Oyun Çocuklarımıza Neler Öğretir? Oyunu Kiminle Oynamalı?

Oyun, çocuğun gelişim ve eğitim sürecinde önemli bir unsurdur. Özellikle okul öncesi dönemde, çocuğun yaşamında önemli eylemlerdendir. Oyunun birçok tanımı vardır ve çocuk dünyasında oyun evrensel bir kavramdır.

Oyun, çocuğun kendisini ifade etme şeklidir,
Oyun, çocuğun günlük en temel işidir,
Oyun, çocuğun hayal ve gerçek arasında kurduğu köprüdür,
Oyun, çocuğun kişilik gelişiminde etkili bir yöntemdir,
Oyun, sosyal bir kurumdur,
Oyun, çocuğun ifade edemediği iç dünyasının yansımasıdır,
Oyun, çocuğun sosyal ve ahlaki değerleri öğrendiği bir araçtır,
Oyun, bir uyum aracıdır,

Haberin Devamı

Oyun, çocuğun yaratıcılığını geliştiren ortamdır gibi bir çok tanım, işlevselliği üzerine birçok yorum yapılabilir. Gerçek şu ki,çocuklar oyunlar ile büyür ve mutlu olur. Çocuğun büyümesinde, beslenme, bakım, sevgi, ilgi kadar oyun ve oyun arkadaşları da gerekmektedir.

Günümüz dünya şartlarında çocuklar sokaklar, bahçeler gibi alanlarda maalesef ki çok özgürce oynayıp koşamamaktadır. Güvenlik, toplumsal kaygılar, fiziksel şartlar vs gibi nedenlerden dolayı çocuklarımız artık daha korunaklı oyun alanlarında vakit geçirmektedir. Bu alanlara da ebeveynlerin vakti olduğu zamanlarda katılabilmektedirler. Oyun alanlarından alınırken ''biraz daha, gitmek istemiyorum'' gibi serzenişlere birçoğumuz şahit olmuşuzdur.

Mevcut dünya şartları nedeniyle çocuğun oyun oynayacağı alanlarda vakit geçirmesi konusunda biz ebeveynlere çok iş düşmektedir. Özellikle 2 yaşını dolduran, tuvalet eğitimini alan çocuklarımızı evde bakıcı veya diğer büyük ebeveyn eşliğinde bırakmak yerine yaşıtlarıyla olacağı, güvenli ortamlar olan kreşe başlatmak daha uygun bir tercih olacaktır. Biliyoruz ki, çocuklar evde kendi başlarına bir yetişkinle olduğunda, onunla oyunlar oynansa bile bir süre sonra sıkılmakta, paylaşmayı bilmemekte ve en önemlisi yaratıcılığını başkalarıyla paylaşamamaktadır. Genelliklede, çocuklar evde tv, bilgisayar, tablet, telefon gibi ekran önünde sosyallikten uzak vakit geçirmeyi çok erken yaşlarda öğrenmeye başlamaktadır. İşte bu tip nedenlerden dolayı, bu karar, çocuğun bireyselleşmesi, sosyalleşmesi, birçok toplumsal norm kuralları öğrenmesi, yaratıcılığının, hayal gücünün artması açısından faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Çocuklar yaşıtlarıyla oyun oynamaktan çok zevk almaktalar fakat evde anne, baba, kardeşlerle de oynamaktan mutlu olurlar. Bu nedenle, çocuğunuzla geçireceğiniz vakitlerde onun istediği bir oyunu, onu anlamak, onunla konuşmak, ondan bir şeyler öğrenmek ve ona bir şeyler öğretmek için değerlendirebilirsiniz. Unutmayın ki, çoğu çocuk oyundan sıkılmaz, bu nedenle oyun süresini siz belirleyerek çocuğunuza zamanı kullanma ve sınırları öğretme konusunda oyunu bir araç olarak yönetmek uygun olabilir.

Bilimsel bir gerçek olduğu kadar, gözlemci, yapıcı düşünen ve çözümler üreten ebeveynlerinde çocukları için oyun ve oyun arkadaşlığının öneminin farkında olduğu bir gerçektir. Basit bir eylem gibi görünen OYUN aslında insan olmak, öğrenmek, gelişmek, üretmek, yaratıcı olmak, paylaşmak ve büyümek için en temel ihtiyaçlardan biridir. Oyunla büyüyen ve büyütülen tüm çocuk ve ebeveynlerine teşekkürler.

Haberin Devamı

Dr.Bengü Kayatürk
www.drbengukayaturk.com