Siyaset Oy ve Ötesi 24 Haziran’da 81 kentte sandık başında

Oy ve Ötesi 24 Haziran’da 81 kentte sandık başında

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

24 Haziran seçimlerine 1 ay kala Milliyet’e konuşan Oy ve Ötesi Dernek Başkanı Gözde Elif Soytürk, 7’den 70’e herkesi sandığına sahip çıkmaya ve gönüllü olmaya davet ederek “Gel, izle, gör ve dahil ol” dedi...

Oy ve Ötesi 24 Haziran’da 81 kentte sandık başında

24 Haziran seçimleri öncesinde kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri de sandık güvenliği. Siyasi partilerin kendi müşahitleri dışında, sandıklarda 4 yıldır Oy ve Ötesi adlı sivil oluşum görev yapıyor. 24 Haziran’da 81 ilde sandık başında olmaya hazırlanan Oy ve Ötesi’nin seçim hazırlıklarını dernek başkanı Gözde Elif Soytürk’e sorduk.

Haberin Devamı

- Kaç gönüllüyle başladınız?

Oy ve Ötesi, sekiz arkadaş tarafından Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen önce oluşturuldu. 2014 yılındaki seçimlerde sadece İstanbul’da başladık ve 33 bin gönüllümüz vardı. En son 46 ilde müşahitlik yaptık ve 60 bin gönüllümüz vardı. Referandumda ise bin 227 bin gönüllümüz vardı. Bu seçimler için de 81 ilde organizasyonumuzu başlattık ve 81 ilde de görev alacağız.

- 24 Haziran için kritik diyebileceğiniz il ya da ilçeler var mı?

Türkiye’deki her ilde kritik diyebileceğimiz ilçelerimiz var. Bu kritik yerleri belirlemek için de önceliklendirme haritası yaptık ve bu haritada da, 1 Kasım seçimlerinde gönüllerimizin olduğu yerleri ve referandumda gönüllerimizin olduğu yerleri aldık. İkisinde de gönüllülerimizin olmadığı yerleri bir kenara koyduk ve buralar öncelikle gitmemiz gereken yerler dedik. Siyasi partilerin yeterli ve dengeli sayıda kurul üyesi vermediği yerleri ele aldık. Bu da 6 seçimdir tecrübe ettiğimiz yerlerden elde ettiğimiz bir veri. Seçmen sayısı yüksekse ve hiç kimse yoksa buralara gidilmesi gerekiyor diye bir önceliklendirme hatırası yaptık. İstanbul için kritik diyebileceğimiz ilçelerin başında, Esenyurt, Bağcılar, Küçükçekmece, Esenler, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy geliyor.

Haberin Devamı

- Peki neden bu ilçeler?

Çünkü, geçen seçime Kadıköy’de bir sandıktan 38 kişi tutanak fotoğrafı gönderdi ama Pendik ya da Tuzla’daki bazı sandıklarda veri alamıyoruz. 38 kişi Kadıköy’e gideceğine Pendik’e, Tuzla’ya yani hiç gönüllümüzün olmadığı yere gitmeli.

- Sandığa sahip çıkmak isteyen ne yapmalı?

Her seçmenin kendi oy kullandığı sandığın seçim sürecini izleme hakkı var. Gözlemcilik görevi olmayan, oy kullandığı sandığın sonuçlarının fotoğrafını çekip bize gönderebilir.

3 saatlik bir eğitim

- Nasıl gönüllü olabilirler?

Öncelikle online sitemizden başvuru yapıp kayıt oluyorlar. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra 3 saatlik bir eğitim için nereye gitmesi gerektiğini söylüyor ve eğitime alınıyorlar. İnsanları gönüllü olmaya davet ediyoruz. Gel, izle, gör ve dahil ol.

Haberin Devamı

Hedefimiz 190 bin gönüllü

- Bu seçimdeki gönüllü hedefiniz ne kadar?

Gönüllük başvurularımız 5 gün önce başladı. Bu süre içerisinde 6 bine yakın kişi başvurdu. Başvurularımız devam ediyor. Hedefimiz her sandıkta bir kişi olması bu da 190 bin gönüllü ediyor. Umarım toplum oyları konusunda daha fazla duyarlılık gösterir ve her sandıkta bir değil iki gönüllü olur.

İlk kez seyyar sandık kullanılacak

- Türkiye’de ilk defa seyyar sandıkla oy kullanılacak. Seyyar sandıkla ilgi ne düşünüyorsunuz?

Seyyar sandık aslında, dünyanın birçok ülkesinde insan hakkı olarak uygulanan ve çok iyi bir uygulama. Önemli olan bunun düzenlenmesinin çok iyi yapılması. Biz seçim kuruluna verdiğimiz dilekçe de sandığın başında sadece kurul üyeleri değil, mutlaka bir müşahit olması gerektiğini dile getirdik. Diğer taraftan Anayasada belirtilen gizli oy ilkesinin de sağlanması gerekiyor. Seyyar sandıkta oy kullanacak olan seçmenin oyu, bağlı bulunduğu ilçedeki bir okulun en son sandığına getirilecek, o sandığa eklenecek ve orada karıştırılacak.