Pazar Gaziantep’te moda günleri

Gaziantep’te moda günleri

14.11.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Mutfağı UNESCO onaylı Gaziantep, Zeugma mozaiklerinin görkemli ortamında, önemli bir moda buluşmasına ev sahipliği yaptı. Amaç bir yarışmayla gündem yaratmaktan ibaret değildi, ileriye yönelik bir bakış açısı söz konusuydu.

Gaziantep’te moda günleri

Gaziantep’te geçen hafta katıldığım, Zeugma Mozaik Müzesi’nde gerçekleştirilen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın muhteşem final defilesinde çok şey düşündüm. Zengin mutfağıyla öne çıkan ve ülkemizin gastronomi alanında ilk UNESCO kenti olan Gaziantep, aslında pek çok konuda öncü bir şehir. Mutfağının çeşitliliğine kendimizi öylesine kaptırdık ki, nüfusu, ekonomik potansiyeli, kültürel zenginlikleri ve tarihi dokusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti Gaziantep’in diğer özelliklerinden bahsetmez olduk. Eminim benim gibi herkesin Gaziantep denildiğinde, gözünün önünde bu güzel şehrin birbirinden nefis yemek çeşitleri uçuşuyordur. Nasıl uçuşmasın! Ülkemizin gastronomi alanında ilham kaynağı bir kentten bahsediyoruz. Ancak Gaziantep bu özelliğinin yanı sıra tarihi çok eskilere dayanan bir sanayi şehri. Evliya Çelebi’nin “Bu kenti anlatmaya ne dil ne de kalem yeter” demesi boşuna değil!

Haberin Devamı

Girişimcilik ruhu

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın görkemli defilesini izlerken aklımdan bunlar geçti. Türkiye tekstil ihracatının yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiren, kumaş ve iplikleri bugün dünyanın 156 ülkesinde kullanılan Gaziantep’in önemli bir moda buluşmasına ev sahipliği yapmasının da çok önemli nedenleri var. Amaç sadece bir yarışma düzenleyip gündem yaratmak değil, çok daha ileriye yönelik bir bakış açısı söz konusu diye düşünüyorum.

Neticede, defilenin açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın “Katma değeri yüksek ürün ihracatını tasarımcımızla, inovasyonla, yaratıcılıkla, marka değeri yüksek çalışmalarımızla yapabiliriz” sözleri; TİM Başkanı İsmail Gülle’nin Gaziantep’in mozaik ve tasarımcılar için sonsuz esin kaynağı olduğunu belirtmesi; GAİB Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda GATHİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci’nin, Gaziantep’in, 2021’in 10 ayında tekstil sektörü ihracatında yüzde 50’nin üzerinde bir ihracat artışı yakaladığını belirterek, “Biz inanıyoruz ki, Gaziantep’in potansiyeli mevcut durumun çok üzerindedir. Bu potansiyeli açığa çıkarmak ise buradaki girişimcilik ruhunu, tasarım ve inovasyon ile daha iyi harmanlamayı gerektirmektedir” sözleri, konunun önemini çok iyi yansıtıyor.

Haberin Devamı

Zeugma’nın büyülü atmosferi

Bence, yarışma kriterlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, finalistlerin kendi kumaşlarını geliştirmeleri ve bu kumaşların GAİB tarafından üretilmeleri kısmı. Geleceğe yönelik vizyoner bir bakışla gerçekleştirilen proje, eminim örnek model oluşturarak sektöre farklı bir dinamizm kazandıracak.

Geleneksel ve modern dokuların buluştuğu defilenin Zeugma Mozaik Müzesi’nde yapılmasının büyüleyici etkisinden bahsetmeden geçmek olmaz. Müze’nin, davetlileri adeta tarihin derinliklerine taşıyan görkemli atmosferinde, birbirinden güzel kıyafetlerin mozaikler arasından süzüldüğü görüntü gerçekten muhteşemdi. Bir yemek ve mutfak kültürü yazarı olarak defilenin ikram bölümündeki zengin menü ve Gaziantep mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin gördüğü ilgi de gözümden kaçmadı. Cateringini Divan işletmesinin yaptığı ikramlarda, “Ekşili ayvalı taraklık” açık ara büfenin yıldızıydı.

Haberin Devamı

Gaziantep’te moda günleri

Birinci Mihriban Yazar ödülünü GAİB Başkanı Başkanı Fikret Kileci (solda) ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’dan (sağda) aldı.

Yarışmadan notlar

Dereceye kalan 10 finalistin geliştirdiği kumaşlar, ünlü tasarımcı Dilek Hanif’in ellerinde 40 parçalık bir kreasyona dönüştü. Yarışma etapları şöyleydi:

Çok sayıda başvuru arasından 10 finalist seçildi.

Finalistler yarışma için kendilerine ait özel kumaş geliştirdiler. Bu kumaşlar da GAİB’e üye tekstilciler tarafından üretildi.

Dilek Hanif, bu kumaşları tasarladı ve her yarışmacı için 4 kıyafet olmak üzere 40 parçalık kreasyonu hayata geçirdi.

Defile sonunda gördük ki, yarışmacılarımızın elinden çıkan kumaşlarla olağanüstü bir koleksiyon ortaya çıktı. Anlaşılıyor ki, mutfağı UNESCO onaylı kentimiz, moda ve tekstil konusunda da öncü misyonunu yerine getiriyor.