Pazar Biga köfteleri İstanbul’da

Biga köfteleri İstanbul’da

30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Biga’dan getirilen köfte çeşitlerinin olduğu bir köfteci olan Kufta’da ayrıca Çanakkale yöresinin zeytinyağı, reçel, erişte, sabun gibi yöresel ürünleri de satılıyor...

Biga köfteleri İstanbul’da

Esentepe’de 1.5 ay önce açılan Kufta, özellikle Biga’da üretilen köfte çeşitleri başta olmak üzere Çanakkale ve çevresindeki lezzetleri sunuyor. Mekanın danışmanlığını da birçok markanın konsept ve içerik danışmanlığını yapan yemek yazarı Ebru Omurcalı üstleniyor. Aslında ekonomist olan Omurcalı, A Milli Futbol Takımı’nın beslenme sorumlusu. Aynı zamanda TV programları yapıyor, yedi tane yemek kitabı var, yemek dergilerinde çalışıyor ve Filiz makarnalarının da marka yüzü.

Haberin Devamı

Günlük köfteler olacak

Esentepe’deki bu mekan bir zincir köfteci olan Kufta’nın yedinci şubesi. Menüden sunumlara her şeyle bire bir ilgilenen Omurcalı’nın arşivinde 500’den fazla köfte çeşidi varmış ama Kufta’da kısıtlı sayıda seçenek kullanabilmişler. Menüde biri karışık tabak olmak üzere toplam 6 çeşit köfte tabağı var. Biga klasik kufta, Biga kaşarlı kufta, yaprak kufta (reçetesini Omurcalı’nın hazırladığı ince ince kesilmiş köfteler), cevapcici Balkan kufta (soğanla sunulan, Balkanlar’ın ince, uzun geleneksel köftesi), yoğurtlu ve soslu kufta bu köfte tabakları... Ayrıca bu şubeye özel olarak sunulan günlük misafir köfteleri de olacakmış. Mesela soslu köfteler, bulgurla yapılan köfteler gibi. Köftelerde Biga köftesinin orijinal formülünü korumaya çalışıyorlar çünkü Omurcalı, Biga köftesinin farklı ve lezzetli bir köfte olduğunu söylüyor. Bu farkı da şöyle anlatıyor: “Biga köftesi özellikle
sığır etiyle hazırlanıyor ve içerisinde
çok az baharat var.”

Haberin Devamı

Ayrıca köfte yemek istemeyenler olursa diye menüde acılı kanat, barbekü soslu tavuk; lorlu cevizli erişteyle servis edilen çoban kavurma, köz biber ve piyazla sunulan antrikot gibi et tabakları; sucuk ızgara, ekmek arası köfte, çorba ve salata seçenekleri var. Tatlı olarak da peynir tatlısı ve peynir helvası gibi yöresel alternatifler... Sabahları da kahvaltı servisi yapıyorlar.

Müşterilerin en çok tercih ettiği lezzetler Biga klasik ve cevapcici Balkan köfteymiş. Omurcalı “Köftenin yanına bence piyaz ve ayran yakışıyor” diyor.

Reçeller ve organik içecekler Bozcaada’dan

Tüm şubelerinde Çanakkale ve çevresindeki yöresel ürünleri koydukları bölümler var. Bu bölümlerde Bozcaada’da üretilen, şeker içermeyen karadut, gelincik, yaban mersini gibi organik içecekler ile domates, incir, üzüm gibi reçel çeşitleri ve acı biber salçası yanı sıra bal, zeytin, sızma zeytinyağı, erişte, tarhana hatta sabun gibi yöresel ürünler sunuluyor. Ayrıca restoranlarda evlerinde pişirmek isteyen müşteriler için çiğ et, köfte ve sucuk satışı da yapılıyor.

Haberin Devamı

Köftenin ilk adı

Mekanın adı kufta, Mezopotamya kökenli bir isimmiş; yoğurulmuş, ezik et anlamına geliyor yani köftenin ilk adı. Kufta konumu itibariyle iş merkezlerinin yoğun olduğu bir bölgede. Bu yüzden de müşteri profilini ağırlıklı olarak beyaz yakalılar oluşturuyor. Hatta mekanın çalışma saatleri de buna göre planlanmış. Sabah 8’de işyerlerinin mesai başlangıcıyla açılıp akşam 6’da mesai bitimiyle kapanıyorlar. Omurcalı büyüme stratejisi geliştirdiklerini ve beş yıl içinde daha fazla sayıda şubeye ulaşmayı hedeflediklerini de söylüyor.