Siyaset Ortak akıl ile çözüm üretmeliyiz

Ortak akıl ile çözüm üretmeliyiz

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ortadoğu Konferansı’nda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Şu anda etnik ve mezhep ayrımı ateşi Ortadoğu’nun ortasına düşmüş ve yayılarak herkesi yakmaktadır. Bugün Ortadoğu’nun tarihi merkezleri, otokrat yöneticilerin, terörün, petrol baronlarının ve kirli politikacıların oyun alanına dönüşmüştür” dedi...

Ortak akıl ile  çözüm üretmeliyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Türkiye Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı’nca (TÜSES) düzenlenen “Ortardoğu Konferansı”na katıldı. Şişli’deki programda konuşan Kılıçdaroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak tanıma kararını ‘önemli bir adım’ olarak nitelendirdi.

Trump’ın Kudüs kararının Ortadoğu’daki barış görüşmelerine darbe vurduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, kararı dünyanın pek çok ülkesinin kabul edilemez bulmasının, sağduyu sahibi dünya siyasetçilerinin karara tepki göstermesinin umut verici olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu’yu kana bulayarak kendi ülkesindeki sıkışıklığı gidermek akıllı bir politikacının başvurabileceği bir yol değildir. Trump, BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal etmiş ABD’nin Ortadoğu barış sürecinde tarafsız bir arabulucu olmayacağını açıkça ortaya koymuştur. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanıma kararı önemli bir adımdır. Tarihi sorumluluğu da büyüktür. Kararın altında imzası olan tüm ülkelerin Filistin ile diplomatik ilişkilerini, başkenti Doğu Kudüs olan bir ülke statüsüne yükseltmesi atılacak öncelikli adımlardan biri olmalıdır” dedi.

‘Kirli oyunlar alanı’

Haberin Devamı


Ortadoğu’nun mevcut durumunun hiç de iç açıcı olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Şu anda etnik ve mezhep ayrımı ateşi Ortadoğu’nun ortasına düşmüş ve yayılarak herkesi yakmaktadır. Bugün Ortadoğu’nun tarihi merkezleri, otokrat yöneticilerin, terörün, petrol baronlarının ve kirli politikacıların oyun alanına dönüşmüştür. Bölge yabancı müdahalelere maruz kalmaktadır. Bugün Irak’ta, Suriye’de ve Yemen’de akan kan kardeş kanıdır. Bölge sorunlarına, bölge ülkeleri sabırla, sağ duyulu çabaları ile çözüm üretmek durumundalar. Ortak akıl ile çözüm üretmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. Ortadoğu sorunlarını 7 ayrı başlıkta sıralayan Kılıçdaroğlu, birinci temel sorunun bölge halklarının eğitim yetersizliği olduğu tespitini yaptı.

‘Suriye’de çözüm bulunmalı’

Kılıçdaroğlu, “Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi konusunda her türlü yapıcı katkıyı destekliyoruz. Artık Suriye konusunda siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor. Cenevre görüşmelerinin başarısız olması bizi kaygılandırıyor. Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için önem taşımaktadır. Geniş manada Irak’ın istikrarı ülkemizin de istikrarı anlamına gelmektedir” diye konuştu.

BERBEROĞLU’NA ZİYARET

Ortak akıl ile  çözüm üretmeliyiz


Kılıçdaroğlu dün Maltepe Cezaevi’ne giderek partisinin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’nu ziyareti etti. Yaklaşık 1 saat cezaevinde kalan Kılıçdaroğlu, Berberoğlu’nun moralinin iyi olduğunu ancak bir insanın haksız ve hukuksuz bir şekilde uzun süredir tutuklu kalmasının kendisini üzdüğünü söyledi. CHP lideri, “Geç gelen adaletin hep sorunlu olduğunu biliyoruz. Adalet bir an önce gelmeli ve milletvekilleri hapiste olmamalı. Demokrasinin bir gereği bu. Berberoğlu içeride ikinci kitabına başlamış” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı’nca İstanbul’da düzenlenen “Ortadoğu Konferansı”na katıldı. Kılıçdaroğlu ardından Maltepe Cezaevi’ne giderek tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu ziyaret etti.