Ekonomi Patronlara istikrar mesajı

Patronlara istikrar mesajı

07.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TÜSİAD’ı ziyaret eden Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Merkez Bankası bütün araçlarını fiyat istikrarı doğrultusunda etkin şekilde kullanmaya devam edecek” dedi

Patronlara istikrar mesajı

Enflasyondaki çift haneli artış ekonominin ana gündem maddelerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası enflasyonla mücadelenin süreci hakkında kamu ve özel sektöre bilgi aktarmaya devam ediyor. Yıllık enflasyon hedefinin tutmaması nedeniyle ocak ayı sonunda hükümete açık mektup yazan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, dün de Türkiye Sanayi ve İş İnsanları Derneği’ni (TÜSİAD) ziyaret ederek para politikasının detaylarını açıkladı. Çetinkaya, TÜSİAD’dakikonuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Fiyat istikrarı toplumsal refah ve potansiyel büyüme açısından büyük önem arz etmekte. Fiyat istikrarının bütün iktisadi aktörlerce sahiplenilmesi kalıcı çözümü destekleyecek. TCMB bütün araçlarını fiyat istikrarı doğrultusunda etkin şekilde kullanmaya devam edecektir. Kalıcı fiyat istikrarı için yapısal alanlardaki farkındalık ve ortak çaba adımları sürdürülecek. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek.”

Dolarizasyona dikkat

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’yı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Yüksek enflasyon en başta, TL cinsinden finansman yükünün yüksek olmasına ve vadelerin kısalmasına neden oluyor. Enflasyonun yüksek olması, tasarrufların uzun vadeli araçlarda değerlendirilmesini ve sermaye piyasalarının gelişmesini engelliyor. Hanehalkının tasarruflarını, reel sektörün borçlanmasını dövize doğru iten, yani ekonomide dolarizasyona neden olan en önemli etken. En son ihtiyacımız olan şey toplumsal hayatta polarizasyon, ekonomide ise dolarizasyondur” dedi.

Haberin Devamı

Bilecik, “Sürekli olarak hedefi yakalayamayan enflasyon, hedefleme politikasının gerçekten uygulanıp uygulanmadığını bugün sorgulanır hale getirmiş durumda” diye konuştu.

Vatandaşın anlayacağı dilden ekonomi sitesi

Merkez Bankası’nın internette hayata geçirdiği “Herkes için Ekonomi” sitesi, toplumun çeşitli kesimlerine para politikası ve temel ekonomi kavramlarını öğretmeyi amaçlıyor. Site ile temel ekonomi ve merkez bankacılığı kavramları animasyonlar, infografikler ve videolar ile tanıtıyor.

Net hata nasıl oluşuyor?

Sitede, 2017’nin üçüncü çeyreğinde 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşen “net hata noksan” rakamı hakkında da bilgi verildi. Buna göre bu kaleme, kapsam olarak kayıt altına alınmamış işlemler ve gümrük beyanlarındaki eksiklik ve yanlışlıklar yol açıyor. Örnek olarak Türk vatandaşlarının yurtdışı varlık verilerindeki eksiklikleri gösteren bankaya göre, değerlendirme ve ölçmedeki bazı hususlar da net hata noksan rakamını büyütüyor. Buna göre, kayıt ve anketlerdeki ölçüm hataları ve kayıtlar için farklı veri kaynaklarının kullanılması net hata noksan kalemini etkiliyor. Burada da örnek olarak Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerin navlun gelirleri gösteriliyor. Bankaya göre dış ticarette teslimat ve ödeme zamanlarında uyumsuzluk ile borç ve alacakların farklı zamanlar için raporlarması da net hata ve noksana yol açıyor.

Haberin Devamı

Enflasyon faizi tetikler

Sitede açıklık getirilen konulardan birisi de enflasyon ve enflasyon-faiz ilişkisi oldu. Vatandaşların anlayacağı şekilde hazırlanan videoda enflasyon yükseldiğinde bankaların daha yüksek faizle borç verdiği vurgulanırken, para hakkında hazırlanan videoda da paranın değerinin Merkez Bankası’na duyulan güven sayesinde sağlandığı belirtildi. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için kısa vadeli faiz oranlarını kullandığı belirtilen bir başka videoda da Merkez Bankası’nın döviz kuru rejimini hükümetle birlikte belirlediği ifade edildi. l MİTHAT YURDAKUL Ankara

Haberin Devamı