Pazar Giydiğimiz renk hangi mesajı veriyor?

Giydiğimiz renk hangi mesajı veriyor?

20.11.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Kıyafet tercihlerimizde, kişisel zevklerimizden karakterimize birçok faktör etkili. Peki seçtiğimiz kıyafetin rengi hangi mesajı veriyor? İlk izlenimin önemli olduğu görüşmelerde hangi renkler avantaj sağlıyor? Üzerimizde taşıdığımız renklerin şifrelerini birlikte çözelim.

Giydiğimiz renk hangi  mesajı veriyor

Kırmızı: Kırmızı her alanda iddialı bir renk olmakla beraber, özellikle kıyafet seçiminde oldukça cesur bir tercihtir. Kırmızı rengi tercih eden kişilerin yaşam enerjileri, sosyallikleri, yerinde duramayan hareketli yapıları her zaman dikkat çekici olmuştur. Kırmızı giyindiğinizde içinde bulunduğunuz ortamda hemen fark edileceğinizden emin olabilirsiniz. Genellikle aksiyonu ve ilgi odağı olmayı sevenlerin tercih ettiği bu renk, çekiciliğin ve güçlü bir duruşun da mesajını verir.

Haberin Devamı

Turuncu: Turuncunun etkisi kırmızı kadar baskın olmasa da ortamda dikkat çekmeyi başarır. Sarının coşkusunu ve enerjisini, kırmızının ise cesur ve maceracı yanını içinde barındıran turuncu rengi tercih eden insanlar neşeli, genç ruhlu, mutlu, gülmeyi ve güldürmeyi seven insanlardır.

Sarı: Sarı genellikle entelektüel ve yaratıcı kimseler tarafından tercih edilen bir renktir. Açık fikirli olmaya ve detaylara dikkat etmeye teşvik eder. Bu rengi giyinmeyi tercih edenler genellikle pozitif, iyimser ve etrafına ışık saçan kişilerdir. Sarı renk kıyafetler karşıdaki kişide de iyimser duyguları açığa çıkarmaya yardım eder ve iyi bir iletişimin kapısını aralar.

Yeşil: Mavi ve sarının birleşiminden ortaya çıkan yeşil renk doğayı çağrıştırır, denge ve uyumu yansıtır. Bu rengi giyen kişiler etraflarında dengeleyici, huzurlu, sakinleştirici etki yaratırlar.

Haberin Devamı

Turkuaz: Denizi, gökyüzünü, okyanusları, suyu çağrıştıran turkuaz renk kıyafetlerinize yansıdığı zaman duygu ve düşüncelerinizin net ve berrak olmasına yardımcı olur. Bu netlik her türlü iletişim ortamında açık olmanızı sağlayacaktır.

Mavi: Mavi maneviyatın ve huzurun rengidir. Doğduğumuz ilk andan itibaren bize güven duygusu veren bu renk, kıyafet seçiminde en doğru tercihlerden biridir. Mavi renk dürüstlüğü, sadakati ve güven duygusunu temsil eder. Bu sebeple pek çok marka üniforma renklerinde maviden lacivert renge kadar olan renk aralığını tercih eder.

Mor: Mor renk genellikle yaratıcı ve spiritüel yönleri kuvvetli insanların tercihidir. Mor giyinmek kendine saygı duyan, onurlu ve kendine değer veren bireylerin tercihidir. Çoğunlukla güçlü karakter özellikleri olanlar bu rengi tercih eder.

Siyah: Siyah kıyafetleri tercih edenler genellikle karanlığın getirdiği gizemi severler. Kırmızı kadar olmasa da siyahın gizemli duruşu bu renk giyinen kişilerin çekici olarak algılanmasına sebep olur. Siyah rengin gücü ve otoriteyi de temsil etmesi bu rengi giyen kişilerin saygı görmeyi istediklerini gösterir. Günlük hayatında sürekli siyah giyinen kimseler aslında kendilerini saklamaya çalışan bir ruh hali ve aynı zamanda melankolik bir yanlarının olduğu mesajı verebilirler.

Haberin Devamı

Beyaz: Beyaz masumiyetin, temizliğin, saflığın ve sadeliğin rengidir. Beyaz giyinmeyi tercih edenlerin verdiği en güzel mesaj tarafsız ve barışçıl olmasıdır.

Kahverengi: Kahverengi toprağı çağrıştırır. Kahverengi tercih eden kişiler pratik ve materyalisttir. Bu rengi tercih eden kişiler genellikle kendilerini işlerine, ailelerine, dostlarına adamış olmaktan mutluluk duyarlar. Aynı zamanda sorumluluk sahibi, disiplinli, organize kimselerdir. İş hayatında çok tercih edilmese de bazı araştırmalar kahverenginin iş dünyasında güvenilir bir renk olarak algılandığını gösterir.

Giydiğimiz renk hangi  mesajı veriyor

İş görüşmeleri kıyafet ve renk

İş görüşmeleri kıyafet ve renk seçimlerimizin en önem taşıdığı zamanlardan biridir. Yapılan araştırmalar, karşıdaki kişide ilk 7 saniyede bir izlenim uyandırdığımızı ortaya koymaktadır. Her ne kadar kıyafet önemli olsa da, ben renk seçimimizin daha önemli olduğunu belirtmek isterim. Unutmayalım ki “stil önemlidir ama renk kritiktir”. Yapılacak iş görüşmesinde uygun kıyafetin uygun renkte olması bizi rakiplerimize karşı bir adım öne çıkaracaktır.

Haberin Devamı

Ünlü bir kariyer planlama şirketinin yapmış olduğu araştırmaya katılan iki bini aşkın işe alım müdürü ve insan kaynakları profesyonelinin katıldığı anketin sonucunda, siyah ve mavi iş mülakatları için en iyi renk seçilirken turuncunun en kötü renk olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da bize siyah, mavi ve grinin, profesyonel bir ortamda ilk kez karşılaştığımız kişilerle yaptığımız görüşmelerde daha güvenli renkler olduklarını göstermektedir. Aşağıda araştırmaya katılan profesyonellerin farklı renkleri nasıl yorumladıklarının bir derlemesini bulabilir ve iş görüşmelerinizde kullanabilirsiniz.

Siyah: Liderlik

Siyah renk her alanda olduğu gibi iş dünyasında da en etkili renktir. Siyah göz alıcı bir duruşu, liderliği, güçlü iletişimi, zekayı ve ayrıcalığı vurgular.

Mavi: Takım oyuncusu

Sadakatin ve güvenin temsili olan mavi renk, iş görüşmelerinde giyilecek en doğru tercihlerden biridir. Yapılan araştırmalar, erkeklerde lacivert renkli bir takım elbise ile yapılan iş görüşmesinin başarılı sonuçlanma olasılığının diğer renklere oranla oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Takım elbise giyme zorunluluğu koymayan bir şirketle yapacağınız görüşmede bile, mavi rengi tercih etmek şansınızı artıracaktır.

Haberin Devamı

Gri: Bağımsız

Gri nötr bir renktir. Gri giyinen kişiler daha özgür ruhlu ve bağımsız oldukları mesajı verirler. Zaman zaman grinin nötr bir renk olması bu rengi tercih edenlerin daha yalnız ve kendine yeten karakterler olduğu mesajını verse de, bu renk iş dünyasının vazgeçilmez renkleri arasındadır.

Beyaz: Organize

Beyaz ve bejler iş görüşmelerinde tercih edilebilir renklerdir ancak beyaz ve bej rengin içinde barındırdığı tarafsızlık mesajı, iş görüşmesi yaptığınız yetkili tarafından özgüven eksikliği olarak da algılanabilir. Bu sebeple beyaz ve tonlarını giymeyi tercih ettiğinizde, görüşme sırasında kendinizi sözlü ifade ederken özgüven konusuna vurgu yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak beyaz, sizin düzenli ve organize bir yapıda olduğunuz mesajını da karşıdaki kişiye verir.

Kahverengi: Güvenilir

İş görüşmelerinde kahverengi kıyafet tercihi, karşı tarafa güvenilir ve dürüst olduğunuz mesajı vermenizi sağlar. Ancak bu rengin doğru tonunu seçmek oldukça önemlidir. Bej, sarı, somon ve yeşil gibi yan renklerle doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça başarılı sonuçlar verir. Özellikle çikolata kahvesi rengi tonlarını kullanmak size olumlu şekilde yansıyacaktır.

Kırmızı: Güç

İş görüşmesine giderken kırmızı bir elbise, sahip olduğunuz yetenek ve iş tecrübesinin önüne geçmesi ihtimali ile çok tercih edilmemelidir. Kırmızıdan vazgeçemiyorsanız en fazla aksesuar olarak değerlendirmeniz iş görüşmesi için daha yerinde olacaktır.

Yeşil, Sarı, Turuncu, Pembe, Mor:

Bu renkler diğerlerinden farklıdırlar, daha hızlı fark edilirler. Bu renkler sizin neşeli ve ilgi çekici olduğunuzu söyler ama genel anlamda iş dünyasının aradığı özelliklerin başında gelen güven ve bağlılıkla ilgili güçlü mesajlar vermezler. Bu sebeple iş görüşmelerinde bu renkleri tercih etmek istiyorsak oldukça bilinçli bir şekilde kullanmalıyız.

Giydiğimiz renk hangi  mesajı veriyor

İlk buluşmanın rengi

İngiltere merkezli bir tekstil firmasının yaptığı bin kişilik bir algı araştırmasında katılımcılar, “Hangi renk güven verir?” sorusuna yüzde 56 ile siyah cevabı vermişlerdir. İlk görüşmede çekici görünmek için hangi rengi tercih edersiniz sorusuna cevap olarak ise kadın katılımcıların yüzde 54’ü kırmızı renk derken, erkek katılımcıların sadece yüzde 28’i bu rengi seçmiştir. Erkeklerin kırmızı renkten uzak durma sebeplerinin başında, bu rengin agresifliği çağrıştırması erkeklerin bu duyguyu karşısındaki kadına vermek istememesi olarak açıklanabilir.

Erkeklerin siyahtan sonra ilk buluşma için tercih ettikleri renk sakinliği ön plana çıkaran ve karşıdakine güven duygusu mesajı veren mavi renktir.

İlk buluşmada karşınızdaki kişide en çekici bulduğunuz renkler hangisidir sorusuna ise erkeklerin yüzde 56’sı kırmızı derken, kadınların ilk tercihi yüzde 66 ile siyah, yüzde 48 ile de mavi renk olmuştur. İlk buluşmada en çok kaçınılması gereken renkler ise turuncu ve kahverengidir.