Gündem Orucu bozan durumlar nelerdir?

Orucu bozan durumlar nelerdir?

24.05.2018 - 18:21 | Son Güncellenme:

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadeti hakkından bilinmesi gerekenlerin önemi bir kez daha akıllara geliyor. Oruç tutarken dikkat etmemiz gereken önemli kurallar vardır. Bunlara uyulmadığı ya da göz ardı edildiği zaman oruç bozulur ve geçersiz sayılır. Oruç esnasında orucu bozmaya neden olacak davranışların bilinmesi gerekir ve bu doğrultuda aslına uygun oruç ibadeti yapılmalıdır.

Orucu bozan durumlar nelerdir

Yeme ve içme

Haberin Devamı

Oruç ibadetinin amacı gün içerisinde belli saatlerde yeme ve içme işlevini durdurarak nefsi terbiye etme durumudur. Bu amacın dışına çıkarak gün içerisinde besin tüketme, içecek içme faaliyetleri tutulan orucu bozar ve oruç geçersiz sayılır. Bu besinler yenilip içilebilen tüm besin maddelerini kapsamaktadır.

Sigara ve nargile

Oruçlu iken bağımlılık sonucu tüketilen keyif verici maddeler de orucu kırmaktadır. Sigara, nargile, uyuşturucu, dumanlı maddeler gibi bağımlılık yaratan maddeler ibadetin anlamını yitirmesine neden olur. Oruçlu iken bu maddelerin kullanımı kesinlikle yasaktır.

Cinsel ilişkiye girmek

Oruç tutmanın bir diğer amacı ise cinsel anlamda da nefsi köreltmektir. Oruçlu iken kurulan cinsel münasebetler orucun kırılmasına neden olur. Cinsel ilişki, mastürbasyon oruç yasakları kapsamında yer alır.

Haberin Devamı

Kadınlar için regl dönemi

Kadınların her ay düzenli olarak regl gördükleri süre zarfında oruç tutmamaları gerekmektedir. Oruç halinde iken gün içerisinde regl olunması orucun bozulmasına neden olur. Regl dönemi bitene kadar da oruç tutulmamalıdır.

Kasten kusmak

Oruç halinde iken midedeki besinleri vücudu zorlamak suretiyle dışarı atmak ibadetinizin geçersiz olmasına neden olan bir başka durumlardan biridir. Kusmak midedeki öğütülmüş besinlerin genze ve ağıza kadar gelmesine yol açar. Kişi kendini zorla kusturduğu zaman kasten orucunu kırmış olur.

İlaçlar ve aşılar

Oruçlu iken ilaç kullanımı ve iğne yaptırmak yasaktır. Vücuda alınan ilaç ve iğnenin içeriğindeki etken madde kişinin bir besinden alabileceği sağlığı ve enerjiyi vücuda aktarmış olur. Kişinin daha dinç olmasını sağlar. Bu neden oruçlu iken ilaç kullanımı veya deri altına, damara ya da kaslara yapılan her türlü iğne orucun geçerliliğini yitirmesine neden olur.