Siyaset ‘Öyle ben istedim iptal ettim olmaz’

‘Öyle ben istedim iptal ettim olmaz’

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

F-35 projesinin, çok taraflı ve çok kapsamlı bir proje olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Öyle ‘Ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz’ diye konuştu

‘Öyle ben istedim iptal ettim olmaz’

ABD Senatosu’nun “Türkiye’ye F-35’lerin teslim edilmemesi” kararına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu, çok taraflı, çok kapsamlı bir proje. Öyle ‘Ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz. Ve gerekçeye baktığımız zaman gerekçeler de zaten kabul edilebilir değil, ama Kongre’den mektuplar geliyor. Bu S-400’lerden dolayı kafa karıştırıcı bazı girişimler oluyor ama herkes yükümlülüğünü yerine getirmeli” dedi. Çavuşoğlu, F-35’lerle ilgili ilk teslim için 21 Haziran’da (yarın) Türkiye’nin davet edildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni (AGC) ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

İlk teslim yarın

ABD Senatosu’nun F-35 kararının sorulması üzerine, F-35’lerle ilgili ilk teslim için 21 Haziran’da (yarın) Türkiye’nin davet edildiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“İki uçağın teslimi. Ondan sonra eğitim süreci olacak zaten. Öyle ‘yükle gel kargoya’ veya ‘uçakları uçur gel’ olmuyor. Teslim yapılacak, ondan sonraki süreçte de eğitim çalışmaları orada devam edecek. Bu, çok taraflı, çok kapsamlı bir proje. Öyle ‘Ben istedim iptal ettim.’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz. Ve gerekçeye baktığımız zaman gerekçeler de zaten kabul edilebilir değil, ama kongreden mektuplar geliyor. Bu S-400’lerden dolayı kafa karıştırıcı bazı girişimler oluyor ama herkes yükümlülüğünü yerine getirmeli. Biz bugüne kadar ortak üretim dahil üzerimize düşeni yaptık. Bugüne kadar F-35’ler için ödememiz gereken parayı da aksatmadan ödedik. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdik.”

Haberin Devamı

Menbiç’le ilgili sorular üzerine, bu konuda ABD ile bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, YPG/PKK’nın bölgeden çıkması için şu anda devriye görevinin yapılmaya başlandığını, güvenlik birimleri oluşuncaya kadar da ABD ve Türkiye’nin birlikte güvenlik tedbirlerini alacağını bildirdi.

Bölgeyi kimin yöneteceği, yönetimde kimlerin olacağı, güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağı gibi konularda da Türkiye ve ABD’nin birlikte karar vereceğini kaydeden Çavuşoğlu, yol haritasının amacının da zaten bu olduğunu ifade etti.

Kandil cevabı

Bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı adayı, Saadet Parti’li Temel Karamollaoğlu’nun ‘Kandil boşaldı, boş yeri bombalıyoruz’ diye bir açıklaması oldu. Kandil’de boş bir yer mi bombalanıyor?” sorusu üzerine Çavuşoğlu, şu karşılığı verdi:

“Temel Bey bu bilgiyi nereden almış, orada adamları mı var? Son zamanlarda, gerçi ittifaklar yüzünden kimin ne olduğu karıştı kaldı. İttifak kurduğu partinin içinde PKK’lılar var, DHKP-C’liler var. Acaba oradan mı aldı, nereden aldı? Şu bir gerçek, tabii bombalamaya başladığınız zaman lider kadrosu özellikle kendini güvenceye almak için bazen şehre, bazen sınırların öbür tarafına kaçıyor. Tabii sınır kontrolü orada kolay değil, kaçışlar oluyor. İran onlara kucak açıyor anlamında söylemiyorum, kaçışlar oluyor. Ama Kandil bugün PKK’nın üssüdür ve bizim için de bir bataklıktır ve buraları bizim tertemiz etmemiz gerekiyor. Temel Bey gibi bir insanın söylemesi gereken şey, ‘Sonuna kadar destekliyoruz, kahraman askerlerimize dua ediyoruz’ demesidir. Vatan, millet sevgisi olan bir insanın bunu söylemesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Silahımızı biz yapıyoruz’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ABD senatosunun Türkiye’ye silah satışıyla ilgili getirdiği kısıtlamaya ilişkin, “Bizde bir söz var ‘Kötü komşu ev sahibi yapar.’ Biz artık kusura bakmasın kendi silahımızı yapıyoruz, yapacağız. Geçmişte hatırlarsanız başka ülkelerden çıkarma gemisi istiyorduk, vermiyorlardı ama ne oldu? 1965 yılından sonra baktık ki Kıbrıs’a çıkarma bile yapamıyoruz, ne yapıldı? 1974 yılına kadar o sürede gerçekten çok muhteşem çıkarma gemileri yaptık. Şimdi insansız hava araçlarını vermiyorlardı, ne oldu? En mükemmelini, dünyanın en ileri teknolojisini yaptık. Atak helikopterini, tankların her şeyi tamam” dedi. AFYONKARAHİSAR DHA

Haberin Devamı

ABD’de FETÖ soruşturması

Diğer yandan Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo’nun FETO konusunda bilgi verdiğini belirterek, “(Pompeo) Esasen 20 civarında eyalette FBI’ın (FETÖ’ya karşı) soruşturma başlattığını büyükelçimize söylemiştir” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, ABD ile kurulan ve FETÖ meselesini de ele alacak çalışma grubunun en geç temmuz içinde Ankara’da kapsamlı bir toplantı yapacağını belirterek “Bunun içinde Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlıklarımız ve istihbaratımız var” diye konuştu.