Ekonomi ‘Ortak altyapı paylaşımına sıcak bakıyoruz’

‘Ortak altyapı paylaşımına sıcak bakıyoruz’

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, ‘fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına’ ortak  altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve daha yaygın ve iyi bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak baktıklarını söyledi.

‘Ortak altyapı paylaşımına sıcak bakıyoruz’

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Süel, 5G teknolojisine dünyayla eş zamanlı ve tam kapasite ile geçebilmek için sektör paydaşlarının atması gereken iki önemli adımdan ilkinin baz istasyonlarının kendi aralarındaki transmisyonu sağlayacak yüksek kapasiteli ve fiberle donatılmış bir altyapı oluşturmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına ortak altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve bunun sayesinde daha yaygın bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak baktıklarına işaret eden Süel, şunları söyleoi:

“5G teknolojisi ile etkin iletişim için daha fazla baz istasyonuna ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Bu ihtiyacı karşılamak için de yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bugün nasıl elektrik, su, doğalgaz olmazsa olmaz hizmetler olarak kabul görüyorsa; baz istasyonlarının inşasında da, fiber kazı izinleriyle ilgili belediyelerle yaşadığımız sorunların ve paylaşımla ilgili engellerin de bir an önce ortadan kalkması gerekiyor.”

‘Memleket meselesi’

Süel, ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınmasını, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını ve bilgi toplumu olma yolunda herkesin fiberden yararlanmasını sağlayacağını dile getirdi. Hasan Süel, “Rekabet gücümüzü koruyabilmek için hızlı geniş bant ve eve kadar fiber konusunda lig atlamamız önem taşıyor. Bu yüzden, fiber meselesi memleket meselesi diyoruz. Mevcutta kurulu olan altyapı tesisleri de etkin bir şekilde kullanılamıyor. Süreçler basitleşmeli, maliyetler düşürülmeli. Nerede fiber, nerede bakır sabit altyapı olduğuna dair bir dijital haritanın oluşturulmasıyla, nereye nasıl yatırım yapabileceğimizi çok daha iyi görebiliriz. Hatta su, elektrik ve doğalgaz gibi diğer altyapılar da bu haritaya entegre edilerek sektörler arası da büyük bir sinerji yaratılabilir” diye konuştu.