Pazar Aynı vitrin aynı tat

Aynı vitrin aynı tat

02.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Valikonağı Caddesinin ünlü pastanesi Konak, şekerlemeleri ve tatlılarıyla unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü canlı tutuyor

Aynı vitrin aynı tat

Bu pastanenin adı Konak Pastanesidir. Geçen gün iftardan sonra pastaneye uğradım. Pastanenin hikayesini öğrendim. Sayın okuyucularıma da aktarayım.Erol Akı, Erzurumlu. İstanbula çalışmaya geliyor. Bir Rum pastanesinde iş buluyor. İşini seviyor. Rum ustaların yanında yetişiyor. İstanbuldaki Rum pastanelerinde o zamanlar en fazla ilgi gören maluller bizim meyva şekerlemesi diye adlandırdığımız, başkalarının "fruit glacée" dedikleri şekerlendirilmiş hakiki meyveler. Meyve reçeli yapılınca nasıl şerbet içinde özelliğini koruyarak uzun süre duruyor ise, meyve şekerlemesi, şerbetsiz meyve reçeli gibi bir şey. İsterseniz olduğu gibi yiyebiliyorsunuz, isterseniz bütünü ile veya parçalara ayırarak başka keklere, tatlılara katıyor, kekleri, tatlıları süslemek, renklendirmek için kullanabiliyorsunuz.Rum ustalar İstanbulu terk edip Rum pastaneler kapanınca Erol Akı, Valikonağı Caddesindeki bugünkü dükkanı açmış. Şimdilerde Konak Pastanesinde portakal, incir, kiraz, kavun şekerlemeleri var. Kirazlar kıpkırmızı, kavunlar yemyeşil, portakallar pespembe, incirler koyu yeşil. Valikonağı Caddesi ile Nişantaşının kesiştiği yerde kaldırım kenarında çiçek satıcıları vardır. O çiçek satıcılarının hemen karşısındaki bir apartmanın alt katındaki pastanenin vitrinindekiler gelen geçenin ilgisini çeker. Yirmi beş yıldır bu vitrin değişmez. Başka pastanelerin vitrininde görülemeyen meyva şekerlemeleri renk renk, pırıl pırıl vitrini süsler. Ramazan ayı nedeniyle güllaç ve kaymaklı ekmek kadayıfı bugünlerde en fazla talep olan ürünler.Pastaları boy boy numaralamışlar. Fiyatı pastanın çeşidi değil çapı belirliyor. Meyvesi bol pastalarının (1) numaralısı 5, (2) numaralısı 7, (3) numaralısı 9 milyon lira. Frambuazlı tartları ile ekler pastaları beğeni görürmüş.Ben şekerpare ve aşure satın aldım. Aşurenin plastik çanaktaki porsiyonu 1 milyon lira idi. Sütlü tatlı çeşitleri, keşkül, kazandibi, sumuhallebisi de ilgi görüyor.Türkiyede müesseseler yaşamıyor. Aile işletmeleri giderek yok oluyor. Pastacılık, Batı dünyasında bir aile işletmesi. Yıllar boyu süren bir geleneğe dayanıyor. Her pastanenin kendi özel ürünleri oluyor. Konak Pastanesi 25 yıllık ömrü ile İstanbul için uzun nefesli bir pastane...Yolunuz düşer ise uğrayınız. Hoşunuza gidecek bir şey bulacaksınız. nValikonağı Caddesi No: 34, Tel: (0212) 225 28 72 Konak Pastanesinde İstanbulun unutulmaya yüz tutan eski pastane ürünleri de var: Selanik kurabiyesi, fıstıklı ve bademli krokan, un kurabiyesi gibi... Erhan Akı, acıbadem kurabiyeleri ile tulumba tatlılarının da eski formüller ile hazırlandığını söylüyor.