Otomobil ‘Kurumsal filolar elektrikliye geçmeli’

‘Kurumsal filolar elektrikliye geçmeli’

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

LeasePlan tarafından yayımlanan rapora göre, kurumsal filolar elektrikli araçlara geçerse, iklim değişikliğine ciddi katkılarda bulabilecek ve çözümün önemli bir parçası olabilecek.

‘Kurumsal filolar elektrikliye geçmeli’

 

İklim değişikliği ve çevre korumaya yönelik politikaları yakından izleyerek operasyonel kiralama sektöründe öncü uygulamalara imza atan LeasePlan, Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleşen 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı COP26 öncesi yayımladığı “Kurumsal filolar iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edebilir?” isimli bir raporda ilginç detaylara yer verdi.

Haberin Devamı

Rapora göre, şu anda Avrupa’da satılan tüm yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 60’ını yani her 10 araçtan 6’sını şirket araçları oluşturuyor. Şirket araçları özel araçlara göre ortalama 2.25 kat daha fazla yol kat ederken, 2019’da yeni şirket araçlarının yüzde 96’sı benzinli ve dizel araçlardan oluştu. Kurumsal filoların iklim değişikliğine ciddi katkılarda bulabileceğine ve çözümün önemli bir parçası olabileceğine dikkat çekilen raporda, tüm veriler doğrultusunda elektrikli şirket araçlarına geçişin “sıfır” emisyon politikalarına önemli katkı sağlayabileceği vurgulanıyor.

Yasaklar artacak

Son yıllarda siyasi otoritelerin karbon emisyonunu azaltmaya yönelik baskıcı politikalar izlediği hatırlatılan LeasePlan raporunda, dünyadaki sıfır emisyon hedeflerine yönelik güncel durum da ortaya koyuldu. Raporda, Avrupa Birliği’nin büyük şirketleri 2030 yılına kadar sıfır emisyona geçme zorunluluğuyla karşı karşıya bırakabileceği, aynı zamanda, İngiltere’nin 2030’dan itibaren yeni içten yanmalı motora sahip araçların satışını yasaklamak da dahil bir dizi cesur adım attığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Şimdiden adım atılmalı’

ABD’de ise Joe Biden yönetiminin kısa süre önce, 2030’da satılan tüm yeni araçların yarısının sıfır emisyonlu, elektrikli, plug-in hibrit veya yakıt hücreli elektrikli araçlardan oluşmasına yönelik kararname imzaladığına dikkat çekildi. Ulaşımdan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 72.8’nin karayolu taşımacılığından geldiğinin altı çizilen raporda, uzmanların özellikle elektrikli araçların rüzgar ve güneş gibi sürdürülebilir kaynaklardan güç aldığı zaman ulaşım emisyonlarının azaltılması açısından en büyük faydaları sağladığı konusunda hemfikir olduğu vurgulandı. 2020’de küresel elektrikli araç satışlarının, pandemide toplam satışlar yüzde 6 düşmesine rağmen yüzde 41 artarak 3 milyona ulaştığı, bugün 10 milyon olan küresel elektrikli araç adedinin 2030’da 145 milyona çıkmasının beklendiği de kaydediliyor.

LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, şirketin 2030’a kadar tüm filosun sıfır emisyon sağlamayı taahhüt ettiğini, elektrikli araç filosunu finanse etmek için yeşil finansman adımı attıklarını kaydetti. Buradaki yeşil tahvillerin gelirleri şirket içerisinde yalnızca elektrikli araçları finansmanı için kullanılacağını anlatan Oktay, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ülkelerdeki toplam araç parklarının büyük bölümünü şirket araçları oluşturuyor. Paris İklim Anlaşması’nı onaylamış bir ülke olarak önümüzdeki süreçte emisyonu azaltmak üzere tüm sektörün bazı adımlar atması gerekiyor. Bu noktada, raporda dikkat çekildiği gibi şirketlere önemli görevler düşüyor. Özellikle büyük şirketlerin filolarını adım adım sıfır emisyona taşıyacak adımları bugünden atması gerektiğini düşünüyoruz. İklim değişikliğiyle mücadelede filo sahiplerinin topluma ciddi bir yol gösterici olacağına inanıyoruz.”