Pazar Haliç’te martılar eşliğinde kürek keyfi

Haliç’te martılar eşliğinde kürek keyfi

22.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Haliç’ten Yeşilköy’e kadar İstanbul’un suları kürek sesleriyle dalgalanıyor. Hobi kürekçiliği pandemiyle birlikte kapalı spor salonlarından uzak durmak isteyenlerin ve deniz tutkunlarının gözdesi

Haliç’te martılar eşliğinde  kürek keyfi

Seyhan Akıncı- Tokyo 2020’de kürekçilerimizin başarılarının ardından sevindirici bir haber de Bulgaristan’dan geldi. Gençler Dünya Kürek Şampiyonası’nda Genç Erkekler Dört Tek Dümencili ekimiz gümüş madalya kazandı. Olimpik kürek işin başka bir boyutu olsa da hobi küreği her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor. İstanbul’un suları da adeta küreklere teslim olmuş durumda. Başta pandemiyle birlikte kapalı spor salonlarından uzak durmak isteyenlerin ve deniz tutkunlarının yeni gözdesi hobi kürekçiliği Haliç’ten Caddebostan’a, Kartal’dan Yeşilköy’e birçok noktada yapılabiliyor. Biz de Haliç’in büyüleyici atmosferi eşliğinde küreklere asıldık, hobi küreği eğitimi veren Vira Kürek’in baş antrenörü Serkan Alcan’dan işin sırrını öğrenmeye çalıştık.

Haberin Devamı

Pandemi ilgiyi artırdı

Serkan Alcan, ilginin bu kadar yoğun olmasını pandemiye bağlıyor: “Spor salonlarının uzun süre kapalı olması insanları açık alanda spora yöneltti. Bu da kürek, yelken ve kano gibi branşlara ilgiyi artırdı. Olimpik teknede bunu yapamazsınız. Ama deniz küreği herkesin kürek çekmesine olanak tanıyor. Çünkü tekne suyun üzerinde son derece dengede duruyor ve Haliç’te bu Tarihi Yarımada’da müthiş keyifli atmosferde kürek çekme şansı tanıyor. Biz buradan yola çıktığımızda eğer iyi bir ekiple birlikteysek yaklaşık 6 km gidiyoruz. Unkapanı Köprüsü’ne kadar gidip geliyoruz. Ortalama bir ekiple de Haliç Köprüsü’ne kadar gidip geliyoruz.” 

6 saatte kürekler sizin

12 yaşından itibaren her sağlıklı birey bir üst yaş sınırı olmadan kürek çekebiliyor. İlk kez gelenler için deneme antrenmanı yapılıyor. Devam etmek isteyenler temel kürek eğitimi programına başlıyor. Kürek çekmeyi öğrenme aşamasında altı antrenmanlık bir süreç var. Burada bir tekneye nasıl binilir ve inilir, iskeleden nasıl ayrılınır gibi temel bilgiler öğretiliyor. Temel eğitimler 1 km’lik alanda geçiyor. 6 saatten oluşan bu antrenman sürecinden sonra devam etmek isteyenler için tekne eğitimi oluyor. Tekne kullanma eğitimini de 2 saatlik özel dersle alabiliyorsunuz. Her iki aşamayı geçenler dilerlerse kulübe üye olup istedikleri gün ve saatlerde yalnız, bir arkadaşlarıyla ya da grup oluşturup 4 kişi antrenman yapabiliyor.

Haberin Devamı

Haliç’te martılar eşliğinde  kürek keyfi

Küreğin keyifli tarafı bir yana sağlığa faydalarından da söz ediyor Alcan: “Kalp dolaşım sisteminiz kuvvetlenmeye, akciğer kapasiteniz gelişmeye başlıyor. Kışın soğuk yazın sıcak hava koşullarına karşı vücudun direnci artıyor. Kas ve iskelet sistemine son derece faydalı.”

“Güne deniz havasıyla başlıyorum”

Şükrü Can Akmansoy (33) Diş hekimi

Kürek sporu ile 2018’de yakın bir arkadaşımın önerisiyle tanıştım. 4 kişilik bir arkadaş grubu olarak temel eğitim dersleri almaya karar verdik. Çok keyif aldık ve yıllık üyelikle hafta sonu aktivitesi şeklinde devam ettik. Yazın sabahın erken saatlerini antrenman zamanı olarak tercih etmeye başladım, kışın ise doğru kıyafet ve ekipman seçimi ile antrenman yapabilmenin mümkün olduğunu öğrendim. Pandemide açık hava sporu olması, istenildiği takdirde izole olarak yapılabilmesi sayesinde gönül rahatlığıyla devam edebildim. Güne spor yaparak ve özellikle deniz havası alarak başlamak, farklı kulüplerden yeni insanlar ve rakipler tanımak bu spora olan motivasyonumu üst seviyede tutuyor ve severek devam etmemi sağlıyor.

Haberin Devamı

Haliç’te martılar eşliğinde  kürek keyfi

“Hemen her gün suya iniyorum”

Merve Akgün Akay (32) Avukat

Denemek istiyordum ancak yaşımın 31 olması ve çok fazla yol katedemeyeceğim endişesiyle cesaret edemiyordum. Haliç’te kürek çekenleri gördükçe eşimle başlamaya karar verdik. O kadar keyif aldım ki ilk günden beri hemen her gün suya inerek antrenman yapıyorum. Bir yılı aşkın süredir kürek çekiyorum ve iş yoğunluğuma rağmen bir gün bile gitmeye üşendiğimi hatırlamıyorum. Özellikle Haliç’te, İstanbul’un kalabalığından ve günlük stresinden uzaklaşarak martılar ve karabataklar eşliğinde güneşin doğuşunu ve batışını suyun üzerinde izlemek, Ayasofya, Süleymaniye ve Unkapanı Köprüsü gölgesinde kürek çekmek herkesin tatması gereken bir deneyim.

Haberin Devamı

Çocuklar için su sporları

Spor İstanbul’un 3 Eylül’e kadar devam edecek Açık Hava Yaz Çocuk Etkinlikleri kapsamında çocuklar su sporlarıyla tanışıyor. 13-14 yaş aralığındaki çocuklar Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda deniz küreği ve kano, Kalamış’ta yelken, Haliç’te kano ve deniz küreği yapabilecek. Katılım için event.spor.istanbul adresi üzerinden kayıt yapılması gerekiyor.