Pazar Balkon çiftçiliği için zil çalıyor

Balkon çiftçiliği için zil çalıyor

05.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Balkonunuzda, terasınızda veya apartman sakinleri olarak paylaştığınız arka bahçenizde kendi sebzenizi yetiştirmek bir günlük eğitim kadar uzağınızda

Balkon çiftçiliği için zil çalıyor

CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / 100 yıl öncesine kadar İstanbulluların rahatlıkla erişebildiği Arnavutköy çileği ya da Çengelköy hıyarı, bugün tarih oldu. Kentlilerin gıda ihtiyaçlarını uzak şehirler hatta ülkelerden temin edebildiği günümüz sisteminin ise hem ürünlerdeki zararlı kimyasallar hem neden olduğu karbon salımıyla doğa ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkilere sahip olduğu biliniyor. Son yıllarda tüm dünyada bir trend olarak hızla yayılan kent bahçeciliği, tam da bu tabloya karşı geliştirilen ekolojik bir alternatif. Siz de balkonunuzda, terasınızda veya apartman sakinleri olarak paylaşacağınız arka bahçenizde kendi yiyeceğinizi yetiştirebilir, bir yandan şehri daha yeşil hale getirirken bir yandan da biberinizi dalından koparmanın zevkine varabilirsiniz. Üstelik, birçok ürün için ekim-dikim mevsimi anlamına gelen sonbaharla birlikte başlayan bahçecilik kursları da mevcut. İşte güncel olarak takip edilebilecek eğitimler:

Haberin Devamı

Kent bahçeciliğine giriş

Şehirde ekolojik yaşam için çalışan Yeryüzü Derneği, evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan her İstanbulluyu kent bahçesi kurmaya davet ediyor. 10 yıldır Kent Bahçeleri projesi kapsamında ekim dikim eğitimi düzenleyen ve İstanbul’da 2600 kişinin kendi bahçesini kurmasına ön ayak olan dernek, bu yıl ilk kez eğitimlerin ardından kışlık fide ve tohum da dağıtacak.

Eğitimlerde tohumun, fidenin nasıl dikildiğinden sulama yöntemlerine, toprak zenginleştirme yollarından kompost yapımı ve olası hastalıklarla kimyasal madde kullanmadan baş etme yollarına bahçecilerin ihtiyaç duyduğu tüm konular ele alınacak. 12 Eylül günü çevrimiçi gerçekleşecek bu eğitimden bir hafta sonra atalık tohum ve fideler dağıtılacak. Dağıtımlar bir kamyonetle ve dağıtım yoğunluğuna göre seçilecek park ve bostanlarda sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleşecek. Başvuru dönemi bugün sona erecek olan eğitimler için https://yeryuzudernegi.org/2021/08/09/205372/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Mezuniyet belgesi de var

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile ISS Bitki Bakım ve Haşere Kontrol Hizmetleri iş birliğiyle verilen Bahçıvanlık Eğitim ve Uygulama Merkezi, pandemi nedeniyle ara verdiği yüz yüze eğitimlerine eylül ayı itibariyle yeniden başlıyor. Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nin Sarıyer-Bahçeköy’deki kampüs sahası içerisinde yer alan merkezde, pratik bahçecilik ve bahçıvanlık eğitimi olmak üzere iki ayrı program bulunuyor.

Bahçeciliğe ilgisi olan herkesin katılımına açık olan Pratik Bahçecilik eğitimi teorik ve uygulamalı olmak üzere toplam 1.5 gün sürüyor. Eğitim kapsamında sardunya, ortanca, mimoza, ıhlamur gibi dış mekan bitkilerinin yanı sıra orkide, menekşe, sukulent ve kaktüs gibi iç mekan bitkilerinin genel özellikleri, bitki hastalıkları ve mücadele yöntemleri, çim bakımı, gübre seçimi, meyve ağaçlarının ilaçlanması ve budanması gibi konular ele alınıyor. Pazar hariç her gün düzenlenmesi planlanan eğitimler sonrası katılımcılara İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi- ISS logolu bir katılım belgesi de veriliyor. Detaylı bilgi için http://www.issbahceatolyesi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eylülde ne ekmeli?

Balkonunuzda yapacağınız ilk denemeler için yaz yeşillikleri olan maydonoz, roka, tere ve marul ile başlayabilirsiniz. Ardından kış aylarına doğru turp, ıspanak, brokoli, havuç ve kerevizle devam edebilirsiniz.