Siyaset Özel oturumda yüksek gerilim

Özel oturumda yüksek gerilim

24.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM’nin kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Bayramı nedeniyle düzenlenen özel oturum, Kılıçdaroğlu’nun “20 Temmuz OHAL darbesi” ifadesini kullanmasıyla 15 Temmuz hesaplaşmasına döndü. HDP’li Beştaş’ın “Kürt illeri” ifadesi de gerginliği artırdı

Özel oturumda yüksek gerilim

TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel görüşmeleri “erken seçim” öncesi partiler arasında “hesaplaşmaya” dönüştü. TBMM Genel Kurulu, Meclis’in açılışının 98. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi locasından izlediği görüşmelerde, Ak Parti grubu adına konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM’nin halkın gücünün üstünde bir gücü geçmişte olduğu gibi bugün de tanımayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Özel oturumda yüksek gerilim

Başbakan çok kızdı

Tartışmalarla sinirlenen Başbakan Binali Yıldırım da yerinden söz aldı. Meclis’e daha yakışır bir toplantı yapılmasını arzu ettiğini vurgulayan Yıldırım, “Burada ana muhalefet partisinin hatibi şahsımı hedef alarak darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı, emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. O gecenin gerçeği şudur; o gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı uçaklara ‘alçakları vurun’ demiştir. Bu mücadeleyi yapmıştır” ifadesini kullandı.

15 vekil atışması

Görüşmelerde İYİ’yi partiye geçen 15 vekil konusunda da tartışma çıktı. CHP’li Özel, “kiraya verenler” ifadesine “Arkadaşlarımızı kiralayabilecek ya da satın alabilecek bir parayı dünyanın hiçbir matbaası basamaz, onlar birer demokrasi kahramanıdır” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise “İstifa için ‘genel başkanın talimatıyla’ diyor. Şimdi, adama sormazlar mı, ‘tek adam rejimi’ derken tek adamın söylemiyle partisinden 15 milletvekilinin bir başka partiye, iradesinin, millet iradesinin teslim edilmesini açıklamalarını kendilerinden beklemezler mi?” karşılığını verdi. Vekillerin “terbiyesiz, haddini bil” şeklinde atıştıkları görüldü.

‘Kürt illeri’ tartışması

HDP’li Meral Danış Beştaş “Biz Kürdüz, Kürt kökenli değiliz. Bizde Ermeniler, Süryaniler, feministler ve Türkler de var. Biz Türkiye partisiyiz” dedi. Söz sırası HDP’ye gelince bazı haber kanallarının yayını kestiğini söyleyen Beştaş, “İşte ayrımcılık böyle yapılır. Milletvekillerimizi tutuklayarak HDP’yi bitiremezsiniz” dedi. Kahraman da konuşmasında “Kürt illeri” diyen Beştaş’a itiraz ederek böyle bir şey olmadığını belirtti. Kahraman “Türk coğrafyasında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Anayasaya üst düzeyde aykırıdır beyanlarınız” dedi. Beştaş, “Kürt illeri” ifadesini Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı iller için kullandığını söyledi.

Kürsüye vurdu

Kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Meclis’te olan 107 milletvekilinden övgüyle söz ederek, “Çocuklarımıza, torunlarımıza, sevdiklerimize bırakacağımız en güzel miras, 15 Temmuz 2016 Cuma akşamı FETÖ darbe girişimine karşı topyekûn direnmektir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma kararı mirası vardır ki üzülerek söylüyorum ki bu kötü mirastır” dedi. Ak Partili vekillere dönerek milletvekillerinin yetkilerini tek adama verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu’na Ak Parti sıralardan “yuh” sesleri ile birlikte itirazlar yükseldi.

Bunun üzerine “20 Temmuz OHAL darbesini” şiddetle reddettiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, eliyle kürsüye vurdu.

Demokrasinin gücünün, varlığının, güçlü bir kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Güçler ayrılığının olmadığı bir ülkede seçimlerin sadece bir anlamı vardır; sandıktan çıkarım, istediğimi yaparım. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Beni dinleyeceksiniz’

Bu bayram gününde bu gerçekleri, bu çatının altında dile getirmenin, görevi ve sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Beni dinlemek zorundasınız, çünkü bu Meclis, milli kurtuluş savaşını yöneten Meclis’tir ama üzülerek ifade edeyim ki bugün yetkileri büyük ölçüde elinden alınmış bir Meclis’tir” dedi.

AK Parti’li bir milletvekillinin laf atmasına Kılıçdaroğlu, “Mahallede, evde değiliz, sohbet etmiyoruz. Dedikodu yapacaksanız dışarısı müsait” tepkisini verdi.

Ak Parti’den jet yanıt

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından Ak Parti ve CHP Grupları arasında tartışma yaşandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Sayın Genel Başkan burada meseleleri idrak ederken, anlatırken, anlaşılan o ki 15 Temmuz günü kahramanca burada direnen milletvekillerinin yaptığı direnci gösteremeyip, Bakırköy Belediye Başkanı’nın evinde kahvesini içerken, ‘sonuç ne olacak’ diye beklerken, o milletvekillerine yaptığı kıskançlığı burada 20 Temmuz tarihinde aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor” ifadelerini kullandı. Elitaş, “Bugün benim sayın Kılıçdaroğlu’nda gördüğüm hadise şu; milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu bugün, bu kürsüde yansıtmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım’a suçlama

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Milletvekili Özgür Özel, darbe girişimi gecesi Meclis’te hep beraber direndiklerini belirterek “Dönemin Ak Parti Genel Başkanı Sayın Binali Yıldırım Tuzla’daki evine bırakılmış, tankların Tuzla’ya hareket ettiği vehmi üzerine kendisi evinden alınmış, bilinmeyen bir yola çıkmış, jandarmanın çakarları görüldüğünde Ilgaz Tüneli’ne saklanmış, geceyi Ilgaz Tüneli’nde geçirmiştir. Ankara, İstanbul Emniyet Müdürü bugünkü Genel Başkanlarının kendisini defalarca aradığını tutanak altında söylemiş, kule temizlendikten sonra darbeciler havaalanından ayrıldıktan sonra inişe karar vermiş, inişten sonra hangarda geçen dört saat hala izaha muhtaçtır” dedi. Elitaş da “İlk defa bir millet ve hükümet, tankların arkasına saklanmak değil, tankın önüne göğsünü siper etmiş ve darbeyi durdurmuştur. Son söz budur” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Özel oturumda yüksek gerilim

‘Seçim hayırlı olsun’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman açılış konuşmasında “Parlamenter demokrasi yolunda ilerlerken de birçok engel ve zorluklarla karşılaştık. Onları aşmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Engelleri aşa aşa yeniden büyük Türkiye yolunda daima ileriye yürüyeceğiz” dedi. 24 Haziran 2018’de cumhurbaşkanı ve 27. Dönem milletvekili seçimleri yapılacağını anımsatan Kahraman, “Milletimizin kararının ülkemize, devletimize, gönül coğrafyamıza ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum” temennisini dile getirdi.