Gündem Oruçlu iken adet gören kadın ne yapmalıdır?

Oruçlu iken adet gören kadın ne yapmalıdır?

25.05.2018 - 11:55 | Son Güncellenme:

Oruçluyken adet görmek kadınların korkulu rüyalarındandır. Ramazan ayı, bereket ayıdır. İnsanlar bu ayda ibadet ederler, oruç tutarlar. Kadınlar ise 30 günlük Ramazan’a ara vermek durumundadır. Hayızlık hali olduğu zaman oruç bırakılmalı mıdır?

Oruçlu iken adet gören kadın ne yapmalıdır

Oruçluyken adet görmek

Haberin Devamı

Oruçluyken adet görmek, fizyolojik olarak adet görmeye engeli bulunmayan her kadının başına gelir. Adet, hayız veya regl olarak bilinir. Adet dönemlerinde kadından kanama gelir. Bu kanama, kadının vücudundan 28 – 35 günlük periyotlar halinde atılan kirli kandır. Bu işlem sağlıklı her kadında düzenli olarak gerçekleşir. Her kadında aynı gün ve periyotta görülmez. 3 gün sürebildiği gibi, 7 gün ve daha fazla süre de adet kanaması görülebilir.

Oruçluyken adet görmek, orucun bittiğinin ve kazaya ihtiyacı olduğunun da göstergesidir. Oruçluyken adet görüldüğünde, iftar saatine 2 dakika da kalsa 2 saat de kalsa sonuç değişmeyecektir. Adet olunduğu an oruç bozulmuş olur. İftar saatine kadar istenilen şekilde yenilip içilebilir. Ancak dini boyutlarda düşünüldüğünde gizli olarak gıda tüketimi yapılması daha uygundur.

Haberin Devamı

Oruçluyken adet gören kadın ne yapar?

Oruçluyken adet gören kadın, iftar vaktine kadar yiyip içmekte özgürdür. Oruçluyken adet görüldüğün oruç bozulur. Orucu bozulan kadın gıda tüketebilir ancak edebi ve ahlaki olarak toplum içinde bunu yapmaması daha uygun olur. Aynı zamanda iftara dakikalar veya 1 – 2 saat kala hayız / adet olan kadın, yiyip içmeyerek iftarı bekleyebilir.

Adetliyken tutulamayan oruçların kazası gerekir. Ramazan ayı sonrasında kaza oruçlar tutulabilir. Oruçluyken adet olunduysa o gün için de kaza orucu gerekir.

Adet geciktirici kullanarak oruç tutulabilir mi?

Kadınların her ay düzenli şekilde yaşadığı adet dönemi, Ramazan ayıyla birlikte akıllarda bir soru haline geliyor. Adet geciktirici kullanarak oruç tutulabilir mi? Adetliyken oruç tutulmaz, oruçlu gibi davranılsa dahi oruç geçerli olmaz. Bunun için bazı kadınlar adet geciktirici kullanarak adetlerini ileri bir tarihe ertelemek ve Ramazan boyunca kesintisiz olarak oruç tutmak isterler.

Oruçluyken adet görecek kadınlar, adet geciktirici ilaç kullanılabilir. Ancak kullanırken az miktarda da olsa kanama veya hayız akıntısı gelirse oruç bozulur. Akıntı ve kanama gelmedikçe oruç geçerlidir.

Adet geciktirici ilaçlar, adeti geciktirir ve dolayısıyla vücutta biriken zararlı kanların dışarı atımı ertelenir. Bu durum, vücut sağlığını etkileyebileceği için ilaç kullanımı önerilmez.