Pazar Çocuk yetiştirmenin matematiği

Çocuk yetiştirmenin matematiği

10.10.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

“Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek” adlı kitabıyla tanınan teknoloji ve çocuk gelişimi uzmanı Kristy Goodwin ve özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklarla çalışan eğitimci Elin Natas, MomTalks’ta ebeveyn ve eğitimcilere ipuçları verecek

Çocuk yetiştirmenin matematiği

Çocuk büyütmenin zorlukları arasında bocalayan ebeveynler için doğru kaynak seçimi önem taşıyor. Bugüne kadar alanında uzman pek çok yerli-yabancı konuğu ağırlayan MomTalks bu yıl beşinci kez ebeveynler ve eğitimcileri alanında uzman isimlerle buluşturacak. Bahar Eriş ve Zeynep İşman’ın düzenlediği MomTalks, 16 Ekim’de yurt dışından dünyaca ünlü teknoloji ve çocuk gelişimi uzmanı Kristy Goodwin ve “Matematiği Nasıl Anlamalı?” kitabının yazarı eğitimci Elin Natas’ı ağırlıyor.

Haberin Devamı

Online olarak gerçekleşecek etkinlikte Kristy Goodwin, günümüzün bir numaralı gündemi teknolojiyi doğru kullanmanın yollarından bahsedecek. Elin Natas ise ezber yerine, matematiğin temel ilkelerine odaklanarak çocukların başarıyla ilerlemelerine nasıl ortak olacağımızı anlatacak.

Goodwin’den ebeveynler için ipuçları

“Teknoloji, yaşa uygun ve bilinçli biçimlerde kullanıldığında çocukların gelişimi için yeni ve heyecan verici yollar sunabilir” diyen Goodwin’den ebeveynler için ipuçları:

Çocuklarınızın teknolojiyle ne ürettiğine ve tükettiğine bakın.

Cihazları yatak odasının dışında tutun.

Cihazlarla geçirilen zamana sınırlama getirin ve buna uyun.

Tüm cihazlarda ebeveyn denetimi kurun ama bunun tam anlamıyla güvenli olmadığını unutmayın.

Haberin Devamı

Mümkün olan yerlerde teknolojiyi çocuğunuzla birlikte kullanın.

Bir çocuğun akıllı telefona hazır oluşuna karar verecek kronolojik bir yaş yoktur. Karar verirken sosyal ve duygusal becerilerine bakın.

İçerik üretebilecekleri uygulamalar indirin.

Sosyal medya konusunda da çocuğunuzun duygusal olgunluğuna göre hareket edin, kurallarınız ve ilkeleriniz olsun.

Uygunsuz içeriklerini erişimini en aza indirmek için, düzenli sohbet edin ve katılımcı olun.

“Matematik korkusu çocuğu uzaklaştırıyor”

Matematiğe önyargılı yaklaşan çocukların matematik becerileri nasıl geliştirilir üzerine kafa yoran eğitimci Elin Natas, çok sayıda çocuğun matematikten korktuğunu ve matematiği beceremediklerini düşündükleri için, kendilerine olan güvenlerini kaybettiklerini söylüyor ve ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Cep telefonunun girmediği özgür alanlar yaratın. Örneğin salonun kapısında bir cep telefonu kutusu olsun.

Birlikte kart ve masa oyunları oynayın.

Birlikte yemek ve pasta yapın. Litre, gram ve sıcaklık dereceleri, şekillerin çapı ve çevresi hakkında konuşun.

Nakit para ile alışveriş yapın. Market alışverişinde ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın.

Doğada olun ve gördükleriniz hakkında katı, sıvı, sıcaklık vs konuşun.

EBA’da “Sağlıklı Adımlar”

Millî Eğitim Bakanlığı ve Nestlé Türkiye iş birliğinde, 2012 yılından beri yürütülen Sağlıklı Adımlar Projesi dijital ortamda büyüyor. Projenin ilk çizgi filmi Sağlıklı Büyüyorum, Türkiye’nin 81 ilinde tüm öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin izleyebilmesi için Eğitim ve Bilişim Ağı’nın (EBA) resmi internet sitesi olan www.eba.gov.tr üzerinden yayına alındı. Çizgi film, çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra hijyen konusunda da  farkındalıklarının artırılmasına katkı sunmayı hedeflerken projenin internet sitesinde yer alan “Sağlıklı Adımlar” oyunu da çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını oyun yoluyla öğrenmesini ve pratiğe dökmesini amaçlıyor.