Ekonomi ‘Pazar çantasına geri dönelim’

‘Pazar çantasına geri dönelim’

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Gelecek yıldan itibaren plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 440 plastik poşet kullanmakta. Poşetleri ücretli hale getirerek kişi başı kullanımı 2019’da 440 adetten 90’a, 2025’te ise 40’a düşürmeyi hedefliyoruz. Böylelikle yüzde 90 tasarruf sağlayacağız” dedi.

‘Pazar çantasına geri dönelim’

Önceki dönemlerde bez çantaların, filelerin kullanıldığını, alışverişin bunlarla yapıldığını anlatan Kurum, “Eski pazar çantalarımıza geri dönmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Plastik tüketimiyle ilgili verileri de paylaşan Kurum, “2050’de plastik atık miktarı, denizlerdeki balık sayısını geçecek. Plastik poşeti geri dönüştürebilmenin maliyeti ürettiğinizden daha fazla” diye konuştu.

20 milyar tasarruf

Halen 8 bin 500 kamu kurum ve kuruluşunda uygulanan ve ana amacı atıkları kaynağında ayrıştırarak uygun şekilde geri dönüşümünü hedefleyen Sıfır Atık Projesi hakkında da bilgi veren Kurum, “Bu projeyi 2023 yılında tüm Türkiye’de uyguladığımız zaman yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlayacağız. Bu projeye 2017 yılında başlandı. Şu an itibariyle kazandığımız tasarruf miktarı yıllık 2.5-3 milyar lira” dedi.

Önceki gün Meclis’e gönderilen kanun teklifinin, üreticinin, geri kazanıma katılım payı ödemesinin öngördüğünü anlatan Kurum, bunun örneklerini de verdi: “Poşet başına 11 kuruş, araba lastikleri için 2-10 TL, aküler için 2-50 TL, taşınabilir pil ve bataryalar için 5 kuruş, otomotiv pilleri için 20 TL, madeni ve bitkisel yağ için 50 kuruş, elektrikli ve elektronik eşya için 10 TL, buzdolabı/soğutucular/iklimlendirme cihazları için 25 TL, içecek ambalajları için (litresine göre) 2-5 kuruş, metal içecek ambalajları için 3 kuruş, kağıt/karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları için litresine göre 3-70 kuruş, cam ambalajlar için litresine göre 2-10 kuruş.”

Haberin Devamı

8.6 milyon vatandaşla İmar Barışı

Kurum, bugün için 5-5.5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini, bu sayının 2025’te 7.5 milyona ulaşacağını belirterek, “Bir an önce dönüşüm şart” dedi. Kurum, İmar Barışı’ndan bugüne kadar yaklaşık 8 milyon 600 bin vatandaşın yararlandığını açıkladı. Belediye başkanlarına kesinlikle yüksek katlı bina istemediklerini söylediklerini belirten Kurum, “Takipçisiyiz ve müsaade etmeyeceğiz” dedi.

İstanbul’a 5 millet bahçesi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da beş millet bahçesinin hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını, sadece bu parklarla İstanbul’a 1.5 milyon metrekare yeşil alan kazandıracaklarını açıkladı.

100 Günlük Eylem Planı’nda da 18 ilde 33 millet bahçesi yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Kurum, millet bahçelerinin bir kısmının tamamlandığını, açılışlarının yapılacağını, bir kısmın projelendirme, bir kısmının inşaat aşamasında olduğunu bildirdi. Kurum’un verdiği bilgiye bu hafta sonu İstanbul’da açılacak millet bahçeleri Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı semtlerinde yer alıyor.