Otomobil Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu! Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı?

Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu! Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı?

25.10.2021 - 12:49 | Son Güncellenme:

Gelişen teknolojiyle birlikte son dönemde artan elektrikli otomobil talebiyle ilgili Fransız medyasından şaşırtan bir yorum geldi. Fiyatlar orta ve uzun vadede düşer mi artar mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

Selçuk Bulut / Milliyet.com.tr - Elektrikli otomobil üretimi ve piyasası son yıllarda büyük bir çıkış yaşadı. Özellikle Elon Musk’ın Tesla’yı piyasaya sürmesiyle birçok şirket geleceği elektrikli otomobillerde görmeye başladı. 2030’lu yıllardan itibaren şirketler tamamen elektrikli araç üretmeye odaklanırken, devletler de bu yönde çeşitli yasal çalışmalar yürütüyor.

Haberin Devamı

'OTOMOBİLLER DAHA PAHALI OLACAK'

Ancak bu gelişmelere rağmen Fransız Le Monde gazetesi elektrikli otomobillere dair ilginç bir habere imza attı. Gazeteye göre gelecek dönemde elektrikli otomobiller daha nadir ve daha pahalı olacak. Eski tip fabrikaların tek tek kapandığına dikkat çeken Fransız medyası, yeni teknolojilere sahip fabrikaların da yavaş yavaş üretime başladığını söyledi.

Gazete, ilerleyen dönemde elektrikli otomobillerin fiyatlarının içten yanmalı motorlu araçlara nazaran daha da pahalı olacağını belirtti. 

Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı

'ÜRETİM ARTTIKÇA FİYATLAR DÜŞECEKTİR'

Sektör temsilcileri ise bu konuda farklı düşünüyor. Otomotiv ve elektrifikasyon uzmanı Yalçın Arsan, maliyet kısmının sektörün her kesimi tarafından kabul edilmiş, uzlaşılmış kurallarının olmadığına dikkat çekti. Arsan, "Bilindiği üzere adet arttıkça fiyatlar aşağı çekilecektir. Elektrikli otomobillerde de bunu göreceğiz. Tedarik zinciri büyüyüp, üretim çoğaldıkça arz ve talep de artacak. Böylece fiyatlar düşmese bile denildiği gibi artmayacaktır. Ancak dünya genelinde yaşanan global enflasyondan dolayı maliyetler artabilir, bu konuda herkes hem fikir” dedi.

Haberin Devamı

Büyük firmaların yaptıkları yatırımların tüketiciye yansıtılmayacağını ifade eden Arsan, fiyatı firmaların değil pazarın belirlediğine dikkat çekti. Maliyet artışının da ürünün fiyatına bu anlamda yansımayacağını sözlerine ekledi.

Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı

'BÜTÜN EZBERLER BOZULDU'

Otomotiv sektöründe son 10 yılda yaşananların her şeyi değiştirdiğini belirten Arsan tüm ezberlerin bozulduğunu söyledi. Arsan, "Le Monde’un bu haberine saygı duymakla birlikte yazılanlara katılmadığımı da tekrar belirtmek istiyorum. Özellikle parça maliyetleri daha da ucuzlayacaktır. En büyük temel unsuru batarya. Geçtiğimiz yıllarda 1 kilowatt/saat bataryanın fiyatı 750-800 dolar civarındayken günümüzde 150 dolar civarına geriledi. 2025’ten sonra ise 100 doların altına inmesini bekliyoruz. Elektrikli otomobiller, yavaş yavaş insanların daha kolay erişebileceği araçlar olacak" diye konuştu.

Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı

'TAM OLARAK ÇIKIŞ YAPAMADI'

Haberin Devamı

Elektrikli otomobillerin piyasadaki yerine de dikkat çeken Arsan, araçların ilerleyen yıllarda satıştaki payının daha da artacağını söyledi. Günümüzde satılan araçların ufak bir kısmının elektrikli olduğunu ancak bu durumun ilerleyen yıllarda büyüyeceğini öngördüğünü belirten Arsan, günümüzde 70 milyon adet satılan toplam otomobil sayısında sadece 4-5 milyon adetlik bir yeri olan elektrikli otomobillerin, 5 yıl sonra daha yüksek bir paya sahip olacağını ifade etti. Maliyetlerin de daha düşük olacağını sözlerine ekledi.

Şaşırtan elektrikli otomobil yorumu Gelecekte fiyatlar artar mı azalır mı

'VERGİ AVANTAJINI BEKLİYORUM'

Elektrikli otomobillerin vergileriyle ilgili de açıklama yapan Arsan, kısa vadede olmasa bile orta vadede elektrikli otomobillere teşvik için vergi düzenlemesinin yapılmasını beklediğini söyledi. Arsan, sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle yerli otomobil TOGG’un çıkacağı dönemde yetkililerin bu konuya stratejik olarak yaklaşacağını umuyorum. Milli bir hamle olan yerli otomobil, sadece sektörde değil global çıkarlarımızda da etkili olacaktır. Piyasadaki yayılımını kolaylaştıracak adımların atılacağını düşünüyorum. Bu durumda sadece biz değil, diğer ülkeler de böyle davranıyor. TOGG piyasaya sürüldüğünde de çeşitli vergi avantajlarının tüketiciye sunulması gerektiği taraftarıyım. Böylece tüketicilerin önceliği yerli otomobil olacaktır."