Pazar Estetiğin değişen yüzü

Estetiğin değişen yüzü

01.10.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Geçen yıl tüm dünyada en fazla yapılan estetik cerrahi işlem yağ aldırma olarak da bilinen liposuction, cerrahi olmayan işlem ise botoks oldu. ISAPS raporuna göre, en çok işlem yapılan beşinci ülke konumundaki Türkiye’de de liposuction artık bir numaraya yükselmiş durumda.

Estetiğin değişen yüzü

Ceyda Ulukaya - Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin (ISAPS) raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyada yaklaşık 15 milyon kişi cerrahi, yaklaşık 19 milyon kişi cerrahi olmayan estetik uygulamaya başvurdu. Plastik cerrahlardan toplanan verilerle hazırlanan rapora dayanarak dünyada değişen estetik trendlerini ISAPS Hasta Güvenliği Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın Yücel’e sorduk.

Haberin Devamı

Yüz bölgesine yönelik işlemlerde geçen yıla göre en fazla artış kaş kaldırma, boyun ve yüz germe işlemlerinde olmuş. Güzellik anlayışımızda gençleşme vurgusu öne mi çıkıyor?

Bunun sebebi son yıllarda şakak germe, ponytail lift (temporal lift), cat eye (çekik göz, badem göz) gibi operasyonların çok popüler hale gelmesi. Bunlar sadece ileri yaştakilere gençleştirme, toparlama amaçlı yapılmıyor; çok genç hastalara da güzelleştirme amaçlı uygulanıyor.

Liposuction geçen yıldan farklı olarak Türkiye’de en fazla uygulanan cerrahi işlemler arasında bir numara. Bunun arkasında ne tür sebepler yatıyor?

Teknoloji geliştikçe daha hareketsiz yaşıyor, stres kaynaklı sağlıksız beslenebiliyor ve giderek kilo alıyoruz. Obezite tüm dünyada giderek artan ciddi bir sağlık problemi. Buna bağlı olarak liposuction işlemleri de artıyor. Ancak unutulmaması gereken, bu işlemin bir zayıflama ameliyatı olmadığı. Kilolu hastalardan yüksek miktarlarda yağ alındığında ciddi sağlık problemleri yaşanabiliyor. Liposuction için ideal hasta grubu genç, deri kalitesi iyi ve ideal kilosuna yakın olup bölgesel fazlalıkları olan kişilerdir. Bu ameliyatlar ve birçok estetik cerrahi işlemin de geçmişe nazaran daha erişilir hale gelmesi de etkili ancak bu elbette gerçek anlamda ihtiyaç olmadan, rahatça uygulanabilecekleri anlamına gelmemeli.

Haberin Devamı

Türkiye’de en fazla yapılan ilk beş işlem arasına bu yıl geçen yıldan farklı olarak yağ enjeksiyonunun girdiğini görüyoruz. Bu işleme ilgi neden kaynaklanıyor?

Yağ enjeksiyonlarındaki artışın önemli bir kısmı BBL işlemlerinden kaynaklanıyor. Bu işlemde, karın, bel ve basenlerdeki yağlar alınıp hacim ve şekillendirme amaçlı kalçalara veriliyor. Bu işlem çok ilgi görüyor ancak uygulamada ölçülü olmak ve belirli sınırlar içerisinde kalmak şart. Bu işlemde yüksek miktarda yağ verildiğinde hayati komplikasyonlar gelişebiliyor. Yağ dokusundan kök hücre uygulamaları için de yararlanılıyor. Özellikle yüz gençleştirmede bu yönteme çok sık başvuruyoruz ve uygulama sıklığımız giderek arıyor.

Haberin Devamı

Rapora göre dünya genelinde 17 yaş altına en çok uygulanan işlem botoks. Botoksun bu kadar erken bir yaşta yaygınlaşmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Bu kadar erken yaşta herhangi bir estetiğe başlanmasını doğru bulmuyorum. Ancak hastanın ruh sağlığını bozacak düzeyde kemerli bir burun, çok büyük ya da aşırı küçük memeler gibi sorunlar varlığında erken ameliyatlar yapılabilir. Bu yaş grubuna botoksu ise ancak tik haline gelmiş kaş çatma gibi alışkanlıkları varsa yapıyorum. Uzun süreli botoks uygulamalarının ileride direnç gelişimine yol açma riski de bulunuyor.

Estetiğin değişen yüzü

2022’de dünyada en fazla yapılan ilk 3 estetik cerrahi işlem:

Liposuction (2.3 milyon)

Meme büyütme ( 2.1 milyon)

Göz kapağı ameliyatı (1.4 milyon)

En fazla yapılan cerrahi olmayan ilk 3 estetik işlem:

Botoks (9.2 milyon)

Hyaluronik asit (4.3 milyon)

Saç ektirme (1.7 milyon)

Türkiye’de 2022’de en çok uygulanan cerrahi işlemler:

Liposuction

Burun ameliyatı

Meme büyütme

En çok uygulanan cerrahi olmayan işlemler:

Botoks

Hyaluronik asit 

Saç ektirme

Haberin Devamı

Türkiye 5. sırada

Türkiye’nin toplam estetik işlem sayısında dünyada beşinci sıraya yükselmesinde neler etkili oldu?

İç pazardaki artış dünyaya paralel olarak Türkiye’de de artıyor. Ancak artışın en büyük nedeni sağlık turizmi. Ülkemize çok sayıda yabancı hasta ameliyat ve işlem için geliyor. Ancak çok sayıda turizm acentesinin bu işe girmesi rekabetin artmasına, fiyatların düşmesine, buna bağlı olarak da işlem kalitesinin düşmesine yol açıyor. Basına da yansıyan birçok komplikasyon haberinin arkasında sağlık turizminde kontrolsüz büyümeye yol açan bu koşullar yatıyor.