Pazar Aileye robot geldi!

Aileye robot geldi!

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğer yakın alaka ve sürekli yardıma ihtiyaç duyuyor fakat kimseye muhtaç olmak istemiyorsak ne yapacağız? Neyse ki teknoloji çağında yaşıyoruz! Anneler 30 yıl kadar bekledi ama sonunda yardımcı ev robotları dünyayı sarmaya başladı

Aileye robot geldi

Sürekli yakın ilgi görmeyi, hizmet edilmeyi hepimiz çok severiz. Ne kadar alçak gönüllü olsak da içten içe bu yüceltici tavırlardan hoşnut oluruz. Bu duygumuzun ardında en başta onaylanma ihtiyacımız yatıyor. Birileri bize koşulsuz yardım ettiğinde “önemli” ve “buna değer” bir insan olduğumuz duygusu pekişiyor içimizde.

Haberin Devamı

Kimilerimiz buna öyle çok ihtiyaç duyuyor ki sonunda bağımlı hale geliyor. Kimilerimizse kendini buna değer bulmadığı için hizmet gördüğünde afallıyor, ne yapacağını bilemiyor. Aklıselim olanlarımızsa “bugün sen bana, yarın ben başkasına” düşüncesiyle dengeyi kolayca buluyor. Bir insandan hizmet görmek, keyif verdiği kadar bir sorumluluk, hatta borçluluk hissi de yaratır içimizde. Karşılığını eksiksiz verebilmek, şayet inançlı ya da vicdanlıysak, her şeyden mühimdir.

Peki, yakın alaka ve sürekli yardıma ihtiyaç duyuyor fakat kimseye muhtaç olmak istemiyorsak ne yapacağız? Neyse ki teknoloji çağında yaşıyoruz! 80’lerin kült çizgi filmi “Jetgiller”i hatırlamayan yoktur. Tepeden tırnağa teknoloji dolu, eğlenceli bir dünyada yaşayan Jetgil ailesinin dikkat çekici üyelerinden biri de temizlikçi robot teyzeydi. Sürekli toz fırçasıyla gezer, arada bir cızırdar, hizmette kusur etmezdi. Hele o dönemlerde evdeki bütün yükü taşıyan hanımların hayallerini süslediğine şüphe yok! Anneler 30 yıl kadar bekledi ama sonunda yardımcı ev robotları dünyayı sarmaya başladı.

Haberin Devamı

Hizmet işlerini devralan robotların zamanla bu işle meşgul insanları işsiz bırakma riskini beraberinde getirdiği doğru. Fakat teknoloji kimi meslekleri tarihe gömerken, yenilerini de beraberinde getirecek. İnsanlık bilincinin yükselişte olduğu bir çağdayız. “Ayak işlerini” robotların devralması, insanlığı uzun vadede bilişsel ve ruhsal anlamda evriltecek. Böylece hizmet kavramı, birinin kendi yapabileceği işi başkasına yaptırmasından çıkıp herkesin kendi özgün nitelikleriyle birbirine yardım sunduğu, ileri bir anlayışa dönüşecek.

Tarihteki ilk aktörler

Şimdi, artık sizin de evinizde ağırlayabileceğiniz, sınırsızca yardımınıza koşacak robotları, yani bu evrimsel dönüşümün tarihteki ilk aktörlerini inceleyelim.

- Asus Zenbo: Piyasaya yeni çıkan Asus Zenbo, ortalıkta dolanan ama ayakbağı olmayan, sevimli ve marifetli bir robot. Zenbo’nun hikayesi anlatılırken, bir ailenin başından geçen maceralar resmedilmiş. Zenbo yemek daveti veren anneye aradığı tarifi internetten bulup nasıl yapacağını anlatırken, evin küçük kızına da etkileşimli bir masal anlatıp hoş vakit geçirmesini sağlayabiliyor. Büyükbabanın internetten sipariş vermesine yardımcı olurken, misafirlerin geldiğini kapıdaki kameraya bağlanıp algılıyor ve yemekten evvel gidip TV’yi kapatabiliyor. O sırada görünmez bir kaza geçirip yere düşen dedeyi hemen anne babaya bildirip SOS sinyali bile verebiliyor. Hatırlatıcıdan müzik çalara, hava durumundan oda ısısını ayarlamaya kadar pek çok marifeti de var. Amerika satış fiyatı 589 dolar.

Haberin Devamı

- Jibo: Bir hizmetliden ziyade “sosyal” bir robot yardımcı arıyorsanız, Jibo size göre. Derli toplu boyutlarda olan Jibo, sabit bir arkadaş. Ancak evde her yere taşınabilecek portatiflikte. Sahiplerinin alışkanlıklarını, zevklerini, rutinlerini öğreniyor. Kullandıkça ne yemek sevdiğinizden alışveriş tercihlerinize kadar pek çok konuda sizi tanımaya başlıyor. Aynı zamanda iyi bir iletişim cihazı ve fotoğrafçı; görüntülü konuşma esnasında başıyla sizi takip edebilme gibi numaraları da var. Çocuklar için eğlenceli bir hikaye anlatıcısı olan Jibo, mesajlarınızı ve takviminizi de takip ediyor. En önemli özelliği açık kaynak kodlu olması. Yani zamanla yapabilecekleri sınırsız hale gelecek. Henüz ön sipariş aşamasında.

Haberin Devamı

- AIdo: “Yeni nesil ev robotu” sloganıyla sunulan Aido, pek çok işlevi bir araya topluyor. Ev, alışveriş işlerini düzenlemede tüm robotlar gibi yardımcı olurken, ev bireylerini ve aile yakınlarını yüzlerinden tanıyabiliyor. Aynı zamanda bir multimedya aracı, dahili projektörü sayesinde tüm yüzeylerde istenilen videoları oynatabiliyor. Ajandanızı takip etmenizi sağlayarak asistanlık görevini de yerine getiren Aido, çocuklar için de bir eğitim aracı. Evdeki tamir işlerinde kılavuz videoları bulup en yakın yüzeye yansıtan Aido, geceleri evin içinde devriye de geziyor ve tüm Android uygulamalarını çalıştırabiliyor. 1.499 dolar.

- Pepper: Piyasadaki ilk “duygusal” robot olarak anılan Pepper, özellikle insan duygularına tepki vermek üzere geliştirildi. Çevresindeki insanların hislerini analiz eden Pepper, alakalı tepkiler vererek bağ kurmaya çalışıyor. Canınızın sıkkın olduğunu anlarsa, sizi eğlendirmeye başlıyor örneğin. Ya da motive edici sözlerle destek olabiliyor. Japonya’da 100’ün üzerinde mağazada çalışan Pepper, muhtaç durumdaki insanlara da hizmet veriyor. Pepper yakın zamanda Belçika’daki hastanelerde de görev almaya başladı.

Haberin Devamı

- Buddy: Bağımsız bir Fransız girişimi olan Buddy, Zenbo ve Jibo ile pek çok ortak özelliğe sahip. Bu noktada Zenbo’nun Buddy’den etkilendiğini söylemek daha yerinde olabilir çünkü Buddy, yardımcı arkadaş robotların ilki. Ve tartışmasız en sevimli olanı. Şimdi dahili projektör gibi sonradan eklenebilen yeni özelliklere de kavuşmuş. Aileye uzaylı gibi değil de şirin bir robot katılsın isterseniz, tercihinizi Buddy’den yana kullanabilirsiniz. 699-999 dolar.