Siyaset Ortaylı’dan İnönü çıkışı

Ortaylı’dan İnönü çıkışı

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mektebim Okulları Silivri kampüsünde ‘Dünden Yarına Tarih Konuşmaları’ başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansın konuğu olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, öğrencilere umhuriyet döneminde yaşanan gelişmeleri anlattı.

Ortaylı’dan İnönü çıkışı

Atatürk döneminde Türkiye’nin çok ciddi bir maarif devrimine giriştiğini aktaran Prof. Dr. Ortaylı, “Ondan sonra gelenler özellikle 1946 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrat Parti (DP) dâhil arkasından Adalet Partisi (AP) ve tekrar CHP dâhil bu arkadaşlar Atatürkçü, Kemalist maarif kalkınmasını ve ciddi devrimi oy endişesiyle suyunu çıkardılar. Olur olmaz okullar açtılar, işin cılkını çıkardılar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

O dönemlerde ‘Bir mühür bir müdür’ sloganıyla her yerde yetersiz liseler açıldığını söyleyen Ortaylı, “Zavallı Anadolu çocukları okuduğunu ve okutulduğunu zannederek oralardan diploma aldı. Bu çocukların bazıları diplomaların işe yaramadığını gördüler bazıları bir şekilde her şeyi bildiğine inandı. Her köşeden tarihçi, siyasetçi, dış politika uzmanı çıktı. Bunlar böyle saçma sapan şeyler konuşmaya başladı. Mesele herif diyor ki ‘İsmet Paşa Lozan’da 12 Adalar’ı sattı’. 12 Adalar elimizden çıktığında daha İsmet Paşa yarbaydı. Hiçbir şekilde de yapacak bir şey yoktu. Lozan’da da 12 Adalar konuşulmadı. Bir şeyi okuduğunuz zaman dip notu takip etme ve sorma alışkanlığı edinmelisiniz. Bunu öğretmenlerinizin öğretmesi gerekiyor” dedi. l İSTANBUL DHA