Pazar “Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

23.04.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Binlerce çocuğu uçurtma macerasına ortak eden Zahit Mungan, “Hayal gücü ve çocukluk… Bu ikiliyi gökyüzünde uçurtmalar buluşturuyor. Benim amacım çocukların hayallerine ortak olmak” diyor.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Mardinli uçurtma sanatçısı Zahit Mungan’ı Türkiye’nin uçurtma elçisi olarak tanımlamak abartılı olmaz. Çocukken naylon poşetler uçurarak başladığı uçurtma macerasını, bizzat düzenlediği atölyelerle binlerce çocuğa aşılamakla kalmıyor, özel tekniklerle tasarladığı üç boyutlu uçurtmalarla uluslararası başarılara imza atıyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz hafta Çin’de düzenlenen 40. Weifang Uluslararası Uçurtma Festivali oldu. Mungan’ın kırkyama (patchwork) tekniğiyle iki bin parçayı bir araya getirerek 5 ayda hazırladığı Melek Tavus, dünyanın en büyük uçurtma festivali kabul edilen Weifang Festivali’nde “Üç Boyutlu Şişme Uçurtma” dalında altın madalya, “Estetik Uçurtma” dalında ise bronz madalyaya layık görüldü. Aynı zamanda Sabancı Vakfı 11. sezon Fark Yaratanı olan Zahit Mungan’la, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle binlerce çocuğu ortak ettiği uçurtma macerasını konuştuk.

Haberin Devamı

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Dünyanın en büyük uçurtma festivaline ev sahipliği yapan Çin’deki 40. Weifang Uluslararası Uçurtma Festivali’nde dünyanın farklı yerlerinden rengarenk yüzlerce uçurtma yarıştı.

*Bir tavus kuşu uçurtması tasarlama fikri nasıl doğdu? Melek Tavus festivalde hangi özellikleriyle öne çıktı?

Mardin’de doğmuş ve büyümüş biri olarak uçurtmalarımın önemli bir kısmında Mardin’i ve Mardin halklarının kültürünü çalışmayı seviyorum. Tavus kuşu fikri de yüzyıllardır Mezopotamya’da birlikte yaşadığımız bir toplum olan Ezidiler için önemli bir dini simge olan ‘Melek Tavus’tan geliyor. Tasarımın bana dünya birinciliğini getiren detayının, uçurtmanın kendi tasarımım olması ve uçurtmayı yaparken baskı boya kullanmayarak tüm parçalarını patchwork tekniğiyle yapıp birleştirmem olduğunu söyleyebilirim. Tavus kuşunun kanatlarına o etkileyici efekti vermek için iki bin parçayı ayrı ayrı olmak üzere tek bir zeminde birleştirdim.

Haberin Devamı

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Mungan, üç boyutlu uçurtma tasarımlarıyla Mickey Mouse’tan Kurbağa Prens’e sevimli kahramanları gökyüzüne taşıyor.

*Mardin’de kurduğunuz Uçurtma Atölyesi’yle de yıllardır çocuklara uçurtma eğitimi veriyorsunuz. Bu atölyelerde çocukları en çok neler heyecanlandırıyor, neler eğlendiriyor?

Benim atölyem rengarenk ve her köşesi uçurtmalarla kaplı bir yer. Haliyle gelen çocuklar da farklı formlardaki uçurtmaları görerek şaşırıyor. Çünkü birçoğunun ve birçoğumuzun dünyasındaki uçurtma, klasik altıgen uçurtmadır. Onlara gördükleri uçurtmaları benim yaptığımı söylediğimde ise beni bir çeşit süper kahraman olarak görmeye başlıyorlar. Atölye yapmaya başladığımızda ise çocukların beni ciddiyetle dinlediklerini, titizlikle kendi uçurtmalarını yapmaya başladıklarını görüyorum. Heyecanlanıyorlar çünkü harika bir uçurtma yapacaklarından eminler. Eğleniyorlar, çünkü kendi uçuracakları uçurtmaları istedikleri şekilde, istedikleri renklerde yapıyorlar. Hayal gücü ve çocukluk… Bu ikiliyi gökyüzünde uçurtmalar buluşturuyor. Bu duygu yoğunluğunu önemli derecede hissettiğim yerlerden biri de Sabancı Vakfı ile geçtiğimiz sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özelinde düzenlediğimiz “Gökyüzünde Bayram Var” etkinliği oldu. Etkinlikte benim hazırlamış olduğum büyük boyutlu Atatürk uçurtması İstanbul Boğazı’nda unutulmaz bir görüntü oluşturdu. Burada düzenlediğimiz atölyelerde çoğu çocuğun ilk kez uçurtma yapma ve uçurma deneyimi yaşaması bana gelecek için de ilham verdi. Benim amacım çocukların hayallerine ortak olmak. Ne kadar çocuğa ulaşabilirsem o kadar başarılı olduğumu düşünüyorum.

Haberin Devamı

*Deprem bölgesinde uçurtma atölyesi düzenleme fırsatınız oldu mu?

Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanı olarak 15 gün deprem bölgesinde bulundum. Elbistan, Pazarcık ve Adıyaman’da olmak üzere toplam 300 çocuk ile uçurtma atölyeleri gerçekleştirdik. Beraber yaptığımız uçurtmaları uçurarak uçurtma şenlikleri yaptık. İlerleyen günlerde yeniden deprem bölgesindeki çocuklarla buluşup atölyeler düzenlemeyi hedefliyorum. Çünkü deprem bölgesindeki çocukların oyunla iyileşmesini ve oyuna erişmesini sağlamak çok büyük bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”
Zahit Mungan’ın tasarladığı Atatürk uçurtması, geçtiğimiz yıl 23 Nisan’da İstanbul Boğazı’nda uçurulmuştu.

Meydanlar, sahneler onların

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlamak, çocuklarla birlikte bayram neşesini doyasıya yaşamak için bugün İstanbul’un dört bir yanında düzenlenen etkinliklere göz atın.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Fişekhane’de RENGARENK Uçurtma Festivali

Fişekhane, bu yıl ikincisini gerçekleştireceği Fişekhane Uçurtma Festivali’ni, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Unicef yararına düzenliyor. Bugün saat 11.00 itibarıyla başlayacak etkinlikte çocuklar kendi uçurtmalarını tasarlayacak ve gökyüzüne bırakacak. Gün boyunca atölye çalışmaları ve etkinlikler ile renk kazanacak festivalde aralarında İrem Helvacıoğlu, Gripin, Deniz Baysal, Bestemsu Özdemir, Sedat Girgin’in de yer aldığı birçok sanatçının tasarladığı uçurtma, geliri Unicef’in deprem bölgesindeki çalışmalarına destek olmak üzere satışa sunulacak.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Yelken ve otomobil boyama ETKİNLİĞİ

Haberin Devamı

İstanbul’un Haliç kıyısındaki Rahmi M. Koç Müzesi, çocukların 23 Nisan sevincine yelken ve otomobil boyama etkinlikleri ile ortak olacak. Saat 12.00’de başlayacak Yelken Boyama etkinliğinin ardından saat 13.00 ile 15.15 arası dört ayrı yelken turu düzenlenecek. Müzenin adeta geleneksel hale gelen Otomobil Boyama etkinliği ise saat 13.00’te başlayacak. Dört grup halinde gerçekleşecek bu etkinlikte minikler beyaz bir Vosvos’u renklendirecek. Kontenjanla sınırlı etkinliklere katılım için ziyaretçilerin müze gişesinden bilet alırken kayıt yaptırmaları yeterli olacak. Çocukların renklendirdiği yelken ve otomobil bir hafta boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

AKM’de Çocuk Sanat Festivali

AKM’de bir hafta boyunca farklı etkinlikler, atölyeler, tiyatro oyunları, çizgi film gösterimleri ve animasyonlarla çocukları sanatın büyülü dünyasında benzersiz bir yolculuğa çıkaran AKM Çocuk Sanat Festivali, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da coşkuyla karşılıyor. Film, müzik, tasarım, tiyatro ve müzik atölyelerinin yanı sıra özel gösterilerin de yer aldığı festivalin 23 Nisan programına https://akmistanbul.gov.tr/tr/cocuk-sanat-festivali adresi üzerinden ulaşmak mümkün.

Kukla, oyuncak, sihirbazlık

Yapı Kredi bomontiada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı “World Çocuk Festivali” ile kutluyor. Yapı Kredi World ana sponsorluğunda, Şişli Belediyesi ve United Colors of Benetton’un desteği ile saat 12.00-18.00 arasında, Yapı Kredi bomontiada 4.Kat ve Avlu’da gerçekleştirilecek Word Çocuk Festivali’nde, kukla atölyesi, oyuncak yapımı, yüz boyama, Hacivat Karagöz oyunu ve sihirbazlık gösterilerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve yapay zeka konulu atölyeler düzenlenecek.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Maltepe’de Çocuk Karnavalı

Bugün Maltepe Etkinlik Alanı’nda Aleyna Tilki konseri ile Çocuk Karnavalı düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte jonglör, illüzyon, bubble balon gösterilerinin yanı sıra farklı atölyeler yer alıyor. Arnavutköy Kültür Merkezi’nde, Bağcılar Pazar Alanı’nda, Beykoz Küçüksu Mesire Alanı’nda ve Sarayburnu’nda illüzyondan survivor parkuruna, Kral Şakir etkinliğinden palyaço gösterisine kadar pek çok etkinliğin yer alacağı programlara tüm İstanbullular katılabilecek.

“Amacım çocukların hayallerine ortak olmak”

Bir Afet Masalı Müzikali

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, çocukları afetlere karşı bilinçlendirmek için hazırladığı Bir Afet Masalı Müzikali’ni depremzede çocuklar için oynuyor. Geçtiğimiz hafta boyunca müzikali izlemeye gelenlerden deprem bölgelerindeki çocuklara ulaştırılmak üzere istenen hediye oyuncaklar, bugün afet bölgesindeki depremzede çocuklara dağıtılıyor. Okul öncesi hazırlık ve ilkokul seviyesindeki çocuklara şarkılar ve küçük hikayelerle afetlerden önce alınması gereken önlemler, afet sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiği anlatılan oyun, ücretsiz olarak sergileniyor.