatma Betül Sayan Kaya, FETÖ ile mücadele konusunda dirayetlidir, boşanması söz konusu değildir. Bu iddiayı dillendirenler de vebal altındadır.”