Dünya ‘Onlar akıllanana kadar silahlanmayı sürdüreceğiz!’

‘Onlar akıllanana kadar silahlanmayı sürdüreceğiz!’

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ülkesini “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması”ndan (INF) çekeceğini duyuran ve büyük tepki alan ABD Başkanı Donald Trump, yine benzer açıklamalarda bulundu.

‘Onlar akıllanana kadar silahlanmayı sürdüreceğiz’

Başkent Washington’da gazetecilere, “Milletin aklı başına gelene dek, ABD, nükleer silah geliştirip cephaneliğini güçlendirmeye devam edecek. Bunu yıllar önce yapmalıydık” diyen ABD Başkanı, bu sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kime isterseniz ona tehdit sayın. İsterseniz Çin’i, isterseniz Rusya’yı dahil edin, bu oyunu oynamak isteyen herkes buna dahildir. Siz bunu yapamazsınız. Bu oyunu oynayamazsınız. Onlar akıllanana dek (nükleer silah konusunda) bizim yanımıza yaklaşabilen kimse olmayacak.”

Trump, Rusya’nın kesin dille reddetmesine rağmen bu ülkenin INF’yi ihlal ettiği iddiasını da tekrarladı.

Bolton Moskova’da

Bu sırada ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise Rusya’daydı. Bolton başkent Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. Şoygu, Rusya ve ABD’nin ikili diyaloğunun adım adım düzeldiğini duyurdu. Şoygu, “Bugün dünyada ortak çabalarla çözebileceğimiz çok sayıda problem var. Bunlar, hem nükleer caydırıcılık konusunda stratejik meseleler hem de uzun süredir devam eden büyük anlaşmazlıkları çözme meseleleri ile ilgilidir” dedi.

Haberin Devamı

Rus ve Amerikan ordusunun özellikle sıcak bölgelerde temas kurduğunu hatırlatan Şoygu, “Bu, tabii ki sürekli olarak çalıştığımız Suriye için de geçerlidir. Amerikalı meslektaşlarımızla olan ilişkilerimizi sürekli olarak sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Kremli Sözcüsü Dmitry Peskov da, anlaşmanın zayıf noktaları olduğunu ancak yeni bir anlaşma hazırlığı yapmadan çekilme kararı almanın oldukça tehklikeli olduğunu ifade etti.

NATO’ya taşınacak

Bolton ise, Rusya ile diyaloğu genişletmeyi umduğunu söyledi. Bolton INF anlaşmasının geçerliliğini yitirdiğini ve sadece ABD ve Rusya’yı kapsadığını, Çin gibi ülkeleri kapsamadığını dile getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasındaki diyaloğu genişletmek ve derinleştirmek için kendilerine önemli görevler verdiğini aktaran Bolton, “Suriye’deki çatışmaların önlenmesi konusundaki müzakerelerin çok başarılı ve faydalı olduğunu, bu diyaloğu genişletip diğer konuları tartışacağımızı umuyoruz” ifadesini kullandı. Bolton, Putin ile de görüşecek.

Trump’ın açıklamalarına Avrupa’dan tepkiler gelmeye de devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas konuyu NATO gündemine taşıyacaklarını açıkladı. Haas, “ABD’nin son çıkışı temelsiz değil, ancak bu bir bebeği küvete atmaya benziyor. Bu çok büyük bir hata olur” şeklinde konuştu.