Yaşam Omurilik felçlilerine bir umut

Omurilik felçlilerine bir umut

05.03.2015 - 09:59 | Son Güncellenme:

Wings for Life Omurilik Araştırmaları Vakfı ve Christopher & Dana Reeve Vakfı, omurilik yaralanması için tedavi bulmak üzere güçlerini birleştirdi.

Omurilik felçlilerine bir umut

Her şey tek bir ayak başparmağı ile başladı. Bugün bile Dr. Susan Harkema, hastalarından birinin kendisine söylediklerini hatırlıyor: “Bak Susie, ayak başparmağımı oynatabiliyorum.” Hastanın adı Rob Summers idi ve boyundan aşağısı tamamen felçliydi. Bir araba kazasının ardından, kendisine asla tekrar yürüyemeyeceği söylenmişti. Dr. Harkema, Rob Summers’ın omuriliğine bağlı bir elektrikli stimülatör yerleştirdi. Sadece birkaç hafta sonra, akla hayale gelmeyecek şey bir anda gerçeğe dönüştü. Summers, kollarını ve bacaklarını yavaşça hareket ettirmeye başladı. O, deneysel tedavi ile epidural elektrikli stimülasyon alan dört hastadan ilkiydi. Omurilik yaralanmasının hâlâ tersine çevrilemez olduğunun düşünüldüğü bir dünyada, kaybedildiği düşünülen sinirlerin stimülasyonu bir nevi tıbbi mucize olarak görüldü.

Omurilik araştırmalarında katedilen mesafeyle birlikte Wings for Live Omurilik Araştırmaları Vakfı ve Christopher & Dana Reeve Vakfı, Dr. Harkema’nın çığır açan çalışmasını genişletmek üzere güçlerini birleştirdiklerini duyurdular. İş birliği sonucunda, 2015 yılının ortalarında çığır açacak klinik araştırmalara başlanacak.

“Büyük Fikir” adı verilen çalışma, omurilik yaralanması yaşayan 36 kişide, otonom kontrolün önemli ölçüde geri sağlanması amacıyla epidural stimülasyon kullanma tezini test edecek. Sekiz hastadan oluşan özel bir grup için, 2014 yılında gerçekleştirilen ilk Wings for Life World Run’dan sağlanan gelirin önemli bir kısmı aktarılacak. Dünya üzerinde 34 ayrı konumda aynı anda koşmaya başlayan binlerce sporcunun yer aldığı global koşu etkinliği, umut vadeden omurilik yaralanması araştırma projelerine verilmek üzere 3,2 milyon Avro (3,6 milyon ABD Doları) tutarında bir yardım toplandı.

Wings for Life World Run, 3 Mayıs 2015 tarihinde ikinci kez koşulacak. Koşuya katılanlar altı kıtada ve 35’ten fazla lokasyonda Türkiye saatiyle 14.00’da Wings for Life World Run’a başlayacak. Türkiye ayağı ise 2014’te olduğu gibi 2015’te de Alanya’da koşulacak. Kayıt olmak için www.wingsforlifeworldrun.com adresine tıklamak yeterli.

Christopher & Dana Reeve Vakfı CEO’su Peter Wilderotter, şunları söyledi:

“Hedefimiz bitiş çizgisine hızla ulaşmak. Reeve Vakfı olarak araştırmalara destek konusunda Wings for Life Vakfı ile aynı felsefeyi ve aynı misyonu paylaşıyoruz. İnsanların hayatını değiştirmek üzere iki sivil toplum örgütünün güçlerini birleştirmesi ender rastlanan bir durum. Kaynaklarımızı dünya çapında milyonlarca felçliye umut olmak için birleştiriyoruz. Birlikte, insanları bu araştırmayı desteklemek üzere seferber ederek hedefe daha hızlı ulaşabileceğimize inanıyoruz.”

Wings for Life Bilim Yöneticisi Jan Schwab, “Dr. Harkema’nın çalışması, omurilik yaralanması yaşamış hastalar için fark yaratmayı hedefleyen, son 30 yılın deneyimini önde gelen bir çalışmada zirveye ulaştıracak işaretlere sahip benzersiz bir örnek” dedi.

“Büyük Fikir” araştırmasında hâlâ yapılacak çok şey var. Dr. Susan Harkema, “Wings for Life Vakfı ve Christopher & Dana Reeve Vakfı’nın güçlerini birleştirmesi inanılmaz. Bu sayede çalışmamızı çok daha hızlı bir şekilde ilerletebileceğiz. Wings for Life World Run’ın tüm katılımcılarına ve koşucularına teşekkür ediyorum. Herkesi 3 Mayıs 2015 tarihinde tekrar bir araya gelmeye davet ediyorum” dedi.

Yazarlar