Gündem Öksürüğe neler iyi gelir?

Öksürüğe neler iyi gelir?

30.04.2018 - 20:02 | Son Güncellenme:

Gribal enfeksiyon veya soğuk algınlığı sonucu boğazımızda kuru öksürük kalır. Bu öksürük bazen art arda nöbetler hâlinde gelerek hastayı zorlamaktadır. Öksürüğü ilaç dışında iyi gelecek şifalı bitkiler de vardır.

Öksürüğe neler iyi gelir

Öksürüğe iyi gelen bitkiler

Haberin Devamı

Haşhaş kabuğu: Haşhaş kabuğunu suda kaynatarak demledikten sonra içilir. Öksürüğü çabuk kesme özelliği vardır.

Kara turp ve bal: Kara turpun ortası oyulur, alttan küçük bir delik açılır. Turpu deliği aşağıya gelecek şekilde bir bardağa veya kaseye konulur. Oyulan turpun ortasına bal dökülür ve balın delikten geçip bardağa boşalana kadar beklenir. Sonra sızan bal sabahları bir iki kaşık yenir. Bu formül hem balgam ve öksürüğü yok eder hem de astım bronşit gibi soğuk algınlığı hastalığına çok iyi gelir.

Karabiber çayı: Bir fincan suya çekilmiş karabiber ve 2 yemek kaşığı balı karıştırıp 15 dakika dinlendirdikten sonra içilirse öksürüğü yatıştırır, balgamlı gelen öksürüğü keser.

Kekik ve bal: Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonuna, bronşite ve özellikle öksürüğe çok iyi geldiği kanıtlanmıştır. Kekiğin yaprakları suda kaynatılır. Demlendikten sonra içine bir miktar bal ekleyerek içilir.

Haberin Devamı

Limon, karabiber, tuz: limonu 4’e bölün ve dilimin birine karabiber ve tuz serpin ve limonu kabuğuyla birlikte yiyin. Limon c vitamini içerdiği için soğuk algınlığınız varsa iyileştirecek, nefesinizi açacak öksürüğü de kesecektir.

Ilık süt ve bal: Ilık süte bal katarak içildiğinde boğazı yumuşatır. Gelen gıcıklığı ve öksürün gelmesine engel olur.

Badem ve portakal suyu: Portakal suyunun içine ezilmiş badem ekleyerek içildiğinde öksürüğünüzü kesecektir.

Öksürüğü kesmenin diğer yolları

Bol bol su tüketin. Öksürük genelde grip ve soğuk algınlığı sonucu olduğu için su içmek balgamın sulanıp atılmasına ve boğazın nemli kalmasına yardımcı olur. Suyu yudum yudum ve oturarak için böylece direk böbreklerden idrar yollarına geçmez. Soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Çok sıcak da içmeyin. Bunlar boğazı daha çok tahriş ederek öksürüğü fazlalaştırır.

Sıcak çorba içmek, boğazdaki kuruluğun yumuşamasına yardımcı olacaktır. Sıcak tavuk çorbasının içine karabiber atarak yemeniz öksürüğün azalmasına yardımcı olur. Karabiber öksürüğü kesen etkin bir baharattır. Boğazınız yumuşayınca hemen su içmeyin. Yarım saat sonra ılık su içebilirsiniz. Yatmadan önce sıcak bitki çayları iyi gelecektir. Zencefilli bal yatmadan önce içilirse öksürüğe faydası olacaktır. Bitki çaylarını içtikten sonra bir şey yiyip içmeyin. Boğazı yumuşatan bitki çaylarının boğazda biraz daha kalması sağlandığında daha etkili olacaktır.