Siyaset Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile bir araya geldi. Görüşmede Kudüs’ün statüsünün korunması konusunda ortak görüş dile getirildi. Papa Franciscus, Kudüs meselesi ve mültecilerle ilgili çabalarından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Franciscus, ABD’nin İsrail’in başkenti olarak kabul ettiği Kudüs konusunda ortak tutum belirledi. Erdoğan ve Papa Franciscus, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs’ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusunda verdiği mesajlardan dolayı Papa’ya teşekkür etti. Papa Franciscus da Erdoğan’a, Kudüs meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Vatikan’da törenle karşılandı. Celal Bayar’ın 1959’daki ziyaretinden 59 yıl sonra Vatikan’a Cumhurbaşkanı düzeyindeki ikinci ziyareti yapan Erdoğan için Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmek üzere geldiği Apostol Sarayı önünde tören düzenlendi.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, San Damaso Kapısı’nda Papalık İkametgah Valisi Başpiskopos Georg Ganswein tarafından karşılandı. Karşılama töreninin ardından Erdoğan, Papa Franciscus ile baş başa görüşmenin yapılacağı yere özel seremoni ile geçti.

Kapıda karşıladı

Papa, Apostol Sarayı’nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu’ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kapıda karşıladı. İtalyanca “Buongiorno” (Günaydın) diyen Papa’ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da İngilizce “How are you?” (Nasılsınız?)sözleriyle karşılık verdi. “Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Haberin Devamı

1 saat baş başa

Daha sonra Erdoğan ve Papa Franciscus, Kütüphane Salonu’na geçti. Papa’nın çalışma masasında gerçekleşen görüşme sırasında salonda Papa’nın yardımcısı, Vatikan Başbakanı, Dışişleri Bakanı da hazır bulundu. Türk heyetinde ise uzun yıllar İtalya’da yaşayan ve aynı zamanda Vatikan’da çalışmaları bulunan Erdoğan’ın basın danışmanı Lütfullah Göktaş ile Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı da yer aldı. Görüşme 1 saat sürdü.

Dostane geçti

Erdoğan ile Papa Franciscus arasındaki görüşmenin son derece dostane bir havada geçtiği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Vatikan’daki gelenek doğrultusunda Apostolik Kütüphene’de gerçekleşen baş başa görüşmede, Kudüs, mülteciler, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

ABD’ye telkin

Erdoğan ve Papa Franciscus, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs’ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmede, ABD yönetimine Kudüs’le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi. Erdoğan, Kudüs konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa’ya teşekkür etti. Papa Franciscus da Erdoğan’a, Kudüs meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti.

Haberin Devamı

Kışkırtıcı söylem

Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında Suriye’de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulunuldu. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam’ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi. Türkiye’de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Erdoğan ve Papa Franciscus’un, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna da işaret ettikleri görüşmede, gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kalındı.

En büyük kiliseyi gezdi

Erdoğan, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin’i de Apostol Sarayı’nda kabul etti. Kabul, 1 saat 10 dakika sürdü. Ardından Erdoğan ve heyeti Aziz Petrus (San Pietro) Bazilikası’nı gezdi. Aziz Petrus, Hıristiyanlığın en büyük kilisesi ve Roma’daki en büyük ikinci büyük bazilikası olarak biliniyor.

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Tercümanlığını başdanışmanı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa ile görüşmesinde yer alan ve tercümanlığını da yapan Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, uzun yıllar İtalya’da yaşamış bir isim. İlahiyatçı olan Göktaş, Papalık Gregorius Üniversitesi’nde dinler tarihi alanında master yaptı. Göktaş’ın dış politika, dinler ve kültürler arası ilişkiler ve Arap edebiyatı konularında çalışmaları bulunuyor. Göktaş, İtalya’da gazetecilik de yaptı.

Haberin Devamı

Barışı simgeleyen madalyon

Papa Franciscus ve Erdoğan birbirlerine hediye takdim etti. Erdoğan, Papa’ya üzerinde eski İstanbul’u tasvir eden minyatür bulunan 24 parça İznik çinisi ile Mesnevi’nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Erdoğan’a barışı simgeleyen madalyon takdiminde bulundu.

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Heyeti takdim etti

Erdoğan’ın beraberindeki heyet Papa’ya takdim edildi. Heyette Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Erdoğan’dan yoğun Roma teması

Franciscus’un davetlisi olarak Vatikan’a ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerin ardından, Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile bir araya geldi. Erdoğan, öğle saatlerinde İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve mevkidaşı Mattarella, baş başa görüşme gerçekleştirdi. İki liderin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki basına kapalı görüşmesi yaklaşık 50 dakika sürdü.

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

MHP’li Yalçın da heyette

Erdoğan ve Materalla, görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti. Bir saat 20 dakika süren yemeğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Başbakanlık Sarayı Chigi’de İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni’yi kabul etti.

Erdoğan, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Gentiloni, daha sonra 1 saat 15 dakika görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından İtalya’nın önde gelen şirketlerinin yöneticileriyle yemekli toplantıda bir araya gelerek, Türkiye’deki cazip yatırım ortamını anlattı.

Vatikan: Samimi bir görüşme oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Papa Francesco’nun dün sabah yaptığı ikili görüşmeye ilişkin Vatikan Şehir Devleti’nden resmi açıklama yapıldı. Vatikan Basın Ofisi’nin açıklamasında, samimi bir ortamda geçtiği belirtilen görüşmede, iki liderin, ikili görüşmelerinde, “Türkiye’nin durumu ve bu ülkedeki Katolik azınlığın koşulları ve çok sayıda sığınmacıyı ağırlaması ve bunun getirdiği zorluklar”ın ele alındığı vurgulandı. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin de liderlerin konuştuğu konular arasında yer aldığına işaret edilen açıklamada, “Özellikle Kudüs üzerinde durulduğu, barışı desteklemenin ve insan haklarına saygı duyarak ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde diyalog ve müzakere ile bölgede istikrarın sağlanması gerektiğinin altının çizildiği” de belirtildi.(DHA)

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü

Roma’da kırmızı alarm

Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle İtalya’nın başkenti Roma’da adeta, “kırmızı alarm” verildi. Erdoğan’ı, yaklaşık 3 bin 500 güvenlik gücü korudu. ABD Başkanları’nın ziyaretlerinde ise 3 bin polis görev alıyordu. Roma merkezi “Yeşil Bölge” ilan edilerek tüm gösteriler yasaklandı. Erdoğan’ın geçtiği güzergâhlar trafiğe kapatılırken, kaldığı otel çevresinde keskin nişancılar görev aldı. Polis helikopteri de havadan önlem aldı.

Vatikan’da 2 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vatikan temasları sırasında bir grup PKK/PYD üyesinin görüşmenin yapıldığı bölgeye doğru yürümek istemesi üzerine polisin müdahale ettiği ve iki kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

‘Dünya tasavvuruna tohum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, twitter’dan Vatikan ziyaretine ilişkin paylaşımda bulundu. “Bugün Vatikan Kadın Danışma Konseyi toplantısına katılmaktan büyük memnuniyet duydum” ifadesine yer veren Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu anlamlı buluşmayı, iş birliklerini artırıcı bir ilk adım olarak görüyorum. Bu buluşma ile, farklılıkları değil ortaklıkları ön plana çıkaracağımız dünya tasavvuruna bir tohum ektik. Önümüzdeki süreçte de Türkiye olarak bu tohumu büyütmek, bir çınara dönüştürmek için tüm gayreti göstereceğiz.”

Papa’dan Kudüs ve mülteci teşekkürü