Pazar Bağdat Caddesi balığı sevdi

Bağdat Caddesi balığı sevdi

28.08.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Caddebostan İskele Sokak'ta arka arkaya altı balıkçı açıldı. Biri hariç hiçbiri denizi görmese de dolup taşıyorlar. Bunların yanı sıra Bostancı'daki Cunda ve Şaşkınbakkal'daki Yakamoz da gitgide daha çok talep görüyor

Bağdat Caddesi balığı sevdi

eberkoz@milliyet.com.tr Balık avı sezonu 1 Eylül'de başlıyor. Yani çok yakında balık restoranlarının mönüsü genişleyecek, balıkseverler soluğu balık restoranlarında daha sık alacak. Anadolu yakasında çoğunlukla Anadolu Kavağı'nda ve Boğaz'da bulunan balıkçıların sayısı son zamanlarda Bağdat Caddesi civarında, özellikle de Caddebostan'da arttı. İskele Sokak'ta iki yıl içinde arka arkaya altı balıkçı açıldı. Bu salaş balıkçıların neredeyse tümü Yunan meyhanelerini andırıyor. Ve biri hariç hepsi deniz manzarasından yoksun. Ama dekorasyonlarıyla, çaldıkları müziklerle, yemek seçenekleriyle ve hizmetleriyle bu açığı kapatıyorlar. Bostancı'daki Cunda ve Şaşkınbakkal'daki Yakamoz da ünü gittikçe yayılan balık lokantaları arasında. FISH&CHIPS 1999'da açılan Fish&Chips iki ay kadar önce aynı sokakta yer değiştirdi. Eski yerinin tam karşısına geçti. Burası diğer balıkçılara göre daha modern bir dekorasyona sahip ve salaş değil. Mekana hakim olan renk kahverengi. İngiliz mutfağına ait fish&chips, fileto halindeki, Norveç'ten ithal edilen cod balığı, patates kızartması, bezelye püresi, mayonez ve ketçapla servis ediliyor. Okyanus'ta yaşayan bu balığın kılçıkları temizleniyor ve üzerini kaplayan sarı bir sosla birlikte kızartılıyor. Bu sos balığın içine yağ girmesini engelliyor. Fish&chips tabağının fiyatı 14 YTL. Sokakta en az rakı tüketilen balıkçı burası çünkü bu yemekle daha çok bira veya şarap içiliyor. Balıkla, patates kızartması yemek istemeyenler levrek, çipura, kılıçbalığı, somon, kalamar ızgara, lakerda gibi lezzetleri deneyebilir. Balıkla arası iyi olmayan ama arkadaşlarının peşine takılıp buraya gelenlerin imdadına mönüdeki makarna ve tavuk çeşitleri yetişiyor. Tatlı çeşitleri arasında en çok tutulan dondurmalı kestane püresinin fiyatı 7 YTL. Saat 23.00'te kapanan Fish&Chips'te ünlü futbolculara rastlayabilirsiniz. Tel: (0216) 385 32 07 Bu balıkçıda rakı değil, bira ve şarap tüketiliyor KAVALA Kavala Balık Lokantası'nın ismini mekanın ortaklarından Haldun Fenik'in arkadaşı koymuş. Çünkü buranın dekorasyonunu gördükten sonra Yunanistan'daki Kavala şehri gelmiş aklına. Hem Bodrum'u hem de Yunanistan'ı hatırlatsın diye beyaz ve mavinin kullanıldığı mekanda halatlar, balık ağı ve fenerler yer alıyor. Açılalı 1,5 yıl olan Kavala'da Yunan müziği çalıyor. 12 masalı, 45 kişilik bu küçük balıkçıda en çok palamut, fener güveç, kalamar, ahtapot, soğan ve havuçtan yapılan Kavala börek ve helva siparişi veriliyor. Kişi başı yemek fiyatı 30-35 YTL civarında. Lokantada 11.00'de başlayan servis 01.00'de bitiyor. Tel: (0216) 369 36 44 Ahtapotla yapılan böreği ve palamutu ünlü RAKI BALIK Numan Aktalay'ın işlettiği, Caddebostan'daki Rakı Balık'a yeşil bir kayık arasından geçen merdivenleri çıkarak giriyorsunuz. Burası mavi ve yeşilin bir arada kullanıldığı bir balıkçı. 120 kişilik balıkçının 50 kişilik bahçesinde fenerler ışığı altında yemek yiyorsunuz. Rakı Balık'ın en sevilen yemekleri karides güveç, balık köftesi, sufle ve incir tatlısı. Bu balıkçıda canlı müzik her gün saat 21.00'de başlıyor. Mekanın iki bira, beş soğuk meze, ara sıcak, tatlı, meyve ve balıktan oluşan fiks mönüsünün fiyatı 40 YTL. Tel: (0216) 478 45 78 Bahçesinde fenerler altında balık yiyin KIRAÇA BALIK Kıraça Balık Lokantası'nın sahibi Umut Ordu "İstavrit balığının küçüğüne kıraça adı verilir. Biz de balık lokantasına böyle bir isim yakışır diye düşündük" diyor. Mekanın dekorasyonunu dergilerdeki Yunan meyhanelerini örnek alarak yaratmış Ordu. Sokaktaki hemen hemen her balıkçının dekorasyonunun vazgeçilmezi can simitleri burada mavi sandalyelerin arkasına yerleştirilmiş. Fenerlerin aydınlattığı mekanın fiyatlarından örnek vermek gerekirse; levrek 12,5, çipura 11, istavrit 7 YTL. Saat 02.00'ye kadar açık kalan mekanda Yunan müzikleri çalınıyor. Ercan Saatçi ve Yonca Evcimik buranın müdavimlerinden. Tel: (0216) 467 01 01 Saat 02.00'ye kadar açık MYKONOS Daha önce Anadolu Kavağı'nda bir balık lokantası olan ve sık sık ünlü Yunan adası Mikonos'a giden Erhan Genç, adadaki meyhanelerden etkilenerek yapmış Mykonos Balıkçısı'nın dekorasyonunu. Yeşil sandalye ve masalı, duvarlarında dümenlerin yer aldığı bu küçük dükkanda Yunan müziği çalıyor. Mykonos'ta 15 çeşit meze var. Balıklar genelde közde pişiriliyor. Mantar ve karidesle sunulan levrek buğulama, deniz ürünleri güveci Mykonos'un en çok sipariş edilen yemekleri arasında. "Balıktan sonra helvasız olmaz" diyenlerdenseniz mönüde fırın helva var. Parfe ve cevizli, ballı muz da yiyebileceğiniz tatlılardan birkaçı. Mykonos'ta balık, meze, salata ve içkinin yer aldığı bir yemek kişi başı yaklaşık olarak 30 YTL. Tel: (0216) 369 22 07 Yunan adası Mikonos'tan esinlenen bir balık lokantası CUNDA Bağdat Caddesi çevresinin en popüler balıkçılarından biri de Cunda. Burada rezervasyonsuz yer bulmak imkansız. Cunda'nın sahibi Hüseyin Erdoğmuş, 14 yıl boyunca Cunda Adası'nda balık restoranı işletmiş. İstanbullu müşterilerin baskısıyla lokantasını iki yıl önce Bostancı'ya taşımış. Erdoğmuş balık dahil tüm malzemesini Cunda'dan getiriyor. Burada yaklaşık 60 çeşit ara sıcak, 45 çeşit soğuk meze, 15 çeşit ot bulunuyor. Enginarlı karides, deniz yosunu, Girit yahnisi, kalamar yumurtası ve lor tatlısı mönüde yer alan farklı lezzetler arasında. Tel: (0216) 380 59 89 Tüm malzemeleri Cunda Adası'ndan geliyor YAKAMOZ Şaşkınbakkal'daki Yakamoz Balık Restaurant, işletmenin Bostancı'dan sonra ikinci şubesi. Ali Sağlam'ın işlettiği restoranda balıklı simit ve somon turşusu gibi başka restoranlarda rastlayamayacağınız yemek seçenekleri var. Ucuza balık yemek isteyenler için burada salata ve sınırsız hamsi tavanın fiks fiyatı 7 YTL. Sufle, kaymaklı incir tatlısı ve fırın helva mönüdeki tatlılardan. Tel: (0216) 467 48 13 Mönüsünde balıklı simit ve somon turşusu var COPIA BALIK Caddebostan'daki balıkçılara bir ay önce eklenen son mekan Copia Balık olmuş. Bu balıkçı adını mitolojideki bereket tanrıçasından alıyor. İskele Sokak'taki balıkçılar arasında fasıl yapılan tek yer Copia. Pazar, pazartesi hariç saat 21.00'den itibaren fasıl başlıyor. Copia'da kişi başı yemek fiyatı benzerleriyle aynı; yaklaşık 35 YTL. Tel: (0216) 363 66 60 n Fasıllı balık keyfi