Gündem Orucu bozan ve bozmayan durumlar

Orucu bozan ve bozmayan durumlar

16.05.2018 - 17:03 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesi ile oruç hakkındaki sorular tekrar gündeme düşmeye başladı. Oruç tutmak kimine göre çok kolay kimine göre de zorlu geçen bir ibadet süresi. Yaz dönemine denk gelen oruç vakitleri oldukça uzun olmakla beraber sıcak havanın etkisiyle insanları epeyi zorluyor. Oruç, yalnızca yeme ve içmeden kesilmek değil; birçok konuda kendini dizginlemektir. Oruç, kişiyi daha dikkatli hale sokar. Kişi, orucunun bozulmaması için fazlaca çaba gösterir.

Orucu bozan ve bozmayan durumlar

Orucu bozan durumlar

Haberin Devamı

Oruç denilince akla gelen ilk şey yeme ve içmeden kesilmektir. Oruç yalnızca bunlardan ibaret değildir. Ama büyük bir çoğunluğu nefsini terbiye etmek, yeme ve içmeye bir süreliğine ara vermektir. Orucun kesin olan yasakları arasında; bir şeyler yemek içmek, cinsel ilişkiye girmek vardır. Bunlar ve bunlara yaklaştıran hemen her şey dinen yasak kılınmıştır.

Ağız, burun, kulak, makat, cinsel organ gibi açıklıklardan içeri giren sıvı, katı, ilaç gibi herhangi bir şey orucu bozmaktadır. Kasten yapılması işi ciddiyete bindirir. Kasten çiğnenen kurallar orucu koşulsuz bozmaktadır. Serum, şırınga ile iğne gibi ilaçları vücuda almak, bilerek ağız dolusu kusmak da orucu bozmaktadır. Sağlık sorununuz varsa en iyisi hiç oruç tutmamanızdır.

Haberin Devamı

Oruç, nefsi de tutmaktır. Nefsine hâkim olamayıp hoşlanılarak içe çekilen sigara dumanı, mastürbasyon yapmak, cünüp hale geçmek, kadınların regl olması orucu bozan diğer durumlardandır.

Orucu bozmaya durumlar

Orucu unutup bir şeyler yiyip içmek orucu bozmaz; oruçlu, orucunu hatırladığı an kaldığı yerden devam etmelidir. Kendiliğinden mideden gelen kusuntu tekrar kendiliğinden yutulursa bu durum da mani olmaz. Göze ıslak bir madde değmesi ya da ilaç damlatmak orucu bozmamaktadır. Çünkü gözün mide yoluna açılan yolu bulunmamaktadır. Dikkatli olmak koşuluyla, macunu yutmadan diş fırçalamak, çalkalanan ağızdaki ıslaklığı yutmak, açık olmayan yaraya bant yapıştırmak ya da krem sürmek, parfüm sıkmak, kolonya sürmek, epilasyon, akupunktur, dişlerin arasında kalan küçük şeyleri yemek, rüyada ihtilam olmak (uyanıldığında gusül gerektirir), arı sokması, banyo yapmak, deriye batan bir şeyin içerde kalması gibi haller orucu bozmamaktadır ama yine de dikkatli olmak gerekmektedir.