Pazar Hatalı saç ekimi düzeltilebilir mi?

Hatalı saç ekimi düzeltilebilir mi?

25.02.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Saç kaybı, fiziksel veya psikolojik açıdan olumsuz etkiye neden olabilir. Bu nedenle saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalan kişilerin en çok başvurduğu yöntem saç ekimi. Sonuç odaklı olan bu yöntem doğru uygulandığında hastaların hayatlarına özgüvenli devam etmelerine olanak sağlıyor.

Hatalı saç ekimi düzeltilebilir mi

DİDEM SEYMEN- Uzun araştırmalar sonucu klinik seçimlerini yapan hastalar büyük beklentilerle operasyona giriyorlar. Ameliyatların büyük bir çoğunluğunda başarı sağlanırken kimi zaman bu beklentiler doğru yönetilmediği için hüsranla sonuçlanıyor. Biz de hatalı saç ekimi nedenlerini ve çözümünün neler olabileceğini konunun uzmanı Smile Hair Clinic doktoru Dr. Gökay Bilgin’e sorduk...

Haberin Devamı

*Saç ekiminde başarı oranı nedir?

Saç ekimi operasyonlarının başarı oranı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Başarı oranı, kullanılan teknik, hastanın saç ve cilt yapısı, operasyon öncesi ve sonrası bakım gibi faktörlerden etkilenebilir. Ancak her vaka farklıdır ve bazı hastalarda beklenen sonuçlar elde edilemeyebilir.

*Saç ekimi sonuçları ne zaman belli olur?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk 6 ayda saç ekimi sonuçlarının yüzde 50’sini görebiliriz. Fakat nihai sonuçlar 12-18 ay arasında alınır. Hasta ikinci bir operasyon olmak istiyorsa ilk operasyonundan sonra bir yılını tamamlamış olması gerekmektedir.

İyileşme süreci önemli

*Sonuçların beklenen şekilde olmama nedenleri neler?

Haberin Devamı

Bir saç ekimi operasyonunun başarısız olmasına neden olacak çok fazla unsur var. Operasyon tarafından bakarsak teknolojik altyapının yetersizliği, adayın uygun olmaması, doğru planlama ve doğru tekniğin belirlenmemesi diyebiliriz. Operasyon sonrasında ise hastanın iyileşme sürecini yanlış yürütmesi de kötü sonuçlar almaya yol açabilir.

*Sizce hatalı saç ekimine sebep olan ilk adım ne?

Tabii ki operasyona uygun olmayan bir hastaya ameliyat için uygunluk verilmesi. Donör alanının yeterliliği, ekilecek bölgenin büyüklüğü, hastanın saç yapısı, yaşı, sağlık durumu göz önünde bulundurularak hastaya gerçekçi veriler sunulmalıdır. Operasyon düşünen kişilere ilk tavsiyem önce konsültasyon almaları. Böylece saç dökülmelerinin ve donör alanının ne durumda olduğunu, alınacak saçla ne büyüklükte bir alana ekim yapılabileceğini öğrenerek doğru beklentilerle operasyona girebilirler.

*Yanlış yapılan bir saç ekimi düzeltilebilir mi?

Evet, hatalı saç ekimi çoğunlukla düzeltilebilir. Ancak düzeltme işlemi, hataların türüne, ciddiyetine ve kişinin mevcut saç durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğunlukla yeniden ekim yapılması gerektiği için hastanın donör alanının yeterli saç kökü sağlayabilecek durumda olması gerekir. Aksi takdirde hasta bu sefer de donor alanının görüntüsünden şikayet edecektir.

Haberin Devamı

*Hangi yöntemler uygulanır?

Önceki hatalı işlemin düzeltilmesi için yeni bir saç ekimi yapılabilir. Saç çizgisinin yüksek olduğu veya yoğunluğun az olduğu durumlarda başvurulan yöntem budur. Eğer saç çizgisi çok aşağıda yapılmışsa ekilen greftler çıkarılabilir veya elektroliz denen epilasyon benzeri bir yöntemle saçlar tek tek vücuttan alınabilir.

İki operasyon planlanabilir

*Bir hasta kaç operasyon olabilir?

Bu tamamen hastanın ense kısmında alınacak saçların yeterliliğine ve saç yapısına bağlıdır. Kesin bir sayı verilemeyeceği gibi yine hastayla operasyon öncesi konsültasyon yapılmalıdır. Kimi vakalarda saç dökülmesi olan alanın sağlıklı bir ekim olması açısından baştan iki operasyon olarak planlanır. İlk operasyonun izleri geçtikten ve donor alanı kendini yeniledikten sonra bir sonraki operasyon yapılabilir.

*Bu durumla karşılaşan kişilere tavsiyeleriniz neler?

Operasyona başlamadan hasta, istekleri doğrultusunda kendisine en uygun saç çizgisinin belirlendiğinden emin olmalı ve o şekilde operasyona girmelidir. Herhangi bir sorun varsa çekinmeden doktorunu yönlendirmeli. Saç ekim operasyonlarında sabır çok önemlidir. Operasyon sonrasındaki iki aylık süreçte ani saç kayıpları yaşanabilir. Bu normal bir süreçtir ve geçicidir. Saçlar kalıcı olarak iki aydan sonra uzamaya başlar ve nihai sonucu görmek için  bir yılı tamamlamak gerekir. Bu sürede tavsiye edilen bakım önerilerine uyulmalı ve destekleyici takviyeler alınmalıdır. Unutulmaması gereken bir konu da operasyon kadar sonrasındaki süreç de çok önemli.

Haberin Devamı

Hatalı saç ekimi düzeltilebilir mi

Saç ekiminin kötü olarak nitelendirilebilmesi için ne olmalı?

Saç çizgisi hataları en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi. Saç çizgisinin doğal olmaması veya alın çizgisinin çok düşük ya da yüksek olması operasyonun sonucunu olumsuz etkiler.

Bir diğer sonuç, yeterli saç yoğunluğunun elde edilmemesidir. Saç greftlerinin yetersiz veya düzensiz şekilde ekilmesi, saçların seyrek ve doğal olmayan bir görünüme sahip olmasına neden olur. Alınacak greft sayısı doğru belirlenmeli ve ekim planı sayıya göre yapılmalıdır. Ayrıca operasyonda greftlerin uygun şekilde çıkarılmaması veya saklanmaması, ekim sırasında zarar görmelerine yol açabilir. Ekimde özellikle ön hatta ikili veya üçlü saç kökleri nakledilmemelidir.