Gündem Ovit Tüneli nerede? Ovit Tüneli geçişleri başladı mı?

Ovit Tüneli nerede? Ovit Tüneli geçişleri başladı mı?

13.06.2018 - 17:07 | Son Güncellenme:

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1880 Kalkınma Planı’nda yer alan Ovit Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açıldı. Ovit Tüneli nerede? sorusu ise merakla araştırılmaya başlandı. İşte vatandaşların merak ettiği Ovit Tüneli hakkında merak edilen bilgiler...

Ovit Tüneli nerede Ovit Tüneli geçişleri başladı mı

Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14,3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18,2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tünelinin ise 24,5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli olduğu öğrenildi. Peki Ovit Tüneli nerede?

Haberin Devamı

OVİT TÜNELİ NEREDE?

Ovit tüneli tam olarak Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda. Ovit Tüneli, çift tüplü olarak 2123 günde yapımı tamamlandı ve 412 milyon 366 bin liraya mal oldu. Tünel ile Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4,4 km kısalırken, bölgede 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak.

OVİT PROJESİ

Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı.

Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. O dönem kazma ve küreklerle yol yapımına başlanan bölgeye, Rize’den de vatandaşlar gruplar halinde giderek çalıştı. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde tekrar masaya geldi ve 13 Mayıs 2012’de temel atıldı.