Gündem Oyun teorisi yetim kaldı

Oyun teorisi yetim kaldı

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taksiyle giderken kaza yapan John Nash ve eşinin emniyet kemeri takmadıkları belirlendi

Oyun teorisi yetim kaldı

Dünyaca ünlü ABD’li matematikçi John Nash (86) ve eşi Alicia Nash (82), yolculuk ettikleri taksinin geçirdiği trafik kazasında hayatlarını kaybetti. New Jersey eyaletindeki otoyolda gerçekleşen kaza sonrası taksi sürücüsü yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, Nash çiftinin emniyet kemeri takmadıkları için araçtan fırladıkları açıklandı. Norveç’te matematik alanında ‘Abel Ödülü’nü aldıktan sonra ülkeye dönen Nash ve eşinin havaalanından eve dönmek için taksiye bindiği tahmin ediliyor. 1994’te ‘Oyun Teorisi’ne katkıları nedeniyle ekonomi alanında Nobel Ödülü kazanan John Nash’in hayat hikâyesi 2002’de Oscar ödülü kazanacak olan ‘Akıl Oyunları’ filmiyle beyaz perdeye aktarılmıştı.
Şizofreni hastası olan Nash, kariyerine Princeton Üniversitesi’nde araştırmacı olarak devam ediyordu. Hastalığı nedeniyle eşi Alicia, John Nash’in bakıcılığı görevini de yerine getiriyordu. Salı günü Norveç’te Kral Beşinci Harald’ın elinden Abel Ödülünü alan Nash, dünyanın en ünlü matematikçilerinden biriydi.
‘Akıl Oyunları’ filminde John Nash’i canlandıran ünlü aktör Russell Crowe, ölüm haberi üzerine twitter hesabından “Şaşkınım. Kalbim John, Alicia ve aileleriyle. İnanılmaz bir birliktelik” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.