Pazar FDA onaylı ilk dijital doğum kontrol uygulaması

FDA onaylı ilk dijital doğum kontrol uygulaması

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir algoritma ve bazal termometreye dayalı doğum kontrol uygulaması Natural Cycles, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alan ilk dijital doğum kontrol aracı oldu.

FDA onaylı ilk dijital doğum kontrol uygulaması

Natural Cycles, regl döngüsünü takip eden takvim uygulamalarına benzer bir sistemle çalışıyor. Kadınların periyodlarını izleyip ovülasyon dönemlerinde bildirim gönderen ya da hap almalarını hatırlatan bu uygulamalardan farklı olarak Natural Cycles, bir de bazal termometre kullanıyor. Uygulama satın alımı için ödenen yıllık yaklaşık 80 dolar kapsamında kullanıcıya gönderilen bu termometre, kadınların ovülasyon döneminde artan vücut ısısını ayırt edecek kadar hassas bir termometre. Periyod döngüsüne ek olarak vücut ısısı bilgisi de aplikasyona yüklendikten sonra kullanıcının hamile kalma ihtimali değerlendirilerek cinsel ilişkiye girmesi/ korunması konusunda bir bildirim gönderiliyor.

Haberin Devamı

İsveçli çift Elina Berglund and Raoul Scherwitz’in geliştirdiği Natural Cycles, “doğurganlık bilinci” olarak da bilinen ve on yıllardır başvurulan yönteme dayanması bakımından aslında yeni değil. Uygulamayla ilgili klinik çalışmalar, aplikasyonu kullanan 100 kadından yaklaşık ikisinde istenmeyen gebelik yaşandığını gösteriyor. İsveç’te 37 kadının tam da bu gerekçeyle aplikasyonla ilgili şikayeti bulunuyor. FDA, bu şikayetlere rağmen mobil uygulamaya onay verdi ve “Kadınlar, hiçbir doğum kontrol yönteminin kusursuz işlemediğini bilmeli, dolayısıyla uygulamanın doğru şekilde kullanılması halinde dahi istenmeyen gebelikler yaşanabilir” notunu yayımladı. Natural Cycles uygulamasının ABD ve Avrupa’da

Haberin Devamı

900 bini aşkın kullanıcısı bulunuyor. Uzmanlar ise uygulamanın vücut ritmi gibi değişkenlik gösteren değerlere dayanmasını eleştiriyor ve kadınların regl döngüsünün herhangi bir aşamasında hamile kalabileceğine dikkat çekiyor.