Pazar “Her genç kadının bir masalı var”

“Her genç kadının bir masalı var”

19.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vücut kıvrımlarından beyin kıvrımlarına yönelen Pirelli Takvimi önemli meselelerin daha çok konuşulmasına olanak verdi. “Alice Harikalar Diyarı’nda” temasıyla da mesajını yolladı: Her genç kadının bir masalı var

“Her genç kadının bir masalı var”

İtalyan lastik devi Pirelli’nin her yıl ünlü bir fotoğrafçıyla çalışarak çıkarttığı takvimler büyük ilgi çekiyor. Birkaç sene öncesine kadar, ünlü modellerin seksi fotoğrafları sayesinde, Pirelli Takvimi erkekler arasında bir arzu nesnesiydi. Birkaç yıl önce stratejisini değiştirdi. 2016 takvimiyle başlayan bu değişimle modellerin güzelliklerinden ziyade başarılarına odaklanıldı. Öğrendiğim kadarıyla bu değişim sayesinde Pirelli’nin medya görünürlüğü neredeyse yüzde 40 oranında artmış.

Haberin Devamı

Aktivist model!

Pirelli; takvimin 45’inci edisyonu için ünlü İngiliz fotoğrafçı Tim Walker’la çalışacağını, temanın “Alice Harikalar Diyarı’nda” olacağını ve tüm modellerin siyah olacağını açıkladığında “medya görünürlüğünün” önemi bir kez daha anlaşıldı. Çünkü dünyanın en prestijli gazeteleri Pirelli Takvimi sayesinde podyumlardaki ve Oscar (hatta diğer ödüller de dahil edilebilir) adaylarındaki çeşitliliğin eksikliğinden, sivil toplum hareketi “Black Lives Matter”dan (Siyahların Yaşamları Değerlidir) bahsetmek için bir neden daha buldu. Üstelik Walker’ın “Alice Harikalar Diyarı’nda”yı seçmesi de bir mesajdı: Her genç kadının bir peri masalı var.

Pirelli Takvimi ilk kez tamamen siyahlardan oluşmuyor. Takvimin 1987 edisyonu da sadece siyahlardan oluşuyordu. Bu yılın farkı seçilen modellerin de “anlayana” mesaj vermesi. Bana kalırsa en ilgi çekici “model”, 24 yaşındaki aktivist Jaha

“Her genç kadının bir masalı var”
Dukureh’ydi. Time’ın en etkili insanlardan biri olarak seçtiği Dukureh, kadın sünnetini durdurmak için çalışıyor. “Bu tip bir işi yapmak büyük bir cesaret. Afrika’da yaptıklarımın dışında en gösterişli işim bu” diyor. Kendisinin katıldığı basın toplantısında Portekizli bir meslektaşım tarafından sorulan “Bir gün bu kadar çok gazetecinin ilgisini çekebileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz?” sorusuna verdiği cevap ise surata inen bir yumruğun yaratacağı etkiyi yarattı bende: “Hayır. Ben Afrika’da çalışıyorum. Köylere gidiyorum ve kızlarını sünnet etmemeleri ve okula göndermeleri için ikna etmeye çalışıyorum.” Basın toplantılarında bir yumruk daha yedim. Bu kez ünlü oyuncu Djimon Hounsou’dan... Kendisine “Alice’in hikayesini ilk okuduğunuzda neler hissetiniz?” sorusunu sorma hatasına düştüm. Aldığım cevap “Batımerkezci” düşünce yapımızı da su yüzüne çıkardı: “Maalesef çocukken Batı’da büyümedim. Fransa’ya 12 yaşında geldim. Bu yüzden bu tip bir edebiyatı okumadım. Çok sonradan, sinemaya girdiğimde öğrendim. Afrika’da bizler için biraz yabancıydı.”

Haberin Devamı

Trend değil temsil

Haberin Devamı

Bir diğer örnek Güney Afrikalı albino model ve avukat Thando Hopa. O da takvim için Walker’ın objektifinin karşısına geçenlerden... Reklam ve filmlerde siyahların daha fazla yer bulduğu hakkında konuşuyorduk. Hopa bunun bir trend olamayacağını söyledi: “Saçınızı boyayacağınız renk trend olabilir. Siyahların kendilerine daha fazla yer bulması ise trend değil, temsildir” dedi. Ve gelelim Tim Walker’ın ve takvimin yıldızı Alice yani Duckie Thot’a... Walker “Favori modeliniz hangisi?” soruma cevaben onun adını vermiş, “Bence o çok güçlü biri. Oscar kazanan inanılmaz ünlü ve yetenekli insanların önünde oynamak zorundaydı. Hiç hata yapmadı” diye devam etmişti. Thot, Sudan asıllı bir Avustralyalı... Takvimde beraber çalıştığı herkes onun genç kızlar için yeni rol model olduğunu söylüyor. “Çünkü” diyorlar: “Nesiller boyu süren engelleri ortadan kaldırmayı başardı. O siyah Alice.”

“Her genç kadının bir masalı var”

NAOMI CAMPBELL:
“Cesaret gösterin”

Dördüncü kez Pirelli takviminde yer alan İngiliz model Naomi Campbell, bunun kendisi için bir onur olduğunu anlattı: “Bu kez farklı olan ana fikir. Masallarındaki kahramanların hep beyaz olması gerektiğini düşündük. Oysa buna gerek yok. Bunu anlamak için 2017’ye kadar beklememiz gerekti.” İngiliz model verilecek bir mesaja sahip olmanın önemini de vurguladı: “İster moda dünyasında olun isterseniz de farklı bir dünyada. Önemli olan bir mesaj verebilmek. Eğer dünyayı değiştirecek bir mesajınız varsa o mesajı vermeye cesaret etmelisiniz.”

Haberin Devamı

Tim Walker fotoğraf çekimleri hakkında konuşurken “kaosa bayıldığını” söyledi: “Kaosta fotoğraflar gerçekten canlanıyor. Tüm setin çökmesini, binanın ateş almasını bekliyorsunuz. Kaos bizim için iyidir çünkü çok iyi resim verir. Böylece fotoğraf daha duygusal hale gelir.”

Galadan notlar

“Her genç kadının bir masalı var”

- Gala gecesi New York’taki Manhattan Centre’daydı. 10 Kasım’daki gece, New York için kışın da başlangıcıydı. - 3 derecelik soğuk hava en çok şıklıklarından ödün vermek istemeyen kadınları etkiledi.

- Geceye en geç katılan isimler Naomi Campbell ve Sean “Puff Diddy” Combs oldu. Salona kolkola giren ikili, programın aksamasına da neden oldu. 46 yaşındaki bir model için bu kaprisler biraz fazla değil mi?

Haberin Devamı

- Bu yılın yıldızı Duckie Thot’la selfie çektirmek isteyenler, Naomi Campbell için sıra bekleyenlerden daha fazlaydı. Campbell’ın sinirleri bozulmuştur!

- İtalyan asıllı İngiliz şarkıcı Jack Savoretti gala gecesinde konser verdi. Fakat müzisyen sahneye çıktığında salonun yarısı boşalmıştı.