Dünya ‘Pazar günü referandum yok’

‘Pazar günü referandum yok’

25.09.2017 - 17:52 | Son Güncellenme:

Reuters’a konuşan İspanyol yetkililere göre, ülkenin bir numaralı gündemi haline gelen Katalonya'nın bağımsızlık referandumunun, 1 Ekim’de yapılması imkânsız.

‘Pazar günü referandum yok’

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen İspanyol yetkililere göre, 1 Ekim’de yapılacağı açıklanan Katalonya'nın bağımsızlık referandumu, Madrid yönetiminin katı tutumunun ardından imkânsız hale geldi.

Haberin Devamı

Katalonya’da Pazar günü resmi bir oylama yapılması için gerekli insan gücü ve malzemenin olmadığını ifade eden Madrid yönetiminden yetkililer, ancak gayrı resmi bir referandum yapılabileceğini belirtti.

İspanya Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza, İspanyol radyosuna bugün yaptığı açıklamada, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapmakta ısrar eden Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont hakkında tutuklama kararı çıkarma olasılığının bulunduğunu belirtmişti.

Referandum için çalışan siyasetçilere her gün para cezası

Geçen hafta İspanya Anayasa Mahkemesi, yasaklanan bağımsızlık referandumu için çalışmalar yürüten yerel yöneticilere günlük 12 bin euroya (yaklaşık 50 bin TL) kadar ceza verilmesine hükmetmişti.

Haberin Devamı

İspanya'da savcılar, referandumu destekleyen 700'den fazla yerel yönetici hakkında soruşturma başlatmış durumda. Referandum, gerçekleşmesi durumunda yerel yönetimlere bağlı okul ve benzeri binalarda düzenlenecek.

2014 referandumuna para cezası

Son olarak İspanya'da Sayıştay, 9 Kasım 2014'te yasa dışı olmasına rağmen bağımsızlık yanlısı halk oylaması yaparak kamu parasını harcadıkları gerekçesiyle, eski Katalonya hükümetinin siyasi sorumlularına 5,2 milyon avro para cezası kesti. Eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve hükümet üyeleri Irene Rigau, Joano Ortega ve Francesc Homs'a para cezasının ödenmesi için 15 gün süre tanındı. Para cezasının belirlenen süre içinde ödenmemesi halinde önce eski hükümet üyelerinin, daha sonra da Mas'ın mal varlıklarına el konulacak.

Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden sivil toplum örgütleri, para cezasının toplanması için kampanya başlattı.

Kamu görevinden men

Mart ayında 2014'teki yasa dışı halk oylamasından dolayı Mas'a 2 yıl ve 3 eski Katalan hükümeti üyesine de 1 yıl 6 ay ve 1 yıl 9 ay arasında değişen kamu görevinden men cezaları verilmişti.