Pazar Beyoncé vs Taylor Swift

Beyoncé vs Taylor Swift

02.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Müzik dünyasının iki efsanesi Beyoncé ve Taylor Swift, bu kez eş zamanlı dünya turneleriyle gündemde. Swift’in Eras Tour’u ABD’de, Beyonce’nin The Renaissance isimli programı Avrupa’da başladı bile. İki yıldız arasındaki ezeli rekabete yakından bakalım.

Beyoncé  vs Taylor Swift

Ege Doğaç Erdoğan- Yıllardır Beyoncé ve Taylor Swift’i bir dünya turnesinde görmemiştik. Bu uzun aradan sonra iki yıldız isim de onlarca konserden oluşan mega programlarla hayranlarının karşısına çıkıyor. Swift’in Eras Tour’u ABD’de, Beyonce’nin The Renaissance isimli programı Avrupa’da başladı bile. Beyoncé ve Swift denince akıllara gelen ilk olaylardan biri 2009’da Kanye West’in sabote ettiği MTV Video Müzik Ödülleri olsa gerek. Swift ödülünü almak için sahneye çıktığında West’in sahneye atlayarak Swift’in elinden mikrofonu kapması ve “bitirmene izin vereceğim…” ile hafızalara kazınan Beyoncé’nin kazanması gerektiğini söylediği an popüler kültür tarihine geçmiştir. Will Smith’in Oscar ödüllerinde attığı bir tokat gibi hiç unutulmayacak o andan sonra West’in kariyeri giderek düşüşe geçmiş, Swift ise yıllar içinde ödülleri silip süpürmüştü. Swift’in inanılmaz yükselişi, Beyoncé’nin yıllardır koruduğu kraliçe tahtı, bu iki sanatçı arasındaki tatlı rekabeti gelin yakından inceleyelim.

Haberin Devamı

Beyoncé

1981 doğumlu Beyoncé Giselle Knowles-Carter’ı ilk olarak R&B kız grubu Destiny’s Child’ın solisti olarak tanıdık. İlk solo albümü Dangerously in Love 2003 yılında çıktığında müzik dünyasında yeni bir yıldız doğduğu iyice belli oldu. Bir ikon haline gelen Beyonce “Queen Bey” lakabıyla anılmaya başlandı ve Time dergisinin Son Yüzyılı Belirleyen 100 Kadın listesinde kendine yer buldu. Sanıyorum 30 yaş üstü için kraliçenin yeri hep ayrı kalacak.

Yaş: 41

Net Serveti: 540 milyon dolar

Evleri: Milyarder eşi Jay-Z ile beraber Kaliforniya, New York ve  Louisiana’da toplam beş ev.

The RenaIssance konser sayısı: 57

The RenaIssance’ın en pahalı bilet ücreti: 5 bin dolar

Sosyal Medya: Aylık Spotify dinleyici sayısı: 49 milyon 566 bin 310,

Haberin Devamı

Youtube abone sayısı: 26 milyon,  Instagram takipçisi: 313 milyonTwitter takipçisi: 15,4 milyon

Ödüller: Grammys: 32

Platinum Albüm: 7

Multi-Platinum Albüm: 6

Taylor Swift

1989 doğumlu Taylor Alison Swift kariyerine country müzik ile başladı. 2006’da ilk albümünü çıkaran Swift, 2009 yılında çıkardığı Fearless isimli albümüyle en çok satan şarkıcı olmayı başardı. “T.Swizzle” lakaplı sanatçı için dönüm noktalarından biri de 2014 yılında çıkardığı 1989 albümü oldu. Country müzik tarzından pop müziğe geçiş yapan bu albüm üç Grammy ve Yılın Albümü ödüllerini kazandı. Sosyal medyada Instagram hariç tüm platformlarda Beyonce’nin önünde olan Swift genç kuşağın deyim yerindeyse taptığı bir efsane haline geldi.

Net Serveti: 740 milyon dolar

Yaşı: 33

Evleri: Kaliforniya, New York, Tenessee ve Rhode Island eyaletlerinde toplam 6 ev.

Eras Tour konser sayısı: 60

Eras Tour’ın en pahalı bilet ücreti: 899 dolar

Sosyal Medya: Spotify aylık dinleyici sayısı: 84 milyon 886 bin 852,

Youtube abone sayısı: 52,5 milyon, Instagram takipçisi: 265 milyon, Twitter takipçisi: 93,1 milyon

Ödüller: Emmys: 1,  Grammys: 12,  Platinum Albüm: 11

Multi-Platinum Albüm: 9, Diamond Albüm: 1

Tur geliriyle destek sağlıyor

Beyoncé’nin 10 Mayıs’ta Stockholm’de start verdiği dokuzuncu turnesi The Renaissance, bu yıl çıkan yedinci albümü Renaissance’la aynı adı taşıyor. Eylül ayında sona erecek turdan elde edilen gelirin bir kısmı, Beyoncé’nin önceki turlarında olduğu gibi, konser verdiği şehirlerde dezavantajlı grupları desteklemek üzere kullanılacak. Beyoncé’nin BeyGOOD Vakfı, girişimciliği desteklemek için kaynaklar sağlamanın yanında tur boyunca şehirlerdeki kolej ve üniversite öğrencilerine burs bağışlıyor.

Haberin Devamı

Pandeminin acısını çıkarıyor

Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Taylor Swift’in 17 Mart’ta başlayan The Eras Tour’u 26 Kasım’a kadar devam edecek. Pandemi döneminde turneye çıkamayan sanatçı bu dönemde çıkan albümleri Lover, Folklore ve Evermore’un yanı sıra geçen yıl çıkan Midnights albümünden parçalar dahil 44 şarkılık bir listeyle hayranlarıyla buluşuyor. Turneye, performansı kadar sahne kostümleriyle de damga vuran Swift’in sahne kostümleri ise ağırlıklı olarak Versace ve Roberto Cavalli imzası taşıyor.

Sonuç olarak rakamlara bakarsak Swift çoğunlukla Beyoncé’nin önünde ancak tabii bu iki dev ismi rakamlara indirgemek çok da doğru olmaz. Sosyal duyarlılığıyla da sevenlerinin gönlünde taht kurmuş olan kraliçe Beyoncé’nin 2009’daki olaylı MTV VMA’dan sonra kuliste üzüntüden ağladığı ve Swift ile aralarında o günden beri kuvvetli bir arkadaşlık bağı oluştuğu biliniyor. Bir nevi ezeli rekabet ebedi dostluk onlarınki…

Haberin Devamı

Beyoncé  vs Taylor Swift
Kim daha “Baba” yarışı

İkili rekabet denince akla ilk gelen örneklerden biri ünlü aktörler Robert De Niro ve Al Pacino. Sinemanın efsanevi isimleri Baba II (The Godfather Part II) filminde beraber rol almışlardı. Kült statüsü kazanan film sayesinde ikisinin de kariyeri yükselişe geçmişti. Kimin Baba’yı daha iyi oynadığı halen sinema forumlarında tartışma konusu.

Beyoncé  vs Taylor Swift
Oyunculuk dışında aralarındaki yeni rekabet konusu ise babalık hakkında. 79 yaşındaki De Niro 7. çocuğunun yolda haberini verdikten günler sonra 83 yaşındaki Pacino’nun da tekrar baba olacağını açıkladı.

Beyoncé  vs Taylor Swift
Rambo, Terminatör rekabeti

80’lerin kült yıldızları Arnold Schwarzenegger ile Sylvester Stallone arasındaki kıyasıya rekabet 1977’de Altın Küre ödülleri seremonisinde başladı. “Rambo” ile “Terminatör” arasında zaman zaman fiziksel tartışmalara varan bu yarış son yıllarda daha yumuşak bir üsluba büründü. Schwarzenegger’in hayat hikayesini anlatan “Arnold” isimli Netflix belgeselinde iki aktör birbirlerine karşılıklı iltifat ederek yıllar süren savaş sonunda artık dost olduklarını ifade ettiler.