Pazar HPV’ye karşı aşı nöbeti

HPV’ye karşı aşı nöbeti

22.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

13 yıldır eczacılık yapan Cem Kılınç ayda bir nöbetini kadınların HPV aşısına erişimi için tutuyor. Aşı ile ilgili farkındalık yaratmak için yola çıktıklarını belirten Kılınç “HPV aşı bursuyla şu ana kadar 145 kadını aşıladık” diyor

HPV’ye karşı aşı nöbeti

SEYHAN AKINCI - Dünyada her yıl 274 binden fazla kadın aşısı olan bir kanser türünden hayatını kaybediyor. HPV aşısı olarak da bilinen rahim ağzı kanseri aşısıyla, kansere dönüşme ihtimali olan HPV virüsü riskini en aza indirmek mümkün. 107 ülkede ücretsiz olarak sağlanan HPV aşısı bizim ülkemizde henüz ulusal aşı takvimine alınmış değil. Sosyal medyada yürütülen HPV aşısı ücretsiz olsun kampanyaları devam ederken Tokat’ın Zile ilçesinde görev yapan genç eczacı Cem Kılınç da HPV Aşı Bursu başlattı.

Haberin Devamı

Cem Kılınç, HPV aşı bursu fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlatıyor: “Bu aşının öneminin bilinmiyor oluşu garipsediğim bir durumdu. Pandemide aşı yeniden yoğun bir şekilde gündemimize girince üzerine düşünme fırsatım oldu. Geçtiğimiz haziran nöbetimde Nazım’ın “Biz insanız çok şükür, çok şükür biliriz, ilacımıza umudu katmasını” dizelerinin geçtiği şiirine denk geldim o tetikledi aslında. O an ben de ayda bir nöbetimi bir kadının aşılarını karşılamak için tutayım, belki farkındalık oluşur dedim. Çok kişisel bir şeydi. Sosyal medyamda duyurdum. Ardından bir başvuru formu hazırladım. Formu paylaştıktan sonra talepler daha da arttı. Sonrasında eczacı arkadaşlarımla paylaştım. İlk gün 5 kişinin aşısını karşıladık. Sonra da bunu devam ettirmeye karar verdik. Şu an Türkiye genelinde 70 kişilik bir grubumuz var. Aşıyı Türkiye’nin her yerine ulaştırmak için mesleğimizin etkisini kullanıyoruz. Aşı soğuk zincir olduğu için kargoya verip göndermemiz mümkün değil. Aşıyı oradaki eczacı arkadaşlarımız aracılığıyla direkt aşı olacak kişinin ayağına götürüyoruz.”

Haberin Devamı

HPV virüsünün cinsel yolla bulaşıyor olması pek çok kişinin bununla yüzleşmesini dahası sağlıklı tedaviye ulaşmasını engelliyor. Kılınç durumu “Temas etmeyenler virüsü bilmiyor, bilenler temas etmiş oluyor. Dolayısıyla korunamıyor” sözleriyle özetliyor. Şu ana kadar 1300’ün üzerinde aşı bursu başvurusu aldıklarını belirten Kılınç, “Ailemde böyle bir öykü var deyip 14 yaşında başvuran da var çocuğu için talep eden de... Şu ana kadar 145 kadını aşıladık. 100’üncü kişi annesinin getirdiği 11 yaşındaki bir çocuktu. Bize mail atıp adını, yaşını, hangi şehirde yaşadığını iş durumunu, özel bir sağlık öyküsü varsa bunları belirtmesi yeterli. k.cemeren@gmail.com adresinden başvuru yapabilirler. Aynı gün olmasa da ikinci günü süreci nasıl işlettiğimize dair geri dönüş yapıyoruz” diyor. HPV aşısını 9 yaşından itibaren olunması tavsiye ediliyor. Kadınlarda üst yaş sınırının 45 olduğu aşıda erkekler için sınır 26. Aşı ile ilgili farkındalık yaratmak için yola çıktıklarını belirten Kılınç, bu alanda çalışan hocasının sözlerini aktarıyor: “Görüştüğüm hocalardan biri ‘10 yıl önce aşılayamadığımız çocukların kanser tedavisini yapıyorum şu an’ dedi, bu çok çarpıcı bir şey. Dolayısıyla HPV aşısının yapılmadığı her gün bu virüsün yayılmasına katkı oluyor.” 

Haberin Devamı

 

“Kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü”

Günümüzde rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99.9 nedeninin HPV virüsü olduğunun araştırmalarla ispatlandığını söyleyen Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum /Jine-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Dünder HPV aşısının önemini “HPV aşısı günümüzde o kadar önemlidir ki; nasıl ki çiçek hastalığı dünya yüzeyinden aşı sayesinde ortadan kaldırıldıysa, HPV aşısı sayesinde de rahim ağzı kanseri gelecekte sorun olmaktan çıkacaktır. HPV aşısı bugün dünyanın çoğu gelişmiş ülkesinde zorunlu aşı programlarına dahil edilmiştir ve bu virüsü ortadan kaldırmak ve kanseri önlemek için çok başarılı bir yola girilmiştir. Bu aşı 9 yaşından itibaren yapılabilir ve bu yaşın üzerindeki her dönemde yapılabilmektedir. Yani kısaca aşı olmak için üst yaş sınırı diye bir kavram yoktur” sözleriyle anlatıyor.