Siyaset Ortadoğu barışı dinamitlendi

Ortadoğu barışı dinamitlendi

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, ABD’nin Kudüs kararıyla ilgili yaptığı açıklamada “Filistin devletini tanımayan ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak suretiyle statükoyu değiştirecek bir uygulama yapması, son derece karmaşık Filistin sorununu bir sokacaktır” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu barışı dinamitlendi

“ABD, sadece İsrail’i gözeten böyle bir yaklaşımla olağanüstü duyarlı, her an bozulabilecek dengeler üzerinde duran Ortadoğu barışını dinamitlemiştir” diyen Türk, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu konuda izlenebilecek en doğru yol, eş zamanlı olarak Filistin devletini ve onun Doğu Kudüs’teki başkentini de tanımaktan geçer. Ancak bu durumda Kudüs, hukukî plânda her iki devletin başkenti olarak kabul edilebilir.”

‘Elçi çekilecek mi?’

Türk, Türkiye’nin tepkisiyle ilgili olarak da şu soruyu yöneltti:

“Türkiye, 70 yıl önce zaten Kudüs’ü başkent ilân etmiş bulunan İsrail’le bu durumu bilerek kurduğu diplomatik ilişkilerini kesmek yerine, onu başkent olarak tanımaktan vazgeçmeyen ABD hakkında örneğin geçici bir süre için Washington D.C. Büyükelçisini geri çekmek gibi anlamlı bir yaptırım uygulamaya hazır mıdır?”